Monday, January 20, 2014

Latest on UKRC vs MPAJ: Talk about crooked!

In October last year, the Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), acting on a directive from the Menteri Besar of Selangor, seized the football field that has been referred to for decades as the UKRC field (pics below) from the Ulu Kelang Recreation Club. Since then the UKRC has challenged this in Court (mentioned h e r e) and the next hearing is 23 Jan. The MPAC, on the other hand, has gone ahead to collect money for anyone who wishes to play football at the field. The local council has also taken upon itself to maintain the field.  
Who else could draw a line this crooked, you tell me.

A straight line, according to the guys at MPAJ

And despite a decision still pending from the High Court of Malaysia, our local councillors can't wait to name the field after themselves!


10 comments:

 1. Anonymous2:20 pm

  So who is actually aggrieved? Is it the the club committee member or the community?. The bad mpaj took over their land in order to allow the community to still use it as a football for the same fee whose monies goes to state fund where 5 million people reside. Who is aggrieved again?

  ReplyDelete
 2. Anonymous2:38 pm

  Aiya if you had an agent managing your rented house and now you think your agent sucks what would you do? Just tell him to get the F**k Out

  ReplyDelete
 3. Rahim, Sg. Long3:02 pm

  Worst ever local council I have seen in Selangor. Robbing the rights of tax payers.
  Time for MB Khalid to say bye bye.

  ReplyDelete
 4. Azman, Kemensah1:57 pm

  Anon 2.20, as if UKRC had never allowed the community to use the field for football activities. My son still plays football for the UKRC Juniors. I am sure the money MPAJ collects is chicken feet to maintain the UKRC field. That's why they can't even draw a line straight.So who is aggrieved now? People like you whom are selfish lot. Now the State got to forked out more of the people money to maintain the UKRC field, when UKRC was doing a good job for the community.

  ReplyDelete
 5. Azizah, Keramat10:52 pm

  Rocky, episod UKRC ini adalah berpunca daripada Wakil Rakyat Hulu Kelang, Saari Sungib, yang tidak menunaikan janji beliau kepad UKRC dan membenarkan MPAJ merampas padang milik UKRC.Barisan Nasional tidak pernah bertindak sedemikian, walaupun Khir Toyo cuba membangunkan padang UKRC. Harapkan pagar,pagar makan padi, itulah itulah Saari Sungib dari Parti PAS.

  ReplyDelete
 6. ABDULLAH BIN MD ZAIN10:54 pm

  SAARI SUNGIB - ADUN PAS bercakap dan bekerja cara orang politik.

  MPAJ - Ikut arahan kerana bekerja makan gaji.

  KHALID - Menggunakan kuasa dan mengeluarkan arahan hanya dari laporan panel yang berat sebelah. Ahli panel dan Khalid langsung tidak tahu sejarah UKRC, peranan UKRC dalam masyarakat dan memertabatkan sukan bolasepak ke tahap antarabangsa malah mereka tidak pernah turun ke padang untuk meninjau keadaan sebenar.

  RAKAN dan JKK KUALA AMPANG - Gagal memainkan peranan sebenar; menjadi mata dan telinga kerajaan negeri yang memerintah dan berdiri teguh di belakang ADUN. RAKAN yang baru ditubuhkan dan segelintir ahli adalah orang luar Kuala Ampang dan samseng. Berpunca dari fitnah, hasutan, manipulasi akhbar harian melalui sidang akhbar dan desakan bertubi-tubi kepada YB, MPAJ, Pejabat Tanah Daerah Gombak sehingga ke Setiausaha Kerajaan Negerilah yang membuatkan nama baik dan sanjungan tinggi terhadap UKRC dan Presiden Kelab En. Andrew Gopal menjadi buruk sehingga memaksa UKRC mempertahankan diri. Segelintir ahli RAKAN dan JKK Kuala Ampang adalah talam dua muka dan lalang dan kini kedudukan YB Saari Sungib terumbang ambing kerana lalang telah condong ke pembangkang.

  Dato' ROCKY's Bru - Blogger yang mengetahui sejarah awal sehingga kini UKRC, peranan UKRC terhadap penduduk Kuala Ampang dan luaran, aktiviti sihat termasuk sumbangan dan kebajikan dan yang utama sekali sebagai penggerak sukan bolasepak tanahair, telah dengan rela hati terpanggil untuk membantu UKRC membersihkan imej dan reputasi yang telah tercemar serta mendapatkan haknya kembali dengan menggunakan blog dan reputasi beliau sebagai blogger terkenal tanahair. Tetapi kini RAKAN dan JKK Kuala Ampang mengutuk dan memburuk-burukan Dato' Rocky. Bagi mereka, Dato' Rocky hanya membuang masa dan tidak tahu apa-apa langsung tentang UKRC dan En Andrew Gopal.

  ABDULLAH BIN MD ZAIN - Ahli bersekutu kelab UKRC berdaftar pada 19.06.1987 dan saya menulis komen ini secara jujur dan ikhlas melalui pengamatan dan pendengaran saya tanpa tekanan dari mana-mana pihak. Bagi saya, kelab yang dahulunya mashyur kini cuba diaibkan oleh "empat, lima ekor" manusia yang busuk dan sakit hati terhadap kejayaan Kelab UKRC di bawah bimbingan Presiden, En.Andrew Gopal.

  Sekian, terima kasih.




  ReplyDelete
 7. Azman, Kemensah11:08 am

  En.Abdullah, Komen mu sudah cukup untuk memberi gambaran benar terhadap sumbangan UKRC kepada komuniti. Pakatan Rakyat akan singkir di Selangor sekiranya ahli-ahli politik terus berat sebelah, tidak pedulikan akan hak institusi dan tidak turun padang untuk mendapatkan fakta sebenar. Saya berdoa semoga perjuangan mu berjaya dan UKRC maju ke depan.

  ReplyDelete
 8. Anak Kuala Ampang12:40 am

  Saudara ABDULLAH BIN MD ZAIN,

  Siapa kah yang lebih tahu tentang isu kelab UKRC di Kampung Kuala Ampang, selain daripada seorang yang di lahirkan dan di besarkan di Kampung Kuala Ampang, penduduk-penduduk Kuala Ampang yang telah berjenerasi ke 2 dan ke-3 di sini ?

  Kami akan memberitahu saudara bahawa bangunan yang di gelar club house pada asal nya, adalah ‘Dewan Masyarakat’ Kuala Ampang. Ia di dirikan dengan wang sumbangan Kerajaan dan penduduk-penduduk Kuala Ampang. Nama asalnya ialah ‘Dewan Masyarakat dan Rekreasi , Kuala Ampang’ seperti yang dicatatkan dalam perlembagaan kelabnya dan hanya ditukarkan nama ke ‘UKRC’ pada tahun 2001.

  Sememang nya, UKRC pada asalnya adalah berniat baik, berbakti kepada komuniti. Tetapi, kini telah berubah. Penduduk-penduduk Kuala Ampang memang menyokong UKRC selama ini tetapi UKRC telah berubah sedikit demi sedikit,… Ia tidak lagi mempunyai niat untuk berbakti kepada masyarakat dan komuniti. Ia telah semakin lama semakin bertukar menjadi kelab exklusif dan bersifat ‘profit-making’. Beberapa perkara yang kami semua mesti meneliti :

  1. UKRC telah mendapat pendapatan yang agak lumayan, daripada sewa dewan, padang dan yuran dari Junior soccer programme. Sehingga hari ini, ia tidak mengizinkan audit a/c di jalankan, bahkan Andrew Gopal dan jawatan kuasa nya telah memungkirkan janji kepada YB Saari Sungib untuk membenarkan audit keatas kelab akaun. Pada tahun 2012, UKRC melapurkan ada wang sebanyak RM 300,000 di simpan dalam a/c semasa. (Non-interest bearing a/c)

  2. UKRC selalu mengalukan penduduk-penduduk Kuala Ampang menyokong nya dan menderma wang. Tetapi, pada tahun 2002, ia telah membuat pindahan kepada perlembagaan yang mengatakan bahawa UKRC ‘operate as a member club and is not obligated to serve the residents’

  3. Paling mustahak ialah UKRC telah ‘merampas’ Dewan Masyarakat Kuala Ampang.

  Terlalu banyak isu yang di bangkitkan tentang UKRC dan kami sepatutnya cuba mendengar pendapatan daripada kedua dua pihak sebelum mengutuk dan menyokong sebarangan.

  ReplyDelete
 9. Anak Kuala Ampang12:42 am

  Saudara ABDULLAH BIN MD ZAIN,

  Siapakah yang saudara Abdullah gelarkan samseng ? Adakah kerana mereka bercakap kasar, tidak pandai berbahasa Inggeris dan Melayu ? Adakah kerana mereka tidak ada pekerjaan ? Sila tunjuk ajar kerana saya tidak tahu bagaimana seseorang itu di gelar samseng. Yang saya tahu, setiap penduduk di Kuala Ampang ini adalah seorang manusia, tinggal di kampung Kuala Ampang, berkeluarga di sini. Setiap orang ini ada hak untuk menyatakan mereka ingin kan tanah kerajaan ini di wajibkan untuk orangramai dan mereka ingin dewan komuniti ini kembali ke pucuk asal nya, iaitu untuk kegunaan penduduk di sini, berbakti kepada komuniti dan setiap ahli kampung ini.

  ReplyDelete
 10. Curious8:32 pm

  Abdullah,

  I'm curious. I have been following Rocky's blog and you said "...kini RAKAN dan JKK Kuala Ampang mengutuk dan memburuk-burukan Dato' Rocky."

  May I ask where and when was this ? Which posting did they do that ?

  Thank you.

  ReplyDelete