Thursday, December 18, 2008

Loyar burok

My lawyer Edmund Bon told me about www.loyarburok.com about a year ago. A group of young lawyers like him were planning to sit down one day and start launching their thoughts into cyberspace. I'm glad the site is up and running here.

Brush up your BM as well with Mr Bon's posting Majilis Peguam dibubarkan menjadi parti politik?:

Saya hanya ingin menyatakan bahawa persepsi bahawa Majlis adalah ‘anti-Melayu’ atau ‘anti-Bumiputera’ atau ‘anti-Islam’ adalah amat jauh dari realiti sebenarnya. Kami tidak pernah membuat keputusan atau bertindak atas kepentingan kaum atau agama, tetapi berdasarkan isu-isu sahaja.

Perlu diingati bahawa Majlis yang terdiri dari 36 ahli bukan satu golongan yang ‘mono-ethnic’ atau ‘mono-religious’. Ramai ahli Majlis adalah kaum Melayu dan/atau menganuti agama Islam, dan sebarang tomahan terhadap Majlis adalah tomahan terhadap setiap satu ahli Majlis Peguam.

15 comments:

mat klentong said...

Kita bukan marah majlis peguam tetapi tindak tanduk majlis
Banyak mirip kearah anti establishment dan juga berbau perkauman.ini kalau kerajaan silap sikit ada Mr.Law(lawyer) yg pergi jumpa Q.Elizabeth;tak cukup dgn QE jumpa pula Mamohan Singh. Kalau dah rasa mereka tu gomen dia berambus lah kesana.Majlis peguam patut menasihat golongan ini dan disebaliknya majlis tak de pun nak memberi nasihat yg bernas hentam lagi ada. Jadi kalau nak berpolitik sangat bubarkan majlis peguam malaysia dan tubuh parti peguam Malaysia dan kita tengok brapa orang yang nak masuk jadi ahli kemudian boleh join PR atau BN. Tepuk dada tanya selera.fikir fikir lah MR BOND n MR.LAW.

mekyam said...

hi rocky,

just thought your lawyer might like to know that the correct spelling of "burok" is "buruk".

Anonymous said...

memang betul kata mat klentong..majlis peguam lebih suka politik..esp tentang hak melayu..ada saja yg depa suka usik..ugama islam,bahasa melayu,dan bla bla bl..boleh review kembali lagak laku mereka..

Brunt Council said...

All the idiots into one.

Bila Majlis pelancaran?

Boleh saya sumbangkan untuk hidangan kueh batang buruk.

Saya tak buruk siku. Tak akan minta balik kueh itu.

Tapi bila Bar Council nak tunaikan Perlembagaan utk hentikan guna bahasa Inggeris?

Kalau tak boleh hormati perlembagaan, tak payah cerita mengenai undang dan komen perkara lain!!!

ayah said...

hello rocky,

memang mudah berselindung di belakang perkataan "isu" dan seterusnya mengharapkan ia dapat mengelabui mata dan fikiran umum. tapi tidak dapat dinafikan bahawa isu yang 'terpilih' adalah isu-isu yang amat sensitif kepada orang melayu.
mengapa macam tu? tak ada isu lain lagi? kenapa pula ada loyar yang berani menentang program majlis? mengapa berkali-kali mengambil sikap dan pendirian provokatif? mengapa pula secara bertubi-tubi dibangkitkan isu-isu yang sensitif? tak sempat nak tangani satu isu dibangkitkan isu lain pula. Macam semuanya rancangan tahunan pula, agenda pemimpin majlis pula.
kenapa tak sokong isu-isu yang boleh menyatupadukan rakyat? kenapa mengambil penidirian yang selalu bertentangan dengan pendirian kerajaan semasa? hindraf is ok; jerit is ok you take your adversorial stance too far so much so there is this very strong perception that you are in cahoots with the opposition, that you are anti-malay and anti-islam. how come never a cociliatory stance, except only when you partake of the rakyat's money to enjoy sumptuous dinners?
As the malays say it "(secara jujur) tepuk dada tanya selera"; it says everything.

SINGKIR

Sukj said...

Salam Rock,

1. Aku lihat Majlis Peguam sekarang macam 'Majlis Syaitan'.

2. Apa sumbangan mereka kepada negara?

3. Hanya sumbangan untuk periuk nasi sendiri.

http://suarasukj.blogspot.com

wak segen said...

Bar Council should address more relevant problems involving the general public like :
1)Why legal process takes a century to settle.
Is it because the delays are to the lawyers benefit,like the popular legal joke about a senior lawyer paying for his young lawyer son's education.
2)Are there regulated fees structure for legal fees and charges.
Too often we hear of people having a phobia when they have to engage lawyers.
Somewhow they feel they are going to get fleeced. Why this perception?
The story that a famous veteran lawyer will demand a surety in the form of property or land grants, for the legal fees before starting litigation work, does not help to clear this perception.
True enough that lawyers like other professionals have the right to demand high fees for their valuable services.However there must be some control when dealing with the general public. We cannot have a situation where there is high price of justice and the public have no other recourse or alternatives available.To me this is clear opportunism and victimisation .
These are just 2 out of numerous other problems that I have time to state.
Maybe others can add further.
And for all you lawyers out there with your more fluent beautiful writing ,lets hear it from you.

Anonymous said...

Mek Yam

Saya rasa bukan huruf "o" yang silap tapi "u" patut diganti dengan "e".

- Beres -

jonathan said...

Loyar beruk...

Bukan anti-Islam tapi pro Islam Liberal. Bukan anti-melayu tapi pro Melayu Liberal...

Bukan anti-BN tapi pro-Hindraf and DAP..

lintahbertulang said...

Tak kiralah apapun tujuan sebenar Majlis Peguam, yang penting setiap frum atau apa saja program anjuran mereka haruslah mengambil kira sensitiviti agama dan bangsa. Jangan buat sesuka hati...

Parpu Kari said...

Dear bro Rock,

ELOK DIBUBARKAN AJE MAJLIS PEGUAM INI, SEMALAM AKU DENGAR INTERVIEW SALAH SEORANG LAWYER BUROK KAT DALAM LOCAL RADIO, TAH APA BENDA YANG DIA MERAPU DAH LA CAKAP MELAYU PUN TERSANGKUT SANGKUT NAK MAMPOS...MEMALUKAN BETUL LA BAR PARPU COUNCIL INI...

WHAT A DISGARECE LA BAR COUNCIL NI....BUBARKAN JE LAH...

Anonymous said...

TO THOSE FUCKING LOYAR BERUK..

ONCE A WHILE STOP BEING A SNAKE..

RUMINATE THIS:

THE REALITY SPEAKS FOR ITS OWN

IF THE MAJORITY THINK & SEE U AS PIGS THAN PIGS U ARE..

NO NEED TO BE EXPLAINED & CLARIFIED BY YOUR KIND

-anti hindraf & ultra chingkies-

amoker said...

This is a great site. well managed!

amoker said...

whoa, i wrote that comment before reading the rest. Seems like your audience profile has changed. Best of luck cause I dun find any comments here worth debating but just emotions.

anak angkat cina said...

Mp ni cakap lain buat lain , memang isu Melayu je dia org kacau tak de pun isu bangsa lain . Mp ( Majlis Peguam) dah lebih dari MP ( member of Parliment ) . Lawyer rasa dia org ni dah cukup hebat sbb paham LAW konon , cuba pahamkan GOD LAW . Aku nak suruh semua Mp tu pegi belajar dan pahamkan QURAN pulak . Mp jgn nak buat isu nak sakitkan hati Melayu , so far Melayu tak pernak nak buat kacau bangsa lain .

Ada komen( dari pembaca ) cakap pasal Islam Liberal , ni mana mari , sapa nabi depa dan pakai kitab apa , aku ni Islam je tak tau pasal Islam Liberal , kalau dah pandai , buatlah kitab , ajar lah kat orang . Melayu Liberal pun aku tak paham gak , mana mari ?