Friday, October 22, 2010

Ada "pihak yang terasa"?

“Tetapi kalau dia nak panjangkan cerita, saya minta Menteri Nogori ini tak perlulah pakai pegawai SKMM datang jumpa saya untuk pujuk jumpa dia.”
Rocky Bru cabar Rais lapor SPRM

Dalam reaksi segeranya, Blogger Rocky Bru mencabar Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim supaya membuat ;laporan kepada Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) jika beliau percaya ada pihak cuba ‘mengharubirukannya’.

Katanya ini sebagai memenuhi apa yang diwar-warkan oleh Rais sendiri.
Rocky, atau nama sebenarnya Datuk Ahirudin Atan, berkata demikian sebagai menjawab kenyataan menteri itu kepada Agendadaily yang mengatakan beliau mempunyai hak membuat laporan polis ke atasnya berhubung posting di laman blognya.

Posting berkenaan dibuat pada 9 Oktober dibawah tajuk Who gets Santa Rais RM1billion handout? Ialah berhubung desas desus yang mendakwa kononya anak seorang menteri ada kaitan dengan salah satu syarikat yang dapat kontrakmengendalikan perkhidmatan jalur lebar.
“Memang semua orang ada hak buat laporan polis. Anwar Ibrahim pun selalu buat laporan polis. Rais nak buat laporan polis, dia punya suka. Memang betullah kalau dia nak kata itu hak dia,” kata Rocky kepada Agendadaily..
Rocky bagaimanapun berkata beliau kesal kerana merasakan Rais tidak membaca blognya dengan teliti dan memahami maksud sebenar posting itu.
“Saya kesal kerana saya rasa dia tak baca posting saya betul-betul. Ia( posting pada 9 Oktober dibawah tajuk Who gets Santa Rais RM1billion handout?) adalah berbentuk satu soalan.Ia bukan tuduhan.Ia untuk memberi peluang kepada Rais membersihkan namanya.

“Tetapi kalau dia nak panjangkan cerita, saya minta Menteri Nogori ini tak perlulah pakai pegawai SKMM datang jumpa saya untuk pujuk jumpa dia.”ujarnya – 21/10/2010


Lepas laporan polis oleh Menteri, lepas SKMM ambik laptop dan modem saya, lepas tu soal-jawab saya dua round, dan kemudian datang rumah, lepas tu suruh pegawai tinggi SKMM talipon saya mintak jumpa kononnya untuk berdamai, saya ingat semalam saya nak buat bodoh saja dan duduk diam-diam.
Tiba2 pak Menteri ni melatah lagi bila ditanya pihak akhbar. Sila baca  "Rais vs Rocky Bru: Pihak yang tak terasa memanglah mereka tak faham". 
Saya pun terpaksa melatah samalah.
Dan kemudian saya tertanya-tanya ... Apa yang Rais terasa sangat agaknya?

“Saya pernah bertugas di bawah bapanya (Allahyarham Tun Razak) . Sekarang saya bertugas di bawah dia, Jadi kalau beliau tidak suka, ataupun tidak rasa selesa, beliau ada pilihan ..." - Rais Yatim


Sila baca juga laporan Bernama "PM cakap kena hormat undang2" yang memetik Menteri dari awal hingga akhir. Pasal Bernama ni dibawah tapak kaki Rais, maka diorang tak tanya pandangan saya. Mampuih kalo buek ..

26 comments:

Anonymous said...

A Voice wrote of Rais calling Utusan and nagging the Editor.

Aisay ... Rais, kesianlah media editor. Nak layan Rosmah lagi.

Ini Rais pulak nak nagging macam betina.

Nasib dia tak berpantun.

monsterball said...

Orang nak tipu dan curi rakyat wang ..suma di UMNO B parti.
Polis report beratus ratus buat..kasi rakyat tua Rias orang tak tipu dan curi.
Rakyat tua di UMNO B parti..sumua pencuri...tipu dan pinkin wanyang.
Bulan bulan lalu...sumua reports helang..tak satu langkat atau berjaya perji court.
Ini wayang kulit..mereka sudah bosang.

Anonymous said...

brother rocky,

enough with the minister.

the real enemy now is the Pakatan (menghancurkan)Rakyat.

lets fight them b4 they hancurkan rakyat.

balut_skek said...

den pun tak paham yo...apo lah bangang bonar menteri sekarang ni ...raso nak pakuk yo palo tu aaa..kantuik wak ang!!

Anonymous said...

Bersabar Rocky. Sementara bersabar, gunakanlah Blogger Bujai sebgi saloran seleseh masala dgn Rais. Blogger Bujai bkn calang punye org. Ahem ini bukan kata saya, tapi Blogger Bujai yang berkate : I'm no ordinary blogger. Kalu nake puji diri sendiri, anggap diri sendiri terror, take tau le ape kate org tua. DJ Remy.

Anonymous said...

Rocky..

As usual, even when Rais made a Police Report, Anwar Ibrahim also "kena".

Frankly, You n Rais 2x5..
What a DRAMA we can do without!


Opera Watcher

Anonymous said...

For heaven's sake rais, if truly you're looking for your right then quit the post, be a commoner and charge rocky for whatever reason you wished to. It's a conflict of interest of the minister to act such as this one.

Nobody in the first place forced you to be involved in politics and being a seasoned minister it comes with the package whether you like it or not. Don't asked PM, just asked yourself if you still fit for the post.

-shams-

jebat said...

Assalamu'alaikum Dato' Rockey,

Pada pendapat saya, perkara ini tak elok dibesarkan sangat. BERDAMAI-LAH demi kepentingan orang MELAYU.

Itu kalau boleh !!

Tapi kalau nak di teruskan Apa nak di kata itu hak masing masing.

Pada pendapat saya SUDAH jelas - bak kata pepatah Melayu "SUDAH TERANG LAGI BERSULUH".

Kalau diteruskan perkara ini tiada siapa yang untung: KALAH JADI ABU MENANG JADI ARANG.

Berdamai lah !!!
Tiada ruginya Damai !!!
Tiada untung nya sengketa !!

JEBAT - Tidak menyebelah mana mana pihak .Melainkan pihak yang benar !!

Ayam said...

Hello,

I would appreciate it if you would publish this entry.

I would like to highlight an issue that is pressing, I believe to all Malaysians.

I find Terence Fernandez, who writes the Down 2 Earth column of The Sun newspaper, to be a hate monger.

Read his column today, Oct 22 2010, it's titled 'When Silence Is Not Golden'.

Read his column and you'll find that at the end of it all, he signs off with the following:

TERENCE had covered the Umno General Assembly many years ago where he was reminded of his ethnic background.

What is he trying to do?

Increase hatred?

I opine that action should be taken against Terence Fernandez. From his writing, he appears to be a Racist masquerading as a Malaysian.

Terence Fernandez, You're insincere

Anonymous said...

Alahai Rais!! Menteri yang melatah tak tentu pasal.

Anonymous said...

siape PIHAK yg TERASA? Ckpe le Rocky>?????? NAJIB ke

Anonymous said...

Nama saye RAIS, dan saye bukan YATIM .
kekekekek
whwhhwwewewewe
hahahahe
hehhehwwwewei

Anonymous said...

SAYA pernah menjadi BAPAK AYAM . Sekarang saya KANGKANG kaki. Jadi kalau beliau tidak suka, ataupun tidak rasa selesa, beliau ada pilihan .....

Dj BuJai.

Anonymous said...

Rocky ape kata koa dgn Rasi bergusti je. Bole suroh Vince Mcmahon jade pengadil. Ng Yen Yen bole taje. Acara visit Malaysia- Mayhem in Malaysia- Battle 4 the Note Book!!!!!

Anonymous said...

PM yang selalu tido pon boleh terus di pencenkan ini pulak Menteri yang dah overdue.
Memang sah patut di pencenkan.. Cepat terasa ..sensitif..merajuk ..ini semua ciri2 orang dah dekat2 nyanyuk.

Wak.

Anonymous said...

Record all your contacts and conversations, in detail right to the very second. Kalau boleh get their photos.

INVESTIGATE the backgrounds of these people. Look for their connections..

Oh yeah, these kind of people pandai membelit, one day they will twist the facts.

Group kami dah kena dulu...

OK now you get personal calls and visits.

Soon you will be getting unsigned, mails quoting your kids birthday or your cats food preference, your Hari Raya holiday visits etc bla bla..

JANGAN MUDAH TERPEDAYA,
TAKE CARE..
Kamai dah kena.

PERWIRA

monsterball said...

Pekatan Rakyat is not the enemy.
If so...then vast majority Malaysian voters are UMNO B enemies too?
What bunkum logic.
It is always...the corrupted crooks that says others are corrupted and evil.
And by producing thousands of half past sixes Muslim racists ...I read with sadness...their sense of logic and sense of proportions are gone.
These have become beggars...afraid change of government to loose a job.
Many sons and daughters are working for the government feeling insecured nowadays.
They are working for few huge companies owned by UMNO B loosing millions each month..including Malay Mail.
But Rocky would have made his pile and feel comfortable in his old age. He could not care less.
It's the youngsters...and they must vote for change in government to stop corruptions.
Only this way...can all company have chances to recover through proper management with smart CEO's that carry no balls.

Anonymous said...

Tahniah, Bro Rocky... itulah semangat pahlawan Bugis/Banjar/Jawa Johor yang lelaki Minang kureng.

Nasihat untuk Rais ...hantarlah wanita Minang... baru kena buku dan rais. ... he, he, he.

Another Perkasa member.

Anonymous said...

SALAM BRO.APE PASAL RAIS TAK ABIS2 MEMBEBEL NI.SEBAGAI ORG LAMA DAN BRPENGALAMAN,BELIAU PATUT TENANG DLM MGHADAPI HAL NI.

TAKKAN HAL KECIK BEGINI,DIA CANANG SATU KAMPUNG! CAMMON LAH....USE YOUR BRAIN LA RAIS.!
PAK BRATA.

monsterball said...

NTV7.. M.Mail and S.Times are loosing millions every month paid by Tax payers money to keep them going.
All UMNO B knows is that these are their advertising tools.
Not their money to loose...but who gain keep them going? Only UMNO B.
Yes...why not build the 100 storey Tower with their own money...since close to one million Malaysians have rejected it...on a survey?
But UMNO B thinks they own the country and people.
These gang of robbers and thieves can never change to save their own skins...cronies and families.
Be prepared for more expensive utilities. Electricity bills are getting much higher and toll fees will increase. Cigarettes done with the excuses to stop youngsters smoking...purposely ignoring the millions of smokers ..like the fishermen..carpenters...estate workers...factory workers..whose only pleasures in life are smoking and drink beer or stout.
UMNO B do not know?

Anonymous said...

to me rais has to resign. period. why? becos he is arrogant and is being tailed by arrogant ppl. one time when he was in Kekwa, he came to Tanjung Agas, Ledang for some cultural functions. Can't remember what function but Ghani Othman was there too. some children, mixed malays chinese and indians were performing the zahpin dance, some parents went in front to snap pictures of the their chikldren dancing. then some members from rais' media team from Kekwa chased the parents away, saying they were blocking rais' view.....I was there and was saddened. later after the function there was supoosed to be a press conference with rais but the media in Tanjung Agas decided to skip it. the reporters didn't even want to eat although they had tables that nite. so, to me rais should leave. no ministers should drag along their arrogant media unit to functions. if you thing your media unit is important, PLEASE INFORM THE MEDIA NOT TO COVER YOUR FUNCTIONS, RAIS!

Gaban said...

Talking about Bernama, I heard the Rais agency is carrying out a restructuring to force the resignation of its highly paid graduate employees so that it'll be able to give higher salaries to the top management.

Talk is that the entire Commerce Division and more than half of senior journalists are affected.

The matter has been brought to the attention of PM office.

When Rais got wind of the complaint, he called up the union and told them that a committee, chaired by KSU, would be set up to review the exercise.

But so far nothing happens. It's either Rais is cakap tak serupa bikin or the KSU tak buat kerja.

CodeNameSomaliPirate said...

Monsterball said :

NTV7.. M.Mail and S.Times are loosing millions every month paid by Tax payers money to keep them going

Answer : What a stupid moron u r? This is private TV station run by their own!.

If u want to talk, talk la, but dont talk cock

Anonymous said...

Bagi aku dua2 kepala tak betol, dua2 kayu..memalukan Melayu saja..!

Anonymous said...

Goban bro

Apa cerita skandal IT kat bernama.

Dengar2 iada org buat duit supply IT kat bernama.

Tak kan rais tak nak siasat. Atau pun memang tak mau siasat.

williamtell said...

MONSTERBALL : hey you should retire from making comments in blogs!

"NTV7, Malay Mail and Straits Times loosing millions every month paid by Tax payers money to keep them going" you say. first of all , it is "LOSING" not "loosing", never mind, small matter.

you know or not the difference between private companies and government departments?

i don't want to be rude to senior citizens but i cannot help it with you because you are so talking the nonsense adn rambling and rambling and rambling.

you don't impart wisdom. you impart hatred.
look -- Umno or BN is not perfect. you simply hate Umno. But you don't say why...very vague generalisations mostly and baseless statements.

monsterball, i beg you to stop commenting. there's so much i can take in entertainment.

you make me not want to grow old....