Sunday, June 02, 2019

The TM CEO "standoff": Ball in PM's court


TM Standoff: Guan Eng refuses to back off


Lynas-to-Stay, June 2: The Edge ran a story Telekom CEO standoff, quoting unnamed sources, claiming that Telekom Malaysia chairman Rosli Man had "REFUSED to proceed with the appointment of acting CEO Imri Mokhtar as its CEO despite the decision of its special shareholder, the Ministry of Finance Inc (MoF Inc)"

The sources said "a decision was made in February by MoF to appoint Imri as CEO, but it has been three months and the chairman (Rosli Man) has REFUSED to act on it".

The repeated use of the word "refuse" would paint Rosli Man, who was made chairman of Telekom in December, as degil, recalcitrant, rebel, lawan tauke

If you ask me to guess, I'd say the sources are  people who don't like Rosli Man. They could well be from the MoF ... or Imri Mokhtar himself. 

Telekom Malaysia, being a responsible public listed company, had to respond to the Edge's article. In a filing with Bursa Malaysia, TM said its chairman had received a request from the Prime Minister's Office to defer Imri's appointment. Rosli Man had informed the board of the PMO's request early March.

“We believe that it is good corporate governance to
engage key stakeholders including the PMO"
.
- Telekom


Which triggered Guan Eng's rather curt response:
“The chairman and CEO are appointed by the Finance Ministry after getting a letter and note from the prime minister himself, and so far there has been no instruction from the prime minister to change, so the TM chairman and CEO are still the same persons (Rosli Man and Imri Mokhtar, respectively)."

In other words, Guan Eng insists on Imri Mokhtar as CEO unless the PM himself tells him that the PMO has another candidate in mind. (For greater clarity, read the NST's version: Guan Eng: No orders from PM to change TM's chairman, CEO). 

What's happening at TM is clearly a[nother] GLC proxy war. MoF wants its candidate as CEO and PMO or Khazanah or someone else probably wants another person to lead the telco. It is messy and counter productive.

TM has already lost billions in market cap due to inept ministers and this proxy war is not going to benefit it in any way.  And many analysts don't see why the CEO of TM must be decided by the MoF or PMO or Khazanah. 

TM has a Board that has a Chairman. It's good corporate governance to let the TM Board to decide who should be the TM CEO.


Read also:
Why TM lost RM12 billion in market cap

2 comments:

Anonymous said...

Bid'ah terbaru dalam muamalat islam..Syiah paling suka menyuburkan hal bi'daah,
Kalau amalan macam tu(pemberian hadiah zakat iftar oleh orang musyrik kafir) mulia dan harus dah tentu telah diamalkan oleh para sahabah.
Dan oleh kerana ianya tidak dilakukan oleh Nabi saaw dan malahan ada tegahan keatas sesetengah kafir dibawa ke masjid secara mengedepankan urusan ibadah seperti zakat fitrah yang semestinya dilakukan oleh amil2 zakat maka ini bukan sekadar bid'ah malah mempersendakan adab sunnah hukum islam atau munkin juga berniat mencipta ugama baru oleh golongan pluralisma murtad pee.eh hancing kencing babi komunismaoist untuk menyesatkan umat islam dimesia yang sedang mereka jajah & jarah.

Pada mereka yang terikut2 mudah2an diberi petunjuk kembali kepangkal jalan dan pada yang merancang laknatlah untuk mereka.


At-Taubah, ayat 17-18

{مَا كَانَ لِلْمُشْرِكِينَ أَنْ يَعْمُرُوا مَسَاجِدَ اللَّهِ شَاهِدِينَ عَلَى أَنْفُسِهِمْ بِالْكُفْرِ أُولَئِكَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ وَفِي النَّارِ هُمْ خَالِدُونَ (17) إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلاةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ يَخْشَ إِلا اللَّهَ فَعَسَى أُولَئِكَ أَنْ يَكُونُوا مِنَ الْمُهْتَدِينَ (18) }
Tidaklah pantas orang-orang musyrik itu memakmurkan masjid-masjid Allah, sedangkan mereka mengakui bahwa mereka sendiri kafir. Itulah orang-orang yang sia-sia pekerjaannya, dan mereka kekal di dalam neraka.


Bila orang islam telah terikat tangan orang kafir.Yang memakmurkan masjid-masjid Allah hanyalah orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari kemudian, serta tetap mendirikan salat, menunaikan zakat, dan tidak takut (kepada siapa pun) selain kepada Allah. Maka merekalah orang-orang yang diharapkan termasuk golongan orang-orang yang mendapat petunjuk.
Allah Swt. menyebutkan bahwa tidaklah layak bagi orang-orang musyrik memakmurkan masjid-masjid Allah yang dibangun atas nama-Nya semata, tiada sekutu bagi-Nya.Bahana bila kerajaan dikuasai oleh orang kafir dan menurut kehendak orang kafir semata mata kerana kuasa di dunia sementara.

Anonymous said...

Tahniah pH and macai's too..menjelang Aifilfitri bukan setakat hadiah kena kencing tol saja tak dihapus pakage pemimpin bodoh mendapat sekali..

video nya kat bawah sanun..

Quote fr mat sabu

"elephant fight together.. grass dying in the middle.." suddently he pick up Singapore Prime Minister name..OMG..!!

I have always been proud of Malaysia and how Malaysians interact on an international platform but that video tells me something is either really wrong with our education system or Fake Degree we are just too stupid that we can be led by Ministers of this standard. Poor us...!

kikikiki...Besar sungguh pengaruh filem Avengers dlm kerajan PH...Mat Sabu

"Saya terpaksa berlawan dengan kuasa-kuasa besar dengan cara soft way and hard way. Perasan Avengers le tu."

Pada hal bunyi macam soft porn and hardcore saja...kikikiki

haahh tepukkk...!!

video link ucapan menteri pertahanan mat sabu

https://youtu.be/iz9pBXGc4-I