Sunday, June 10, 2012

"Raja dan Rakyat berpisah tiada"

Those were HM Sultan Ibrahim's words (relayed to blogger Zakhir Mohamad in Johor Roulette), after today's rally at the Istana Pasir Pelangi of 30,000 people angered by DAP's Nizar Jamaluddin's uncouth tweets about the Johor Ruler's RM520k bid for the WWW1 vehicle registration number.

I like Big Cat's point of view on the matter [read A Pledge of Loyalty]: it is not that we the people shouldn't question the conduct of the members of the Royal families - they MUST! - but do it with finesse and cleverness, and do it for the good of the good of the Raja-Raja institution. Learn from Dr Mahathir Mohamad la bro...

And you have to like the Sultan's "response" to one of Nizar's tweets!


The Sultan's specially painted Satria Neo that gets the WWW1 is a Proton, Nizar!

33 comments:

Anonymous said...

Ye lah..ada org dia tk boleh idup kalo tak menyembah sesuatu (padahal insan berak busuk juga). I dont detect any rudeness in Nizar's tone. Nak kena pakai bahasa dari planet mana bang yg terspecial sangat ni? I guess its more -Raja dan Rakyat ketinggalan zaman tak boleh berpisah.

Anonymous said...

Rocky,

There is no Discussion Here!!

Might as well close your Blog and become part of Jabatan Whatever Whatever!!




Joe Black

United Mamaks National Organisation said...

UMNO clowns hard at work... GE coming soon!

Anonymous said...

Nizar is a symbol of Malay stupidity and the biggest sore loser in the history of Perak menteri besar.

In the ol days, I bet he would be sent to the deserted islands between Vanuatu and islands where King Kong lives.

What an embarrasment to the Malays... podahh Nizar!!

Daulat Tuanku.. love the sporty orange colour!

Anonymous said...

Rocky,

Those Johorean Jokers should Protest against RTD for giving MCA Leow Free Special No Plate whilst their Sultan has to Pay!!!

That shows how Bodoh Johoreans are!





Observer

Anonymous said...

Bro Rocky,

I tengo berita TV3 semalam, dalam kamera MSM pun tunjuk jumlah hanya lah dalam lingkungan 1-2 ribu.. Jelas sangat angka tak betul.

Kalau lah WWW1 ni tak jadi isu, pasti nya ia di lekat ke plat Bugati baginda.

Penyokong STAR SABAH. ini kali lah.

Anonymous said...

"learn from dr mahathir la bro". i don't know what lesson to learn from dr mahathir as far as critisizing the royalty with finesse is concerned... he and the whole umno gang went round critisizing the rulers (not one ruler only) openly at rallies and some were very vulgar with their criticism. learn from history la bro. it's not that far back. it dates back to early 90's only.

Anonymous said...

"learn from dr mahathir la bro". i don't know what lesson to learn from dr mahathir as far as critisizing the royalty with finesse is concerned... he and the whole umno gang went round critisizing the rulers (not one ruler only) openly at rallies and some were very vulgar with their criticism. learn from history la bro. it's not that far back. it dates back to early 90's only.

From: khoo cock kim

Anonymous said...

thats smart huh...

Nik said...

I want to know how come the Sultan (who could have got it free) pays up for the WWW1 whereas the Minister of Health gets WWW15 for free after a week of claiming he didn't know he got the number!
The Sultan is willing and able to do it whereas a pipsqueek MCA Minister gets his number for free...
This insults all those who actually who did bid and paid up!
Both the Minister and the JPJ have a lot to answer to the rakyat for...

Ahmad k said...

Bro.
Tun Mahathir when he was PM make all the amendment to the constituions to take away all the power given to King .What was sad during the campaign the press,TV and UMNO ceremah,they really hentam Raja.Bro you was with NST and you are equally guilty.Now you are saying let hormat our King.Ha ha ha .

Johore royal house is the waelthies Sultan after Sultan Bolkiah.Tweeter oleh Nizar memang kerja bodoh.Tapi the way BN and Media handle this issue memang tak bijak.

When Kamal Lawyer ran away from Johore to Dubai and he is the closest to Sultan Ibrahim other than Deing Malek people in Johore know what really the issues.So please be careful when ou make the comments.

cin2tan said...

Aku always contemplate between rm2.60 vege-saja mixed-rice & 3.50 one with meat ...to jimatkan 60 sen SAJA ....SIGHS !!

cin2tan said...

surely u can recall the 'natang' incident one ...C'ANT u !?

Red Alfa said...

That he had bid the highest for a VERY exclusive plate number just to put on his custom painted Proton Neo is making a statement he can as anyone can.

Because he is an HRH making the statement, why not one shall remark he should not?

It does not make less of Her Majesty many had loudly complained that her diamond jubilee should had been more austere.

Anonymous said...

wow satria neo www1 - teringat saya kpd satu perumpamaan: mahal rantai dari beruk

nazar

Anonymous said...

Bru,

Since many are disputing the size of the crowd can I kindly ask your buddy Rais to count. He did a darn good.job with the bersih crowd after all.

Anonymous said...

Inilah yang dikatakan oleh our beloved Tun M bahawa 'Melayu mudah lupa'. Dato Rocky sudah tak ingat sandiwara tajaan UMNO setiap hari dalam surat khabar/TV yang mengkritik pihak Istana dengan lantang sekali ketika krisis Perlembagaan. Masih inggatkah kisah Tengku Wong? Masih ingat jurulatih hoki English College diJB?

Anonymous said...

Looks like Mahathir has successfully routed the Johorians!!

He picked the stupidest Johorians to be ministers so they can never ever become the PM.

Muhyideen can Plunder Johor when he was MB but he will never be allowed to Plunder the rest of Malaysia.



RestOfUs

Anonymous said...

Nizar is doing a good job to promote Pakatan politics.
I hope he continues with even stupider remarks and antics.
We all need a wake up call sometime.

gb said...

i'm just wondering who paid for PUK1 and how much...

Anonymous said...

Heh Heh ... 1/2 million ringgit plate on a car costing less than 100K.

Or

Maybe the modification on the Satria costs 1 million ringgit?

Ahhh Raja Kaya Apa pun bolih jadi..

Anonymous said...

Ye la yang komen ne banyak menyembah sultan LGE. Sebab tu buta hati. Hidup TuanKu LgE.

Anonymous said...

rocky hanya tahu minum arak dan berzina saje

Bedul said...

Kalau dah separuh Cina manalah tau adat. Janji buka mulut luas-luas to please boss and the DAP voters.
Nasib baik dia hidup zaman sekarang. Kalau zaman purba dah tentu kena panchung.
Itu baru orang Johor, kalau satu Malaya mati ko, Nizar.Kalau tanding lagi, kalah deposit.

cin2tan said...

anyone interested in WWW15 !?
(maybe beliau mau dermakan 24,200.00 kpd olang2 MISKIN le !!)

Anonymous said...

Raja dan Rakyat berpisah tiada,

betulkah?

Ramai kerabat raja yang dah derhaka kepada rakyat, memberi keutamaan kepada kepentingan bisnes dan faedah ekonomik mereka dari kepntingan rakyat.

Anonymous said...

As salam. Pindaan Perlembagaan yang dibuat oleh Kerajaan untuk menjaga Kesultanan Melayu juga. Dan pindaan itu turut disokong beberapa ahli parlimen pembangkang. Realitinya, dah tentu Sultan dan semua rakyat perlu patuhi undang-undang. Contohnya, kita mahu ke ada Sultan yang bertindak sesuka hati? Sudah tentu tidak. Jadi Pindaan Perlembagaan dibuat dan hasilnya kini Kesultanan Melayu dipandang tinggi kerana sentiasa hormati undang-undang. Tetapi apa jadi sekarang? Ada Sultan bertindak zalim pada rakyat? Tidak ada pun! Tidak pernah kita dengar Sultan bunuh atau pukul si polan bin si polan. Malah Sultan Johor dan kerabatnya bertindak mulia dengan tidak ambil sesen pun duit elaun yang diperuntukkan. Malah masukkan duit itu dalam Yayasan Ibrahim dan bantu pelajar miskin dapatkan biasiswa. Tanah di Skudai diwakaf dan dibina UTM sekarang ini. Ini menunjukkan Pindaan Perlembagaan mengangkat martabat Kesultanan Melayu. Tapi Pakatan bagaimana? Tak ada isu besar pun sengaja derhaka contohnya Nizar yang tak pandai nak beza duit rakyat dengan duit peribadi. Semasa Nizar jadi MB kenapa dia habiskan RM2.5 juta beli Toyota Camry dengan nombor pendaftaran 10, 11, 22, 33, 55, 66, 77, 88, 99, 888, 999? Kenapa tak dibina sahaja 100 buah rumah PPRT dengan RM2.5 juta itu? Itu dah jelas-jelas guna duit rakyat Perak kan?

Hj Ramli S.
Skudai, Johor

Anonymous said...

cin2tan,

Tak Adil, BN penipu!
BN pun derhaka, derhaka kepada keputusan Sultan Terengganu, kepada Sultan dikata binatang…! Mengapa hanya PR dikatakan derhaka bila membantah keputusan Sultan Perak?

Itulah kata-kata yg sering dilaung laung oleh penyokong Pakatan Rakyat, yang sememangnya mudah diperdaya oleh pemimpin mereka, yang diketahui umum seringkali memutarbelitkan sesuatu perkara dari fakta dan bukti yang sebenar. Malah kebanyakkan daripada mereka menggunakan gambar, yang mengambarkan beberapa orang memegang sehelai kain sepanduk yg berbunyi “Kami mahu Idris….. natang!” sebagai bukti.

Umum telah megetahui keputusan DUN Terengganu PRU12 8 Mac 2008, telah dimenangi dengan keputusan mandat majoriti diberi kepada BN, yg ketika itu dibawah naungan DS Idris Jusuh
BN 24 kerusi
PAS 8 kerusi (pada ketika itu bukan lagi PR)
PKR 0 kerusi (pada ketika itu bukan lagi PR)

Bermula dengan penangguhan majlis angkat sumpah yang dijadualkan 2 hari selepas 8 Mac. Kemelut bertambah hangat pada 22 Mac apabila MPPR (Majlis Penasihat Pemangku Raja) mengeluarkan kenyataan yang menamakan Ahmad Said, 51, sebagai Menteri Besar Terengganu yang baru. Bantahan telah dibuat keesokkan harinya oleh pengikut DS Idris Jusuh, satu perhimpunan menyokong Idris Jusoh yang diadakan di hadapan kediaman rasmi MB, Seri Iman, Kuala Terengganu.

Di antara kain rentang dalam perhimpunan tersebut ada menyatakan "Kami nak Idris, natang"..


Fakta: Perhimpunan dibuat didepan kediaman rasmi MB, iaitu Menteri Besar Terengganu yang baru. Ahmad Said. Sepanduk dituju untk MB bukan Sultan.

Fakta: Di Perak, bantahan dibuat depan Istana, dituju terus kepada Sultan, ditambah dengan acara keganasan yang ditaja PR.

Namun kemelut berakhir dengan campur tangan Perdana Menteri setelah mengambil kira pendapat orang ramai dan istana. Malah DS Idris Jusoh juga menerima hakikat bahawa tugas sebagai Menteri Besar telah diberi kepada Datuk Ahmad.

Fakta: Malah DS Idris Jusoh telah memohon menghadap Agong, Pemangku Agong dan MPPR demi memohon ampun dari pihak istana negeri dan Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Dipetuan Agong Tuanku Mizan.

bersambung...

Anonymous said...

Bro. Mujur lah saya di berikan hati oleh tuhan tak suka pada puak puak ni. Tak ada faedah langsung. Negeri ku Melaka aman tanpa raja. Walau pun suatu ketika dulu di penuhi olih orang yang bernama Sultan.

Anonymous said...

now that the minister of health had given up his allocated number to be given to the highest bidder, will the sultan offer his for bidding. i wud like to submit a bid higher than rm520k and appoint datuk rocky as agent coz he has a lot of influence. worst come to worst he can enlist the help of datuk rais yatim (sama-sama datruklah katakan.

bizman

Anonymous said...

saya tak faham mengapa raja2 kita perlu beli no2 ni, sekalipun menggunakan wang milik istana masing2...sebab kereta masing2 boleh guna plat no khas, sprt yg diperuntukkan oleh jpj...sprt KEDAH, TMJ, JOHOR...dsbgnya...semua plat no khas ni hanya digunakan oleh raja2, tdk oleh rakyat jelata...
Mungkin jpj patut maklumkan secara berhemah kpd kerajaan bhw warga istana tdk wajar membida no2 biasa ni, sbb golongan raja2 telahpun ada no2 khas...
isu persepsi rakyat mesti ditangani sebaiknya...sbb persepsi boleh mencacatkan institusi yg rakyat sama2 junjung...institusi raja adalah lambang saksama, adil, pembangunan, kemerdekaan, dan tidak wajar ditafsirkan secara melulu, dikaitkan dgn pembaziran. Institusi beraja juga lambang Islam, justeru perlambangan ini penting kita rakyat pertahankan

Anonymous said...

Saya pun pelik dengan sikap rakyat sekarang ni. Sewaktu dahulu apabila raja mendapat nombor-nombor khas tanpa perlu bersaing, rakyat yang kurang adab dan sopan bangkit mempersoalkan kenapa raja-raja mesti dapat keistimewaan untuk dapat nombor tanpa perlu bersaing. Sekarang nak u-turn semula ke? Sebenarnya tak salah. Sultan ada duit. Dia bida dan menang.Duit masuk dalam akaun Kerajaan dan disalur semula kepada rakyat susah. Kita jangan hipokrit. Kalau nak persoal tentang pembaziran, agak-agaknya kita beli kereta yang agak mewah kerana mampu pun membazir? Jadi patutkah Nik Aziz hanya guna kereta Proton berbanding sekarang yang guna Mercedes S Class? Tidak membazirkah Khalid Ibrahim beli Lexus? Elok beli kereta Kancil sahaja kan kalau kita persoal berdasarkan asas pembaziran. Sebenarnya apa yang kita perlu ialah gubal undang-undang lase majeste seperti di Thai. Baru mulut-mulut rakyat yang sengaja guna isu untuk kepentingan diri dapat ditutup.

sol said...

gb@9:19 - number PUK1 is out yet lah or else MCA will surely buy for their boss CSL. PUK11 also can be considered too. Very apt for him.