Thursday, September 19, 2013

Did you vote in the UK election in 2007?


Article 24. The point about Wan Saiful Wan Jan's political involvement while residing in the UK for 16 years (read my posting h e r e) has drawn some interest on my Twitter timeline @xrockybrux since this morning.

What is Article 24(3A) or Article (2) of the Malaysian Constitution? Read LoyarBurok's Malaysians who voted in UK: Beware!

Excerpts:
... Malaysian law says vote overseas and you can lose your citizenship 
Now, I have the greatest respect for Tunku Abidin, but unfortunately like many Malaysians he seems not to have realised that whilst the UK lawfully allows us to vote there, Malaysia is rather more restrained in how it allows its citizens to exercise their individual freedoms. 
For those Malaysian citizens who did vote in the recent elections, beware: the Home Minister now has the power to deprive you of your Malaysian citizenship. 
Article 24(2) of the Federal Constitution says this: 
(2) If the Federal Government is satisfied that any citizen has voluntarily claimed and exercised in any country outside the Federation any rights available to him under the law of that country, being rights accorded exclusively to its citizens, the Federal Government may by order deprive that person of his citizenship. 
Read the whole article h e r e.
So, did Tunku Abidin's partner in IDEAS vote in the UK election? 

15 comments:

Meleis said...

Hope Zahid Hamidi do something to this liberals fellas. I have always wonder why most of the Malays who wanted and mooted the idea of abolishing anything malays and bumiputeras come from those who are benefitted the most? Wan Saiful Wan Jan and Zaid Ibrahim just to name a few.. why? It is just very hard for me to comprehend them.

Anonymous said...

Wan Saiful ini sapa? Ada sama level dengan Steve Jobs , Bill Gates, Mark Zuckerberg kah atau sekurang2nya Amaryta Sen kah atau paling kurang pun Mao Tse tung babi.

Wan Saiful ini manusia picisan. Dia no value kecuali untuk hisap batang atau jilat punggung kapiak Cino. Dia tiada buat apa2 anjakan paradigma yang mampu merubah masyarakat. Tiada idea bernas dari otaknya cuma idea kepala butoh yang tersembur dari mulutnya. Sapa ini Wan Saiful? Tanya masyarakat marhaen siapa pun tak kenal. Dia tak dak nilai, tiada sumbangan, tiada pegangan maupun jati diri. Pendek kata dia tak dak maruah.

Itu sebab dia nak londehkan Melayunya, dia nak jadi Mat Inggeris. Dia nak speaking Queens English, dia nak jadi sehebat David Cameron, dia perasan keintelektualannya itu setara dengan Heseltine, Mcmillan, Churchill. Tapi Wan Saiful tak sedar diri dia no standard di mata Mat Inggeris yang gelak dibelakang sambil berkata " stupid pretentious WOG pig, englishman wannabe"

Kalau dia telah dibiarkan di berek polis tanpa NEP mungkin sekarang dia penagih dadah, peragut atau Mat kapcai atau jual buntut kepada pelanggan macae Anwar kat Lorong Hj Taib. Setakat itu aje kehebatan kepala butoh bernama Wan Saiful. Muka dan badan pun mirip babi, apa lagi nak heran?

Manusia haramjadah macae ni tak usah ambik pusing pun. Yang mereka tahu hanya kerioh tepi jalan macae anjing, yang mereka faham hanya nak dapat tepuk sorak kapak babi tapi di belakang, babi pun akan cap mereka ini Melayu Pukimak.

Aku tek heran budak hingusan macae ini. Masa aku belajar kat US bertaburan merata bangsat pukimak perasan macam ini, sibuk kata nak ubah/ buang NEP bila dah sampai di New York, Boston, Chicago atau California atas tiket penerbangan NEP, sibuk kata nak sokong reformasi Anwarisma untuk equal opportunity, sibuk mencacai Melayu dan pemimpin Melayu kat Malaysia. Tup2 time nak Raya, sibuk hantar salam kat keluarga guna akhbar NEP macam Utusan, BH.

Nasib baik aku tak graduan NEP. alhamdullilah, mak dan arwah ayah dah pastikan tiga anak beranak pergi atas belanja sendiri berdasarkan merit dan berdasarkan beri peluang kat saudara/i yang miskin untuk rebut peluang NEP. Alhamdullilah jugak aku bangga aku lulus macae abang, kakak dari universiti bagus. Alhamdulillah jugak aku ingat lagi pesan arwah ayah " awak Melayu sampai bila2, jangan lupa daratan" dan dari arwah jugaklah
aku sedar ramai Melayu tak senasib aku dan mengapa NEP itu wujud.

Pendek kata, Melayu yang tak dak NEP lebih tahu menghargainya demi saudara/i Melayu yang lain. Alhamdullilah, aku tidak jadi bangsat bangkai macae Wan Saiful kerana pesan arwah ayah Melayu jati itu Melayu bermaruah bukan pondan lupa daratan.

Warrior 231

Anonymous said...

Budak hingusan Wan Sepol hanya jadi jurucakap Tunku NS yg liberal giler tu je. Kalu you baca tulisan Tunku tu nampak sangat dia hipokrit. He is basking as a NS royal whose father is the defacto King of NS and yet he talked about no need for bumi tongkat bla bla bla. Ini lah namanya melayu lupa daratan. kalu betul betul budak anak raja ni anak jantan tak payah lah bangga bapa dia jadi Raja. Suroh bapak dia serah balik Yam Tuan title pada orang lain. Ini tidak budak mentah anak Raja ni cakap pasal liberal, pasal bumi sama rata dipijak tapi hakikat dia seronok dapat title anak Raja. Budak macam ni kalu jumpa tengah elok di tampar aja muka dia!!

Anonymous said...

Ingatlah anak raja...baca sejarah dunia...jangan sampai jadi macam King Afonso of Kongo pada abad ke 15..jual rakyatnya sebagai hamba abdi kepada pedagang hamba abdi Trans Atlantik...

https://www.google.com/search?q=slave%20trade%20in%2015th%20cenury%20and%20king%20of%20kongo]&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&channel=np&source=hp

Prof Awe Kecik

zakzak said...

i didn't know that. i nearly voted when i was at the UK, alhamdulillah i didn't get to cast my vote due to late registration.

I was amazed that residence in the UK was allowed to vote, irrespective of nationalities...that prompted me wanting to vote.

kalau kat sini buat macam tu, abis punah ranah hehe...

Anonymous said...

How about that blogger,Raja Petra Kamarudin (RPK) of Malaysia Today? He voted in the last UK Election. He claimed in his blog that he had voted for the Liberal Party in Manchester. I hoped the Home Minister don't practise double standard since RPK has already become an Umno supporter.

Anonymous said...

Saya sangat setuju dan bangga membaca tulisan Warrior 231 dan anon 2.01. Budak2 mentah dan hingusan ni semua berlagak dan sombong. Mereka ramai di luar negara ni tapi bekerja dengan GLC. Tak sedar diri!

Perantauan

Iqbal said...

That so called Abidin or whatever his name is a shame to his father Muhriz. By the way Rocky, he certainly is not deserving of your respect, a hypocrite to the extreme.

Anonymous said...

Rox plse re-read constitution. Voting in UK is not a right "exclusively" for UK citizens. So cannot lah strip someone of malaysian citizenship for voting in UK.

Aiyo yo too many bush lawyers around!!!

maae said...

Saya tak kenal lah si polan ni. Tapi apa yang saya kenal sudah terlalu ramai budak- budak melayu, tua, remaja, hingusan menjadi keparat bangsa, Islam, Pemimpin dan Negara.

Tahu tak kaum cina itu sentiasa bertongkat dan memerlukan tongkat untuk berjaya dalam perniagaan ? Sebahagian nya bertongkat dari kerajaan dan sebahagian lagi bertongkat dari persatuan-persatuan yang di tubuhkan atas ihsan kerajaan. Atau bertongkat dari gedebe mereka yang di upah. Hipokrit jika mereka mengatakan mereka hebat dan kuat kerja. Melayu sekarang pun kuat bekerja. Cuma hak mereka di nafikan dalam bentuk persaingan dan kelulusan modal. Kegetiran menerobos sumber dan pasaran yang di kawal secara halus. Demi survival perniagaan.

Sudah banyak perkara kerajaan terlepas pandang. Tidak mengawal apa yang boleh dan tidak boleh, walaupun menyentuh hak asasi manusia yang nampak di nobat berat sebelah. Contoh terbaru. Diskriminasi pekerjaan yang di luahkan.

Dari awal saya, saya sebagai pengomen picisan, memfokus kepada perkara ini selain apa yang di perhatikan. Jika kerajaan bersikap tuntas dalam menangani isu-isu sensitif seperti contoh, sudah lama semua bangsa bersatu dan tolong menolong dengan ikhlas tanpa pura-pura. Jika guru gagal mendidik, bolehkah kita salahkan ibu bapa yang mengharapkan produk terbaik di sekolah ?

Jadi manusia seperti ini, tidak perlu di bela. Pengkhianat Negara dan Bangsa ! Ini hak asasi yang mereka pilih. Bukan salah kerajaan.

Anonymous said...

Biarlah. At least by voting in the UK, a Malaysian citizen gets a once-in-lifetime chance to experience a non-rigged election.

Anonymous said...

Anon 07:41,

Continue to run down Malaysia and for that matter why the hell are you still in Malaysia?

1trillionDuitPetronasbagiCina! said...

Gua setuju dengan Maae. Tunku Abidin yang bodoh tu sebab kenapa orang Melayu buang Raja dan menjadi Raja berparlimen kerana feudalism hanya menguntungkan golongan yang mengaku bangs awan.


Ahli UMNO ditipu oleh Presiden India UMNO bahawa orang Melayu tak boleh gunakan UMNO atau Kerajaan UmNO untuk maju. tongkat konon.

Sebab dia bukan Melayu dia tak faham, Cina bukan rakyat Malaya mereka datang berniaga dengan modal dari negeri Cina dan keluarga dan persatuan mereka.

UMNO adalah persatuan Melayu terbesar dan satu tongkat untuk memukul musuh melayu dan mempertahankan Persekutuan Tanah Melayu.

Hingga sekarang, orang Cina mendapat bantuan dan tongkat dari Kerajaan Komunis Cina. Mereka membawa teknologi buruk dari Taiwan dsb untuk digunakan di Malaysia jangan tak tahu.

Dengan duit Petronas, Melayu kini boleh menjadi manufacturer semua benda. Kita cuma perlu impot kilang saja. Kemahiran MARA dan universiti boleh sediakan.

Melayu perlu sedar penipuan Presiden UMNO sebelum ini yang memberi wang Petronas 50 bilion setahun kepada orang Cina dan India!! Hanya kerana anak-anak dia dapat habuan sikit dari orang Cina.

Lepas tu pura-pura menangis, masih banyak wang Petronas yang belum diberi.

Jabalnur said...

You c***sure of that?.. :D

Jabalnur said...

You c***sure of that? This mat saleh b*tt licker is not well versed with the way of his/ her idols.

Almost all colonies were establish via treachery. Have you never heard of opium war? Black hole of Calcutta?
And how were the Red Indians came to be in the Reservation in their very own motherland?

Go and stay in UK and get a royal treatment from your typical English neighbours?