Friday, February 12, 2010

Pol-sec siapa kena?

Tumbuk rusuk. Saya dengar ada setiusaha politik seorang menteri yang baru kena cekup dek Suruhanjaya anti-korupsi negara. Tak tahu pol-sec yang ini atau yang itu, atau mungkin ada orang lain, tapi sah-sah siasatan sebegini semakin kerap* dan galak nampaknya di bawah pimpinan boss baru Abu Kassim. Dengar khabar kena interrogate berjam-jam pol-sec tu. Kesian.

Kes Teoh Beng Hock senyap saja. Mana keputusan autopsi kedua?

*Kat Pulau Pinang sahaja, 50 orang kena cekup tahun lepas:

General February 12, 2010 16:21 PM
15 Public Servants Among 50 Detained By MACC In 2009


PENANG, Feb 12 (Bernama) -- Fifteen public servants were among 50 people detained last year by the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) in Penang to facilitate investigations.

Most of them were allegedly linked to misuse of power and forged documents, state MACC director Latifah Md Yatim said on Friday.

She said that of the 759 leads received last year, 72 were investigated, leading to the arrest of 50 people.

At a press conference held at the state headquarters here, Latifah said: "We have recorded a 100 per cent increase in the number of arrests last year, as compared to the previous year which was 23 people.

"(However) There were 12 cases where we did not have sufficient evidence to file charges against...we forwarded letters to the related agencies for diciplinary action to be taken," she said.

-- BERNAMA

6 comments:

Anonymous said...

Macam nih ler kaki2 Rasuah..

We know who you are.. tapi sekadar kesian silap2 anak bini kena tidur bawah jambatan.. so we pretend not to know.

Sedar2 diri, no place to run,

Ramai dari kenalan saya, ahli keluarga generasi kamu guarantee akan dapat penyakit Otak kerana Rasuah.

Maybe not you, maybe not your kids but guarantee cucu you akan kena.

PERWIRA

Anonymous said...

This Wee Choo Keong should be investigated. Just because he is lawyer he think he OWN the police. Last time he make report TBH died, now MACC say all clear in Pakatan Selangor.

Police should charge Wee Choo Keong for wasting time OR make him pay damages. Polis tu bukan dia bapa punya.

Anonymous said...

Datuk Rocky,

dah jadi barah yang menular...takkan nak kena kemoterapi satu badan sampai hangus...

Keturunan Jebat

Anonymous said...

It means, BN guys found corrupted, just leave the scene peacefully.

iF Pakatan folks - just on suspicion only and accusation by pro-BN HGOs, blogs etc... MACC and police swing into action and waste time trying to 'establish' the solid evidence.

Meanwhile bloggers like you and Parpukari go for the kill thru your 'wisdon' pieces in the blogs.

Oh, what 1Malaysia is this lah Dato'?

PARAMESWARA

Anonymous said...

Rupanya bila MACC serbu pejabat Pol Sec ini di Kementerian (EPU) baru ini, MACC jumpa wang tunai RM2.0 juta. Juga dokumen pendaftaran untuk beberapa syarikat. Walaupun sudah diberi warning dan sudah disoalsiasat oleh MACC sejak beberapa bulan, Pol Sec in bodoh juga dan masih simpan banyak duit dalam pejabatnya di Kementerian.


Memang betul seorang Pol Sec biasanya tak ada direct access kpd urusan /operasi Kementerian /Jabatan /Agensi. Yg ada access ialah Menteri punya Setiausaha Sulit(SUSK & SUS) dan Pegawai Khas Menteri – justeru memang susah nak percaya Pak Menteri tak tahu menahu macam mana PolSec dia boleh buat duit timbun2 kalau tak dengan restu beliau.


Tak tahu lah kalau Pol Sec tersebut memang terer jual nama dan ngaku dia tu Menteri. So, dlm kes Pol Sec ni kalau dia kena maka Pak Menteri dan pegawai2 dia pun akan sangkut jugak. BTW, kalau projek yg di urus sendiri oleh EPU dan MoF, projek tu sure jenis mega punyer dan angka dia mesti main ratus2 juta, kecik2 tak main.

Mungkin MACC nak beri perhatian kepada Kemuncak Facilities Management Sdn Bhd dan juga Arus Dermaga Sdn Bhd.

Kemuncak Facilities Management Sdn Bhd mendapat kontrak beratus juta Ringgit dan mempunyai hubungan rapat dengan sahabat2 Pak Menteri dari Pulau Mutiara.


Arus Dermaga Sdn Bhd melibatkan anak lelaki Pak Menteri juga dan seorang taukeh Cina. Juga mendapat kemudahan besar dan membuat duit besar.


Perdana Menteri better be warned. Nanti kena tanggung malu.

Anonymous said...

kalau betul kena siasat takpelah....takut nanti Si Kasim tu panggil pol sec tu untuk bincang 'what I will get by helping you boss'.

Harap perkara ini tak berlaku.

Ex-BPR