Tuesday, February 01, 2011

Ah, Datuk Nuraina Pak Samad

Datuk Nuraina & Hei Kersani
Anak Bapak. Ena, 55 this August, a Singapore-born Malaysian journalist for the last 3 decades or so, the Managing Editor of the New Straits Times, receives her Panglima Mahkota Wilayah this morning at the Istana Melawati in Putrajaya. I believe she is the first non-group editor/editor-in-chief/group editor-in-chief of the New Straits Times Press, the paper she joined back in 1978, who's been bestowed a datukship from the Agong.

She blogs at 3540 Jalan Sudin, which she started after we both left NST in February 2006, exactly 5 years ago. There's a book coming based on her Tuesdays with Bapak series, which had a good run until the death of her father Tan Sri A. Samad Ismail the Tokoh Wartawan Negara in Sept 2008. She co-founded the now-defunct National Alliance of Bloggers  and the NURIN Alert, which was recently adopted by the Cabinet and renamed NUR Alert. Datuk Nuraina is a trustee for the National Press Club and sits on the exco of the interim Blog House Malaysia, a new association to protect bloggers.

She is a product of ITM.

Updated: 

NST's Sidek heads FT honours ..

The Star's Chief Sec among 256 recipients ...
The Malay Mail's NST managing editor among FT award recipients
Bernama's KSN ketuai senarai ..

44 comments:

Kelon Eric Bana said...

Apa pendapat kamu kalau Malaysia serapkan Datuk Nuraina ni jadi Senator, boleh mantap tak budaya ilmu dan penulisan di Malaysia?

KAlau boleh meriahkan parlimen dengan masukkan orang seni seperti Datuk Jins, kenapa tidak Datuk Nuraina?

Anonymous said...

bru..
apesal pic dengan M Nasir...lelaki Melayu terhensem...
tapi lu lagi macho ,bru..hehe
Anways tahniah to Ena.

WAK

Anonymous said...

Dato',

Congratulations to Datuk Noraina Samad! It is about time that she is bestowed a Datukship.

I am certain the then School of Mass Communications ITM and now the Faculty of Mass Communications UiTM is proud to have yet another one of its alumni a Datuk. There are already a few that include Datuk Zainal Azman and Datuk Poziah Abdul Rahman.

All the best to Datuk Noraina!

Ex Mass Comm & Ex NSTP

Basree Rakijan said...

Congrats datuk nuraina!

Anonymous said...

wahh!...berlambak-lambakle datuk/dato kat m'sia ni kan? nasib baik kita semua nanti mati. sbb layanan 'kat sana' semua sama...cross the board!

Amin Iskandar said...

Congrats!

BIGCAT said...

Tahniah la Kak Ina. Tapi leceh pulak...nak kena panggil Datuk Kak Ina pulak lepas ni. Tak berapa mesra macam dulu...

Anonymous said...

anonymous 12:55pm..
ayat bengkek nampak..jeles ke..takpe la kau pon leh dapat datuk..atas jasa kau gali kubor untuk orang pergi 'kat sana'...hihihihi...

The Eugenist said...

Bro, another Dato' blogger on the list laa.. Ehehe..

Btw, it's quite a pity when no one bothers to give nor recommend a Dato'ship to Hei Kersani as a recognition for his fine works in our music industry..

But people in the likes of the "penyamun, penyangak, etc" are the ones who go it..

Haish....

Anonymous said...

kami CITY BOY of KL nak tanya kerana BODO,,,,,,10 kawasan PARLIMEN di WILAYAH PERSEKUTUAN controlled by PAKATAN RAKYAT tapi MENTERI WILAYAH,,ORANG UMNO!!!!!!

NGAPA EK!!


-LAGI BODO-

Anonymous said...

... congrats ... :D ...

~ TecBoy ~

Anonymous said...

Dah puas makan angin dan shopping barulah tengok mangsa banjir. Sekadar melepaskan batuk di tangga!!!

Dean said...

I wish to congratulate Datuk Nuraina...being conferred Datukship.

Anonymous said...

We need to import Malays from Singapore, their English is No. 1

Anonymous said...

Congrats Datuk Nuraina.

Latuk M.

Anonymous said...

Congratulations to Datuk Nuraina. Well deserved, and long in coming.

- A Malaysian -

Jeremy Irons said...

Locky,

What had she done to deserve the datukship ??

Anonymous said...

Rocky bro,
Good for Aina that she is now a Datuk. I am sure she will always be the friendly and approachable Aina.
Congrats!
KH

eddy said...

Orang suratkhabar macam senang je dapat Datuk ya.

Anyway congrats to Datuk Nuraina.

Anonymous said...

Anon 2.49pm,

Apa yang Anon 12.55pm tu cakap betullah. Tepat. Jangan memandai tuduh dia jeles dan hina dia. Memang dah berlambak sangat pun orang bergelar Dato'/Datuk ni. Bak kata orang, kalau kita jerit Dato'/Datuk dalam restoran, hampir semua orang menoleh kecuali budak bangla bawa air. Akhirnya gelaran Dato'/Datuk dah tak bererti lagi. Dalam bidang kewartawanan sejak akhir-akhir ni lagi pantas dapat Datukship.

Dulu sorang dua je Dato'/Datuk, yang lain encik dan puan. Tapi sekarang encik dan puan pulak sudah jagi golongan extraordinaire...

Btw Dato' Ahiruddin @ Rocky,

Dato' Nuraina bukanlah the first non editor/editor in chief/group editor who was bestowed a datukship by YdP Agong. Check your facts before writing. Takkan ini pun nak spin, dato'! Ada pengarang lain yang lebih banyak jasa dan ilmu sudah lebih dahulu dianugerahkan gelaran datuk oleh YdP Agong pada sambutan ulangtahun kelahiran Baginda. Yang Datuk Nuraina dapat ni daripada Agong sempena Hari Wilayah Persekutuan, sama macam penganugerahan dato' negeri-negeri jugaklah.

Cool Bro!

Fatimah Sidek

Anonymous said...

Kepada anon. 5.06pm,

Jawapan kepada kenapa Menteri Wilayah orang UMNO walaupun 10 kawasan Parlimen controlled by Pakatan Rakyat adalah disebabkan Pakatan Rakyat belum cukup cerdik untuk tawan Putrajaya bagi melayakkan dia bentuk Kerajaan dan letak sesiapa sahaja menteri dari Pakatan yang dia suka di portfolio itu.

Mmmm oleh itu, elokkah kita 'Cerdikkan Diri Kita Supaya Kita Tidak Mudah Ditipu Oleh Orang Yang Kita Sangka Cerdik, Tetapi Sebenarnya Tidak' dan pada masa yang sama tidak menjadi 'Secerdik Jadi Makanan SiBodoh'. MasyaAllah kalau itulah yang berlaku alangkah malang sekali kerana tragedi ini akhirnya akan memusnahkan diri kita sendiri.

Anonymous said...

Just like everybody else in BN, they crave for such titles. What good are such titles in terms of serving the rakyat?

Anonymous said...

Now got so many dato in newspapers. I hope they are smarter than this :

A COLLEGE lecturer lost RM30,000 after getting acquainted with a man who claimed to be a doctor on the social networking site Facebook, Kosmo! reported.

Pahang commercial crime chief Supt Zaini Jass said the victim, 49, got to know “Dr Bruce Burn” from the United States on Jan 7.

When they were communicating, the “doctor” told her that he was based in the United States and was looking for a companion to settle down with.

He further deceived her by saying that he was prepared to settle down in Malaysia after marriage and would be coming to the country to meet her.

However, Supt Zaini said a man, who claimed to be a customs officer, contacted the lecturer and told her that the “doctor” had been arrested at KLIA for carrying £25,000 (RM121,567) that was not declared.

“The victim then paid RM30,000 to free the man,” he said, adding that she lodged a report after she discovered she was conned when the doctor did not show up at her house.

Husin said...

jeremy irons@10:28PM:

"What had she done to deserve the datukship ??"

waah...u sound very dengki, aaah. HAHA...

iskandar said...

Fatimah Sidek:

"Dato' Nuraina bukanlah the first non editor/editor in chief/group editor who was bestowed a datukship by YdP Agong. Check your facts before writing. Takkan ini pun nak spin, dato'! Ada pengarang lain yang lebih banyak jasa dan ilmu sudah lebih dahulu dianugerahkan gelaran datuk oleh YdP Agong pada sambutan ulangtahun kelahiran Baginda. Yang Datuk Nuraina dapat ni daripada Agong sempena Hari Wilayah Persekutuan, sama macam penganugerahan dato' negeri-negeri jugaklah."


datuk rocky: memang betul si fatimah sidek perkatakan. walaupun datukship nuraina di anugerah Yg dipertuan Agong, tapi, di-kira state award. TETAPI...beza-nya, sudah tentu, anugerah "negeri" ini diberi oleh Yg di Pertuan Agong.

Juga, ungkapan fatimah bhwa ada lain pengarang yg lebih banyak berjasa etc.. --- (non-GE/GEIC) siapa, ya?

boleh beri nama....mungkin datuk rocky tak berapa tahu atau tak kenal mereka. yang saya tahu, ada satu di sabah -- Dato Joniston Bangkuai (NST) bukan GE atau GEIC.

itu yg saya tahu.

yang penting...datukship ni bukan di beli...

BTW....tahniah buat datuk nuraina. she deserves it..

lyn dai said...

anon@12.25pm,

how you know, aah, they crave for titles?

i tell u, aaah,..khalid ibrahim is Tan Sri, of course, given when he was serving the BN government), Anwar Ibrahim also datuk Seri (gien when he ws...oh you know-lah), Zaid Ibrahim also...
ustad Nik Aziz also....

you make that kind of judgment, aah...like a fool-lah.

sometimes people dont want titles but they are given. malays call it 'rezeki". they dont tolak. dont reject.. i'm sure you also will accept if you are offered a "datukship".

always the case -- you dont get -- gripe gripe, bitch, bitch...

To Nuraina: SYABBAAS!

Anonymous said...

anonymous(12.25pm),

er...is nuraina in BN? NST is mainstream...but i don't think she is in BN.

Anonymous said...

Correction Datuk Rocky, the award given to Pn Noraina is not a Federal Datuk. The Federal Datuk or the Agong's Datuks are given out in honour of the King's birthday. What Pn Noraina received in a State Datuk from Fed. Territory. In any case, Datuk (Dato & Dato') is a dime a piece. Many Datuks I know have dropped the title from their names. They don't want to be counted among the fake and crooked "datuks".

T.S.Yong

Anonymous said...

La...apa yang jealous Nuraina dapat Datukship ni?

Many people, especially the armchair critics, are oblivious to the "achievements" of journalists.

Discounting the long hours, shitty pay, the routine shelling from everybody (as everybody else think they are cleverer) and divorces, many give their heart and soul to right the wrong through journalism...Not that some of you morons give a fuck anyway...

Bukannya duduk kat pub mana entah, read the blogs, listen to some friends, garu telur sikit, write a few lines in a blog and claim to know better than others.

People like Aina deserves her Datukship...Be happy that it's not given to some shitty pothead...


And just in case you still think it's easy: why don't you quit your job and join journalism?


Give it a try la..see if you can tahan..

-Perakian-

Anonymous said...

well like you she's been rewarded for a job well done by najib. being allowed to rejoin NST was its first reward.

Anonymous said...

what about dato' zaini of utusan ..also a mass com. itm

Abang Roy said...

Tahniah kepada Datuk Nuraina........bertambahlah bilangan datuk di muka bumi malaysia ni.

Fatima Sadiqin said...

oiii fatimah sidek ooii (dah lah nama bukan nama sebenar, el bozo!).

kalau tak tahu, tanya. jangan biarkan hasad busukkan hati tuan.

FT tu ialah FEDERAL Territory.

Kalau dapat Datukship sempena FT Day, ianya FEDERAL Datukship lah wei.

Tu sebab yang bagi pngat tu Yang diPertuan Agong, bukan Mayor KL atau RAJA Nong Chik Menteri WP.

Agong kalau bagi, Federal lah namanya wei!!

FT punya datuk kenak spell DATUK, sama macam Agong birthday punya DATUK.

State punya kena spell DATO'. Ada juga state lain yang kena spell DATU.

Ada pahaaaam?

Cool sis.


Fatima Sadiqin

Jeremy Irons said...

Husin 3:13pm

No, saya bukan dengki but curious - what had she really done ??

Anonymous said...

While the Middle East is fighting for freedom and initiating change, Malaysians are busy giving, getting, collecting titles. Sad.

Anonymous said...

wow ITM producing lots of datuks!

NURAINA A SAMAD said...

Hi Rocky,

Thank you for this posting.

I'd like to say : aaww...u shouldn't have...

Thanks again!

NST loyalist said...

To Kak Ena,

Congrats to Kak Ena! We know you would have rejected the "datukship" if you could because you believe that deserving journalists should be awarded after they retire.
but we know you were in a bind. how to say "no'? right?
Anyway, ma'am -- whoops, Datuk, I mean -- Tahniah. You sure deserve it.

Anonymous said...

I understand the question from Jeremy Irons. What exactly is her contribution to nation building? Isn't this the prerequisite for any form of awards or titles? Has she written a piece that will change the country, revolutionise a way of thinking etc..etc.. or did she just get hired by NST and then toed the line with the 'ruling' party?

Anonymous said...

Jeremy Irons,

Thank you for putting the cat among the pigeons.

A lot of fluttering wings will bring a good dose of fresh air into the country.

Jalil Besi

din said...

cougar...

Anonymous said...

dek non dek non semua,

mak tahu ada antara korang jealous tak dapat datuk sebab tu korang pakat kutuk nuraina. ni akak nak habaq kat korang semua, nuraina truly deserves this title malah she should have gotten it a long time ago.

one thing kak ena ni very prihatin punya boss. she truly takes care of her staff and is very kind hearted. so apa masalah korang noks

to kak ena you truly serve the datuk award

love always
diva

The real jeremy said...

Tahniah Nuraina. Datuk Nuraina.

As for Jeremy irons: hang dengki lah tu.

and to anon 10.52PM...sigh, another one.

Rocky bro, these commenters, nak kata bodoh, pandai buka blog.
If they don't know Nuraina as a journalist of over 30 years and a blogger of 4 yrs...then, apa kita nak kata..

ayoyo, so petty petty petty,
but who cares what these pengecut anonymous commenters say.

betul tu...jealous. dengki. apa lagi?

Anonymous said...

Tahniah