Thursday, April 23, 2009

Forum Awam di Ipoh malam esok

updates:
National Press Club's series of National Discourse
"The Perak Crisis"
Opener by Shafee Abdullah
First Speaker, Hafarizam Harun, Umno lawyer
Last Speaker, Nga Hoc Cheh, who describes himself as a "countryside lawyer" from Sitiawan but actually is the Chairman of the DAP Perak legal bureau.

We've confirmed all three speakers and look forward to a good time tomorrow night. See you at Ipoh Town Hall, 8pm, Friday 24 April 2009.

Admission's FREE but please register on-line with nationalpressclub@gmail.com or, if that's somehow now possible, register at the venue.
Original posting:-


Hafarizam Harun vs Hanipa Maidin? Hafarizam, the Umno legal adviser, has confirmed participation for tomorrow's NPC's National Discourse. Blogger A Voice writes here about a bout between him and Pas lawyer Hanipa Maidin.

The NPC hopes it can translate that into a reality show at the Ipoh Town Hall tomorrow! Register online at nationalpressclub@gmail.com now.

40 comments:

Anonymous said...

Rocky,please try to get it on TV

N.Ajis said...

Hendakkah PAS debat?

Mereka hanya sesuai untuk baring tengah jalan.

Majlis Intelek ni bukan permainan mereka.

Lagi baik berkempen, boleh collect "wang" juga?

"Politik Wang" PAS halal pasal dia pakai dirham dan rial. :)

Omar ''Trojan Horse'' Ong said...

Quote:
Najib also said he would announce the liberalisation of the financial sector next week.

He declined to give hints on what to expect, saying: “I want it to be full of surprises” and “It is good for the market to digest (the announcement for the services sector) first.”


sumber:http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2009/4/23/nation/3751636&sec=nation


Aha.,... ni yang paling syok sekali. Tahun2 lepas, Bank Negara tak benarkan Singapura membeli bank2 Malaysia macam orang gila kerana ada pelbagai undang2. Nampaknya, anak Tun Abdul Razak ni akan membenarkan Singapura membeli kesemua bank2 di Malaysia dan merompaknya dan membuat sesuka hati.

Di Amerika, bila cerita bailout ni, kerajaan Amerika tidak membenarkan Syarikat pelaburan asing seperti yang dari China dan Singapura membeli bank2 Amerika sewenang-wenangnya. Kenapa?

Sebab, kalau suatu kuasa asing menguasai sistem kewangan sesebuah negara, itu bermaksud kuasa asing tersebut boleh mem''blackmail'' kerajaan. Contohnya, sekarang ini Singapura dan Malaysia sedang menghadapi kemelut Jambatan Bengkok. Singapura tak bagi, Malaysia tak mau undur. Tetapi, jika Singapura telah membeli kesemua bank2 di Malaysia, Malaysia akan terpaksa tunduk kepada Singapura, sebab Singapura boleh mengancam Malaysia dengan mengunakan pengaruh dalam bank2. Singapura boleh kata mereka akan tarik balik pinjaman2 kepada agensi2 kerajaan tertentu, Singapura boleh mengancam mereka akan ''withdraw capital'' dan blah, yang boleh menghancurkan saham bank Malaysia, Singapura boleh mengunakan Bank2 Malaysia untuk ''bailout'' pelaburan mereka yang fail, dan tutup semua kerugian mereka mengunakan Bank2 Malaysia, dan Singapura juga boleh mengatur siapa dapat pinjaman di Malaysia dan untuk apa.

Ini dipanggil ''Financial Imperalism''. Kalau dulu Singapura nak tawan Malaysia, mereka akan terpaksa pakai fighter jets dan askar perang, sekarang lebih senang, pakai Captalism sahaja.

Orang Melayu boleh bungkus, jumpa Khir Toyo, sama2 pindah ke Jawa. Di sana tak seteruk Tanah Melayu.

Self respect Melayu takda lagi, tunduk bawah Cina Singapura dan Yahudi....

wakmempelam said...

Hi Bro,

Looks like those UMNOputra lawyer beroks are going to get fried. They are so arrogant and full of BS!

Anonymous said...

Rocky,

Why nothing about Najib selling out malays?

whylanokomen

Anonymous said...

dulu masa PAS ajak Hishamuddin berdebat, dia bacul. Ini minta jadi.

hayata

Jed Yoong said...

why ipoh...hope you have one in Kay El.......friday nite? .....hope you video it, bro. n i'll watch it on youtube.

Anonymous said...

WandererAUS where are you?


WandererAUS where are you?



Abang polis

Anonymous said...

who is the one that wanted economic liberalization? who is the one that wanted racial equalitiy? who is the one that wanted transparency, integrity and self reliance? now these numbskulls are talking about najib is selling out the malays. heh! what a joke. the opposition only talks about it not showing how it can be done. there is nothing less new on economic and social ttransformation loudly roared before controlling 5 states. now who is full of crap and BS. when there is an idea of improvisation, it is said to sell out this nation.

Anonymous said...

Good Forum, tahniah bro Rocky. Perhaps more forum to come in the near future. Such as forum about the economy, crime, public transport, road system, illegal immigrants, public housing, cleanliness, over-development, etc stuffs that affect our daily lives....1Malaysia....therefore 1Kementerian, 1Forum, 1Menteri..panggil timbalan menteri sekali. Jangan la asyik bincang topik politik je....kedai-kedai kopi pun dah banyak anjur forum politik cam tu. Kena bayar harga kopi pulak tu, bukannya mamak nak bagi free. Diskaun pun tarak.

1Nakkam

ChengHo said...

TV 9 Hujjah ??

Anonymous said...

I think we shold give Najib a chance. He is walking his talk. unlike mahathir all his term he was drowned in his malay dilemmas. najib one malaysia is really for all malaysians regardless of race. every race should find common ground to enjoy this beautiful country. anwar can make promises but dont forget he was at one time calling for closure of chinese schools. perhaps he is really a two headed snakes.

GIVE NAJIB A CHANCE

natasha said...

Watch Natsha Naked!

hakim said...

rocky,

kalau tak silap aku budak ni lah yang defend kj hari tue masa kes rasuah KJ utk pemuda UMNO.

kalau tak silap aku, dia cakap degree of murder antara KJ dan mat ali berbeza. kalau mat ali tikam 20 kali, KJ cuma tikam 5 kali. yang bangangnya loyar ni tak pk bila dah tikam akan ada yang mati. sapa nak perjuangkan nasib yang mati tuh?

kalau dah loyar, muda dan buruk perangai, tak payah berzina, bunuh orang atau mencuri... jadi loyar pun konform masuk neraka jahanam!

tak salah pada kerja loyar, tapi salah pada prinsip dan pembawakan kerja sebagai loyar. lagi buruk kalau jadi loyar yang buruk perangai!

Anonymous said...

What is there to talk or discussed...UMNO's BN is the LAW. They decide, they rule, they play....with National Security Forces as back up.

Case close.

OrangAsliIpoh

Rocky Pru said...

ala...
dah nama pun Rocky Bru...
mesti la carik yg elok je pasal BN..

kalau nama dia Rocky Pru..
ha baru la dia tulis yg elok pasal PR lak..

tak gitu Bro.Rock? hehe...

biasa la..dah fahaman dia hanya BN dapat memberi rezeki dan ekonomi utk Malaysia..syirik tol la..

Rocky Pru said...

lagi satu la Rocky..

jangan hanya letak Daulat Tuanku kat Sultan Perak..

letak la sekali Daulat Tuanku kat Sultan Terengganu (DYMM Agong pulak tu) dan juga kat Sultan Perlis...

baru la betul2 membela kedaultan Raja2...

truemalaysian said...

legal forum are of no use if the highest Court in the country can be manipulated. What is the use of forums?? Wasting time or someone gaining something?

Shade said...

On 3rd March 2009, the Perak State Legislative Assembly sat under the Democratic Tree and all Pakatan Rakyat State Assemblymen attended the said meeting.

One of the resolution passed by the State Assembly is the YAB Menteri Besar to recommend to the HRH Sultan of Perak to dissolve the State Assembly.

Uptodate YAB Menteri Besar Dato'Seri Ir Nzar is unable to meet the Sultan to get his concent.

As far as Rakyat is concerned the resolution is still valid and pending desicion of the HRH Sultan.

The State Assembly is scheduled to meet on 7th May 2009 and the rakyat of Perak and other states are perplexed and wondering what are to be dissolved in the intended meeting.

On the said day the HRH the Sultan will inspect a guard of honour mounted by Police or the Army.

After the inspection, the Speaker will call the House in order before INVITING the Sultan to officially deliver Royal Address to signify the beginning of 2nd of term of the house.

The Speaker YB S.Sivakumar has to make announcement (Pengumuman Speaker) before carrying out other business.

The Speaker has to inform the House of the unresolved resolution i.e the House Stand be dissolved.

Until and unless this issue be resolved, the house have no business to sit.

It must bear in mind, the meeting under the Tree is still valid and it is not being challenged in any Court of Law.

We must abide by the decision made under the TREE OF DEMOCRACY. The tentative scheduled meeting on 7th May 2009 is an affront to Democracy.

In the light of Section 72(1) of the Federal Constitution which says " The validity of proceedings in the Legislative Assembly of any state shall not be questioned in any court".

All the Pakatan Rakyat Assemblymen must defend their Constitutional rights.They must not allow the meeting to proceed beyond 'Pengumuman Speaker'.

The Speaker must adjourn the House after the 'Pengumuman Speaker'.

This must be put across to Sultan of Perak so that he won't be embarassed on the unscheduled Sitting of Dewan on 7th May 2009.

They must Defend Democracy at Whatever Cost.

Just imagine what will be the fiasco of the day and the mockery of the BN concept of democracy.

DON'T MISS THE CHANCE TO WITNESS THE HISTORY IN THE MAKING.

fullback said...

alamak... ada ke orang pas nak pergi ni... silap2 dap pula yang tolong ganti keluarkan fatwa nanti.. coz sekarang orang cina pun dah pandai mengaji ni.. kalah orang pas..

Anonymous said...

Sdr N.Ajis,

Sdr bacalah betul2 posting Rocky Bru ni. Public Debate tu dah ditetapkan panelisnya i.e. Shafee Abdullah, Hafarizam dan lawyer DAP.

Yang Sdr nak kaitkan PAS psl apa plak. Mana ada kat situ dibagitau yang wakil PAS dojemput. Dah kalau tak dijemput mcmane wakil PAS nak datang?

Debate itu juga berkitan dengan isu Perak, bukannya isu Hafarizam v. Hanipa. Kalau Sdr nak tau org PAS berani atau tidak, elok Sdr atau Rocky Bru anjurkan debat lain pulak di antara Hafarizam dan Hanipa. Ada berani??

Sulaiman Akhlaken

Anonymous said...

30% requirement for bumiputera have been abolished, when cina school and hindu school going to be abolished? This is not fair, only one side have to sacrifice, {1Malaysia, Malaysian Malaysia, Bangsa Malaysia, Rakyat Malaysia} tahi kucing!!, cakap Melayu pun tak boleh..

-koko

Anonymous said...

i attended the Perak Crisis forum. Good and quite well attended.Well done Press Club.Hope more such forum in Ipoh Thx again

mut said...

>>30% requirement for bumiputera have been abolished, when cina school and hindu school going to be abolished? This is not fair, only one side have to sacrifice, {1Malaysia, Malaysian Malaysia, Bangsa Malaysia, Rakyat Malaysia} tahi kucing!!, cakap Melayu pun tak boleh..<<

Mana boleh, cina school and hindu school never get the same level of government assistance, so sekolah agama rakyat have to pay. Now status quo only.

Maybe UiTM and MARA places and government scholarships given out in transparent and open manner. Open to all then can talk about closing the schools. But don't expect the educationists to trust UMNO. I wouldn't.

No need to talk cock. Services sector Singapore are ahead. They might as well setup shop there.

Try open tender for government contracts. Open tender - govt save lots of money - can pay down level of debt. Now RM300b already.

Then half perwakilan UMNO tak boleh cari makan. Sad but true.

nonmalaysianbumi said...

truemalaysian you have a point. the country's highest institutions, both legal and criminal are not more than institutionalised pawns of the Barisan establishment, so forums and debates on policies are as good as those who run it.

why not create a rakyat's referendum? get representatives from both Barisan, the Opposition, NGOs, independent bodies like Free Election Watch Suaranam, and other independent organisations.

then get an independent, non-BN emasculated moderator to present selected monthly questions from the rakyat on issues from the economy, corruption on news that matter.

why must Malaysians discover local filth and corruption from foreign sources when we can expose it through investigate journalism right here. And you thought Najib was telling the truth about being open to media freedoms?

speaking of investigative journalism, have any of your readers researched the story from Indonesian news tabloid "Surya" regarding the abduction of model Manohara Odeli?

she was reportedly involved with the Kelantan Prince at the age of 15 and was promised to be married to the prince who kept his promise last year when Manohara reached the age of 16.5.

It is also said that she wanted to be involved with the son of the Bakri family but had found out that the boy in question was involved with an Indonesian actress.

This made her return to Kelantan where she got married and is said to have been living a captive life.
It is also said that she was introduced to the prince during a party where Najib Tun Razak was present. (sound familiar?)

Prime Minister Najib Razak was spared the embarrassment of answering questions of the eager and angry Indonesian press at a press conference at Jakarta during his brief visit to Indonesia.

Reports from Indonesia indicates that the high profile model's case - which is one between a young husband and a too young wife - is a 'national' affair and can disrupt relationship between Indonesia and Malaysia. (konfrontasi sekali lagi?)

So where is Indonesia model Manohara Odeli now? Unconfirmed reports state she is being mistreated at the Kelantan Palace by her husband. unconfirmed reports give crude details and a website even suggested that Manohara was not treated like a wife but like an object.

Reporters covering the press conference with Najib in Jakarta, after the leaders met at the presidential palace, were refused permission to ask about the case of 17-year-old Indonesian-American model Manohara Odelia Pinot.

So Rocky, do you think our media concubines has the testicles to give you or any media representative permission to ask such pivotal questions? I'm not holding my breath abang rocky.

(for more details on missing Indonesian model Manohara Odelia Pinot, check asiaone news here: http://news.asiaone.com/News/AsiaOne%2BNews/Malaysia/Story/A1Story20090423-137129.html

Anonymous said...

this is an extract of a report by an independent journalist which shows that the Election Commission is just PRO BN! If you support this report, please cut and paste on every group in Facebook. Thank you.

"The same views have been echoed by no less than the Election Commission (EC). Plus, the EC has openly supported proposals by some BN leaders such as Datuk Seri Nazri Aziz, Datuk Mukhriz Mahathir and Tan Keng Liang to prevent "unnecessary" elections. These include suggestions for stricter laws, and penalties for elected reps or their parties should an elected representative resign for reasons other than what's stated in Article 48(1) of the Federal Constitution."

http://www.thenutgraph.com.my/funding-democracy-the-bn-way

Haris Angel said...

Dear All,

this is an extract of a report by an independent journalist which shows that the Election Commission is just PRO BN! If you support this report, please cut and paste on every group in all BLOGS and place in this world. Thank you.

"The same views have been echoed by no less than the Election Commission (EC). Plus, the EC has openly supported proposals by some BN leaders such as Datuk Seri Nazri Aziz, Datuk Mukhriz Mahathir and Tan Keng Liang to prevent "unnecessary" elections. These include suggestions for stricter laws, and penalties for elected reps or their parties should an elected representative resign for reasons other than what's stated in Article 48(1) of the Federal Constitution."

http://www.thenutgraph.com.my/funding-democracy-the-bn-way

Anonymous said...

Rocky,thank you for organising the discourse.I saw it on Justin TV,please get the Astro or RTM or TV3 or put the full version on your website.Well done and buat lagi ya?

Anonymous said...

to nonmalaysianbumi

The wife to the Tengku Temenggong attended the football match last night at Stadium Bukit Jalil.She also attended the wedding of the son of PAS leader Husam Musa the day before.She looks happy and cheerful and certainly not displaying the image of a kidnap victim or abused victim.

In future please check your sources carefully and don't let your hatred for Najib and the Royalty control your emotions and thinking.

Anonymous said...

Kepada mut

mut kau bodohlah... aku cakap pasal perpaduan, kalau salah satu komiti berkorban, komiti yang satu lagi tak kan tengok saja, 30% dah buang, habis apa orang cina/india akan buat? Tak kan puji kosong saja?... Kau boleh beri alasan tentang kompetitiveness ke apa, tapi yang pasti ada satu kaum yang terpaksa melepaskan sesuatu! Kalau satu komiti saja yang melepaskan sesuatu mana adil.

Kau cakap sekolah cina / india tak terima bantuan kerajaan, soalnya, kenapa orang cina sampai tak mahu terima bantuan semata-mata hendak memisahkan anak-anak kecil dari bekenalan antara satu sama lain? Lepas tu cakap pasal perpaduan... hipokrit!!

Akhirnya, 1Malaysia, Bangsa Malaysia, Malaysian Malaysia, Rakyat Malaysia... itu hipokrit, hanya sebutan untuk mendapatkan "benda" lain, dengan singkat tahi kucing!

-koko

Anonymous said...

FITNAH UMNO DAN BAHAYANYA KEPADA MASYARAKAT DI MALAYSIA

Tajuk di atas adalah suatu usaha saya menunjukkan betapa bahayanya UMNO dengan agendanya menyesatkan dan mengelirukan masyarakat Malaysia yang berbilang kaum.

Umum mengetahui bagaimana UMNO yang ditubuhkan atas kesedaran Melayu melawan penjajah British, maka usaha tersebut pun berjaya dengan tercapainya kemerdekaan Negara Malaysia yang kita cintai ini.

Malangnya dalam mengekalkan kuasa ,UMNO telah menggunakan berbagai tipu helah dan cara yang kotor dan jijik semata2 ingin terus berkuasa dengan meniupkan api perkauman,memfitnah, mengelirukan fikiran malah memperbodohkan rakyat.

Di bawah in saya huraikan satu persatu tentang bahayanya agenda fitnah dan menyesatkan UMNO. semoga anda semua fikirkan dengan teliti buka hati lihatlah realiti:

UMNO PARTI PERKAUMAN DAN PEMECAH-BELAH NEGARA MALAYSIA.!!

Setelah mendapat kuasa dari British, Umno masih meneruskan segala dasar2 British
Malah tiada perubahan yang dilakukan sebaliknya meninggalkan terus corak2 pemerintahan kerajaan Melayu Islam dahulu dan mengikut terus corak pentadbiran sekular British.

Rakyat masa tu memang tidak mengambil tahu kerana bagi mereka yang penting memerdekakan pemerintahan negara dari penjajah British ke Melayu sudah cukup.

Walhal corak pimpinannya masih sama dengan kerajaan British yang menjajah dahulu, sikit pun tak berubah buktinya kebanyakkan Akta2 Perundangan di Malaysia sekarang ada yang digubal di zaman British lagi jadi di manakah perubahannya.?

Sebab itulah kerajaan BN silih berganti Pemimpin tetapi corak pimpinannya masih sama yang berubah hanyalah Retorik dan Cogankata sahaja.
Inikah yang dinamakan kita bebas dari cengkaman British sedangkan masih mengikut segala taik2 yang ditinggalkan oleh British dulu??

Menderhaka terhadap budaya dan Agama Sendiri adalah perbuatan UMNO yang terang2an sekarang.

Setelah berjaya menyesatkan Melayu Islam dahulu secara perlahan2.
Mereka memfitnah pula Parti PAS yang tak bersetuju dengan corak pemerintahan UMNO yang melalaikan Umat Islam, Menolak hukum Islam dan membiak kan kemaksiatan di Malaysia Ini.

Sedangkan Pas adalah Parti serpihan mereka yang tidak bersetuju dengan dasar kerajaan yang terus mengamalkan corak pentadbiran British yang menyeleweng dari Nilai2 Islam sedangkan kita sudah pun merdeka dari British.

Pada Mulanya mereka menghasut Orang Melayu dengan Ugutan2 Pas adalah pelampau yang ganas , Parti Lebai kampong dan Parti Kampung.

Mereka juga Pernah menendang PAS keluar dari kerajaan Perikatan suatu masa dahulu apabila berlaku krisis kepimpinan ketika itu.Malah bukan saja ditendang keluar dari kerajaan perikatan malah di Finah dan di hina pula oleh pimpinan Umno yang seagama dengan orang PAS. Begitu Hinanya PAS di kecam mereka waktu itu.

Dan sekarang Apabila mereka ditolak dalm PRU baru2 ini merayu2 pula supaya PAS dan UMNo bersatu sedangkan mereka lupa perbuatan Mereka suatu ketika dahulu.

Dan dalam masa yang sama mereka merampas dan menumbangkan Kerajaan Perak dengan cara yang hina sekali sedangkan MB besarnya adalah pemimpin PAS pula.
Malah difitnah pula MB Nizar dengan kata yang keji dan jijik demi matlamat politik mereka.Begitu kejinya Umno dalam mereka merayu untuk bersatu dalam masa yang sama mereka tikam pula PAS dari belakang. Mereka tumbangkan pula kerajaan PR Perak yang sah dilantik oleh rakyat.

Adakah perlu adakah kerjasama dengan Parti yang berperangai buruk sebegini. Tiada bezanya dengan Yahudi perangainya.
Meminta berdamai dalam masa yang sama menikam dari belakang.

Malah mereka menakutkan bukan Islam dengan berkata Jika PAS perintah ramailah orang cina yang akan kena sunat dan Cacat kerana hukum Hudud dijalankan..
Inilah bahayanya Umno kerana kuasa mereka sangup memperlekehkan Hukum Agama sendiri dengan Fitnah yang memburukkan Imej Islam di mata bukan Islam dan Islam.. Apakah ini bukannya kerja buruk Umno mengkufurkan hukum Allah.?

Menghasut pergaduhan Kaum dalam tragedi 13 Mei, di mana pada waktu itu UMNO kalah teruk dibeberapa buah negeri di Perak , Pulau Pinang dan Selangor.. mereka menghasut orang Melayu pada waktu itu dengan mengatakan orang Cina sudah biadap merampas negeri melayu.

Kini cubaan tersebut cuba diulang apabila DAP berjaya menawan Kerajaan Pulau Pinang mereka berhimpun dan memainkan Isu kaum kembali
Dengan berkata” Tengok Lim Guan Eng Cina dah perintah Pulau Pinang,” Walhal mereka memang bodoh kerana sebelum itu pun Koh Su kun menjadi KM P.Pinang, Bukan kah Koh su kun itu adalah berbangsa Cina yang sama dengan Lim Guan Eng??

Inilah bahayanya Umno kerana semangat perkauman bodohnya malah nyaris2 menyebabkan tragedi 13 mei berulang kembali..
Umno juga selepas itu banyak kali mengeluarkan kenyataan yang mengundang pergaduhan kaum seperti Ketika Najib menjadi ketua Pemuda Umno dahulu semasa mereka berbalah dengan MCA dengan berkata” Basahkan keris dengan darah orang Cina” Yang hampir2 menimbulkan keresahan dikalangan rakyat jelata.

Malah mereka juga pada hari ini berbalah juga dengan Orang India berhubung Isu Hindraf. Akhirnya apabila kedua2 kaum ini tidak lagi menyokong UmnoBN mereka memfitnah pula Pakatan Rakyat dengan berkata PAS kuda DAP pula, Dan DAP pula adalah komunis .. Inilah fitnah bahaya Umno disaat2 ditolak rakyat kerana sikap perkaumannya yang mementingkan kuasa dan kedudukan semata2.

Menyekat rakyat dari mengenali Islam sebenar malah menganjurkan pula program2 yang melalaikan umat Islam sendiri. Walhal Umno yang di beri Mandat Berkuasa Penuh adalah berbangsa Melayu dan Islam langsung tidak mengambil Berat akan keadaan Umat Islam Malah menuduh pula PAS berpolitik menggunakan Agama.

Sedangkan beban menjaga Umat Islam diletakkan terus kebahu PAS malah membiarkan Pas pula terkapai2 sendirian dalam menjalankan usaha dakwah kepada cara hidup Islam..

Apabila PAS menguasai kerajaan Kelantan dan mahu membentangkan Hukum Hudud mereka mengugut pula mahu mengambil tindakan kepada kerajaan PAS, dengan mengunakan kuasa pusat yang dikuasai.

Tidak cukup dengan itu Umno memperlekehkan pula hukum Hudud dan memfitnah, kononnya hukum berkenaan hanyalah Hudud PAS. Makah keluarlah perkataan yang menkufurkan Allah dari pimpinan Umno seperti Kalau nak makan Sup Tangan silalah ke Kelantan, “Umat Islam akan Mundur jika Hudud dilaksanakan kerana ramailah orang Islam yang akan cacat dan tidak boleh bersaing untuk mencapai kemajuan” Juga keluar pula suara dari MIC yang mengatakan “Itu Quran boleh bikin Jalanraya kah” maka disokong pula pimpinan Umno sendiri.


Mereka juga mempermainkan ayat2 Al-Quran untuk menarik sokongan apabila Tun Mahathir mengatakan dalam Al-Quran ada ayat yang menyokong Umno. Lantas beliau membacanya seperti berikut: “Ya AI YUHALLAZI NA AMANU” Kemudian Mahathir berkata,” tengok dalam Quran AMANU tu UMNO lah” ini Perbuatan munafik dan kufur yang terang2an dan di sokong pula ahli2 Umno . Perbuatan yang membahayakan dan merosakkan akidah umat Islam yang sangat mendukacitakan.


Maka apabila Pas mengatakan dalam Al-Quran menolak hukum Allah adalah kafir maka difitnah pula Pas mengkafirkan Umno sesukahati sedangkan merekalah yang menjerumus diri mereka ke lembah kekafiran.. Isu ini juga lah yang di mainkan di setiap Kali Pilihanraya sehinggalah sekarang Isu ini pun sudah tidak mendapat sambutan lagi setelah rakyat melihat buruknya perangai sebenar Umno apabila mendapat kuasa..

Umno juga selepas itu mengubah Islam, dengan Islam Hadhari yang baru samata2 mahu mengelirukan Umat Islam dengan menonjolkan PM Pak Lah menjadi Imam. Permainan politik yang berjaya apabila Umno mendapat majoriti yang banyak dalam PRU ke 11 .

Tetapi semuanya tak lama seperti yang kita maklum. Umno akan lupa diri bila berkuasa dan kembali merayu simpati bila di tolak rakyat.. Di saat perlaksanaan Islam Hadhari tulah rakyat dapat melihat watak sebenar Pak Lah, apabila boleh menjadi Imam dan di hari lainnya boleh pula bertepuk tampar dan berpeluk pula dengan wanita bukan muhrim.

Dalam masa yang sama, mereka juga bertindak merobohkan beberapa masjid dan surau dengan alasan pembangunan. Mereka juga mengunakan Ustaz upahan untuk mengupas tentang Islam Hadari yang mana lebih mengelirukan Umat Islam itu sendiri.

Dan kita lihat bagaimana Umno mempermainkan Al-Quran apabila Ketua Wanita Umno Rafidah Aziz menjunjung kitab suci tersebut tanpa memakai tudung malah bersumpah pula. Sedangkan didalam ajaran Islam tiada Istilah bersumpah menjunjung Al-Quran langsung.Perbuatan ini yang menunjukkan kejahilan mereka tentang Islam. Inilah munafiknya Umno yang kita kenal .. mempermainkan agama untuk mendapat kuasa. dan simpati undi.

Menindas bangsa sendiri yang tidak sehaluan dengan mereka atau yang tidak menyokong dengan mereka . Sedangkan menjadi tanggungjawab mana2 kerajaan di dunia ini wajib membantu rakyat tidak mengira apa fahaman politik yang dianuti

contoh : Apabila kerajaan Pas mengambil alih kerajaan Terngganu Umno menyekat wang royalti dan mengantikan dengan Wang Ehsan yang itu pun disalurkan kepada Ahli Politik Umno sahaja bukan kah Zalim perbuatan sedemikian.. Malah sehingga sekarang pun tidak dipulangkan lagi malah berhutang lagi dengan kerajaan negeri Terengganu sebanyak lebih kurang RM860juta.


Bahayanya Umno sebagai penderhaka kepada Raja2. Menabalkan sesuka hati seorang Raja Baru di Kelantan yang bukan menjadi Hak Umno berbuat biadap kepada Sultan Kelantan.

Menggubal undang2 yang meruntuhkan kekebalan dan kemuliaan kuasa Raja2pada tahun 1990 malah tidak cukup dengan itu mereka menghina dan menghentam Raja2 dalam media2 milik mereka sehingga mengaibkan Raja2 Melayu bangsa mereka sendiri.

Mereka hanya mebodek Raja2 jika ada kepentingan sendiri malah tidak segan silu pula memaki hamun Raja2 jika apa yang mereka hajatkan tidak di perkenankan.

Seperti yang Berlaku Di Terengganu semasa krisis perlantikan MBnya . Mereka mengelar Sultan dengan penggilan “NATANG” begitu juga krisis yang sama di Perlis apabila Pak Lah mengatakan Sultan tidak mengikut Prosuder yang telah dibuat sebelum ini. Dan kesannya walaupun mereka satu parti iaitu Umno mereka masih bercakaran sesama sendiri hingga sekarang..

Maka apabila mereka mendapat sokongan Sultan Perak pula di mainkanlah Isu kononnya mereka mempertahankan Raja2 malah mengatakan pula PR diketuai DatoSeri Nizar sebagai penderhaka hanya kerana ucapan Sembah Derhaka.

Sedangkan itulah Umno yang membuang Kemelayuannya lama dahulu sehingga apa yang dibelajar tentang perbahasaan dalam Istana pun mereka menjadi bodoh sebodohnya. Adakah Umno benar2 Ihklas mempertahankan kedaulatan Raja2 ?? Jika Umno benar ikhlas silalah kembalikan semula kuasa Raja2 yang anda hapuskan dulu.
Jika tidak Inilah watak parti Munafik ini yang tak sudah2 mengunakan Fitnah untuk menjatuhkan lawannya..

Dan yang paling teruk sekali Umno adalah berbahaya sekali kerana telah terlibat dalam berbagai2 jenayah seperti pembunuhan, penculikan, perogolan malah merompak bukan hanya hasil Negara malah harta rakyat sekali.

Contoh kes pembunuhan Altantuya yang mana boleh mengugat ketenteraman Negara di mana hubungan dengan Negara Mongolia menjadi semakin buruk sejak kejadian ini. Bahayanya kalaulah Negara Mongolia tidak berpuashati dengan kes ini kemungkinan perbalahan antara Negara ini akan menyebabkan berlakunya perperangan ataupun tindakan2 yang tidak diduga yang kita tidak boleh nafikan .

Merampas kampung2 dan tanah rizab Melayu atas alasan untuk pembangunan hanya berniat meminggirkan dan mengecilkan kedudukan Melayu itu sendiri. Seperti Isu Kampung Baru, Kampung Berembang dan Kampung Plentong di Johor yang dirampas malah ditipu pula oleh Umno semasa berlaku perampasan tanah tersebut.

Terlalu banyak menggadai tanah serta kepentingan Negara kepada Singapura yang di ketahui sebagai proksi Yahudi Israel contoh: Penjualan air Malaysia kepada Singapura dengan harga 3sen segelen
Walhal setelah diproses Singapura menjual pula kepada Malaysia dalam bentuk produk baru dengan harga 10kali ganda.

Memberikan keutamaan kepada Singapura memiliki saham2 penting didalam kepentingan Negara.
Banyaknya tanah2 rizab melayu yang di miliki oleh tauke2 besar dari Singapura..

Ini adalah sangat berbahaya sekali sedangkan kita sedia maklum betapa Singapura sejak dulu lagi tidak pernah mempunyai hubungan yang benar2 baik dengan kita malah tidak menghormati kedaulatan negara kita dengan sering kali menceroboh ruang udara kita dengan pesawat2 tempurnya yang di bekalkan oleh Israel.

Dan yang terbaru apabila kita hilang hak keatas Pulau Batu Putih gara2 sikap Peguam Negara yang lebih suka berpolitik sehinggakan kes yang sepatutnya memihak kepada malaysia di menangi pula oleh Singapura.

Ini sudah tentulah mengaibkan maruah Negara malah akan membuatkan Singapura akan lebih tidak menghormati kita selepas ini apabila begitu senangnya Malaysia di perkotak katik kan.

Membawa masuk budaya2 barat yang tidak senonoh dan meracuni pemikiran Rakyat sehinggakan rakyat tidak lagi dapat menilai kebaikan atau keburukan nilai2 barat tersebut. Sedangkan kita sedia maklum segala budaya2 ataupun Nilai2 hidap corak Barat itu diasaskan dan di dalangi Oleh Yahudi Israel sendiri.

Mengiktiraf Negara Israel, walaupun nampak seperti Malaysia menolak pembentukkan negara Yahudi tersebut tetapi dengan tindaka2 kerajaan yang memberi ruang kepada Israel menunjukkan kerajaan mengiktiraf negara tersebut.

contoh: Membenarkan Pasuka kriket Isreal datang ke Kuala Lumpur malah menangkap pula rakyat kita yang berhimpun membantah kehadiran pasukan Israel tersebut.

Membenarkan Amerika memegang banyak saham dan membuka banyak perniagaan di Malaysia walaupun kita tahu kebanyakkan Syarikat2 dari Amerika tersebut adalah dimiliki bangsa Yahdi yang terlalu memusuhi Islam contoh Syarikat KFC,Mc donald dan lain lain.

Mengadakan Persidangan di Malaysia yang turut di hadiri wakil2 dari Israel malah mengantung pula bendera Israel di PWTC.

Malah Malaysia sering bersikap berkecuali malah takut menegur Amerika Yang menyokong Israel apabila Israel berulang kali membuat kerosakkan di bumi Palestine dan hanya membantah apabila majoriti Negara di dunia mengecam perbuatan Israel ,Malah Program boikot Israel pun sekarang ini senyap entah kemana. Dan tabung yang di tubuhkan pun senyap entah kemana duitnya. Tiada pula Tv menghebahkan bila duit itu diserahkan kepada Palestine?

Malah sehingga kini Malaysia menggelarkan negara haram yahudi itu Israel sedangkan Negara2 Islam yang tidak mengiktiraf negara Yahudi tersebut memanggilnya dengan nama TANAH PALESTIN YANG DITAWAN sahaja. Atas tindakan2 kerajaan seperti diatas itulah Yang mengesahkan lagi pengiktirafan Malaysia kepada Israel Laknatullah!!


Terlibat dalam kes2 pencabulan terhadap Wanita seperti kes Dato Jamaluddin Jarjis meraba, kes Rahim Thamby Chik merogol seorang budak bawah umur, Kes Norhayati Onn yang besekedudukkan dengan bekas MP Gombak dan banyak lagi tak tertulis disini, malah sehingga ke hari ini mereka berselindung disebalik kuasa dari diambil tindakan.

Bayangkan lah jika adik, kakak atau saudara perempuan kita yang terkena apakah kita akan menerima sahaja sedangkan nak mengambil tindakan pun mereka seolah2 dilindungi pula. oleh pihak berkuasa.

Dan akhir sekali memggunakan Media2termasuk blogger upahan milik mereka menabur fitnah dan memutar belitkan fakta supaya segala kerosakkan yang di bawa oleh Umno disembunyi tetapi menghentam pula pihak 2 yang menuntut keadilan. untuk rakyat jelata.

Malah untuk melalaikan rakyat mereka mengumpan cara hidup yang melalaikan dan lebih bahaya lagi mereka lebih suka jika rakyat juga rosak minda dan fikiran dan mengamalkan cara hidup yang sesat dan tamak seperti mereka Umno yang berbahaya..

Jadi anda renungkanlah andaikata ada kuasa yang lebih tinggi selain Umno memerintah Malaysia nanti memang layaklah Umno di ISAkan kerana setip permainan politik Umno mengundang bahaya dan menggugat ketenteraman awam malah boleh mengakibatkan peperangan di antara rakyat Malaysia yang cintakan kedamaian di bumi bertuah ini.



“UMNO DENGAN MAKSIAT”
IBARAT TAIK DENGAN KENTUT

From
Naruto sensei

Haris Angel said...

Dipetik dari Suara Keadilan (dari markas Angkatan Muda Keadilan) (http://www.suarakeadilan.com/sk/beritautama/2009/04/4408)
Cadangan penalti RM50,000 bagi anggota dewan undangan negeri dan RM100,000 bagi anggota parlimen yang melepaskan jawatan tanpa sebab munasabah adalah satu cadangan keanak-anakan kerana tidak masuk akal kata Timbalan Angkatan Muda (AMK) KeADILan Faris Musa.
Berikutan kenyataan Ketua Pemuda Gerakan Kedah Tan Keng Liang yang mahu penalty itu di kenakan keatas mana-mana Adun atau Ahli Parlimen yang mahu meletak jawatan tanpa sebab manasabah.
Beliau juga mencadangkan jika perletakan jawatan itu atas alasan bagi mendapat mandat baru daripada pengundi bagi Adun terbabit untuk menyertai parti gabungan, penalti itu perlu dikurangkan separuh.
Sementara itu, satu lagi kenyataan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Jerlun, Mukhriz Mahathir menyokong supaya Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) mengenakan hukuman terhadap wakil rakyat yang meletak jawatan sesuka hati tanpa alasan yang kukuh.
Katanya, perbuatan meletak jawatan dalam kalangan Anggota Parlimen atau Anggota Dewan Undangan Negeri pembangkang dengan sewenang-wenangnya, kini seolah-olah menjadi trend bagi memastikan parti mereka sentiasa mendapat perhatian.
Perbuatan itu katanya merugikan rakyat dan negara kerana pilihan raya kecil memerlukan perbelanjaan besar setiap kali diadakan, selain mewujudkan suasana tidak selesa dalam kalangan penyokong parti-parti yang bertanding.
Faris membidas kenyataan Tan dan Mukhris sebagai tidak masuk akal kerana amalan perletakan jawatan adalah perkara biasa yang diamalkan di negara-negara berasakan demokrasi.
“Kenyataan itu amat tidak masuk akal serta agak keterlaluan dan memihak kepada kerajaan Barisan Nasional sahaja tanpa mengambil kira pendapat pihak lain,” jelas Faris kepada Suara Keadilan.

Anonymous said...

Kenapa sekolah cina/india harus dihapuskan secepat mungkin, di bawah adalah petikan blog remaja Malaysia,

"Macam mana kami dapat tahu mereka tak puas hati? Jeng jeng jeng! Glad we have cik A among us. Hehehe… Ada sekali tu, masa kitorang dapat tempat duduk tu, mereka macam pandang kitorang lepas tu cakap something sesama mereka. Mereka mengumpat kami okeh! Depan mata kami dengan jarak tak sampai 1 meter pun. Kuat plak tuh Beraninya. Ok, memang berani, sebab mereka berkomunikasi dalam bahasa Mandarin. Mereka ingat kami tak faham lah kot mereka cakap apa since masa tu sem 1, bahasa Cina tak ditawarkan kepada kami sebagai subjek pilihan untuk semester itu. Nasib baik cik A faham mereka cakap apa (dia pernah sekolah cina dulu). Cik A pun beritahu kami on the spot. Masa dengar tu, memang macam panas jugak la sebab mereka ada kaitkan dengan bangsa Melayu ke apa tah, lupa la pulak.Tapi, i'm preety sure ayat yang digunakan boleh menaikkan kemarahan orang lain. Mereka melepaskan ke-bengang-an dalam bahasa mereka (Cuba bayangkan orang melayu tak puas hati biasanya akan cakap apa, sure bodoh bangang semua keluar) . TAK DAPAT TEMPAT DUDUK PUN BOLEH BUAT BENGANG KE? ADEH, TAK FAHAM BETUL LA."

30% sudah dihapuskan, bila sekolah cina/india hendak dihapuskan?

Lain kali bila nak mengumpat depan-depan sejarak 1 meter cakap bahasa Melayu, ada berani ka!!

-koko

jebat berkokok said...

Kepada yang mabuk sangat berpolitik agaknya apa perbezaan antara majlis debat dan majlis diskusi?? majlis ini bukanlah untuk mencari siapa yang menang dan siapa yang kalah sebaliknya untuk memberi ruang kepada kita untuk berfikir secara aman dan matlamat akhir daripada majlis ini adalah untuk merealisasikan "PERPADUAN"...Anyway..Congrats Bro Rocky..

monsterball said...

Just another side show to keep Ipoh look active and OK?
Maybe news...that services from female companions..dirt cheap there..not much business.
Rocky must enjoy hours of rubber.
Good for him.

warga ipoh said...

rocky,

i want to thank the NPC for organising the forum.
it was enlightening.

Nga represented the PKR and Hafarizam, the BN govt, Lawyer Shafee was very good and explained clearly without bias. so it is up to you to accept his views.

to all of you who pre-judhed the event based on your own prejudice and bias...well -- let me tell you it was conducted very well. Syabas to moderator, blogger SYed Akbar.

and one more thing....one commenter said something about the highest court in the country being manipulated. Now let me tell this commenter that if that's what he thinks and believes, then nothing anyone does in this country is right. and that is most unfair.

onec again...thank you for holding the forum.

there should be more of such discourses.

nonmuslimbumi said...

yes Anononymous, and i bet the wife to the Tengku Temenggong was one of the cheerleaders for the Kelantan team at bukit jalil... it is amazing how intellectually deficient some can become.

perhaps it is remnant "hamba bodoh" cium-tangan mentality of the ancient puji raja paradigm. the mother of this girl has given sufficient details of how she was forcefully abducted from Mecca and abused, and it does not suprise me to see your blind raja allegiance.

in some quarters, including Malay tv dramas, and psyche, the woman is the perpetual sinner. she is utterly and dastardly sinful and causes "righteous rasuah men" to commit 'haram' acts.... and so the wayang goes....

as Mahathir has rightly pointed out..."Melayu muda lupa..." they keep repeating the same old mistakes that paralyzes their community, and may I add some "muda tutup mata" bila emak dan adik mereka dihina...

the only reason for corruption and degeneration to prevail is for good citizens to pretend to look the other way... a fact that women, especially Malay women have come to know for decades.

manakah wira wira Melayu kita? sebok tengkok bolasepak dan lumba mat-rempit tu. mungkin kita boleh import wira dari pakistan atau bangladesh untuk tolong wanita Melayu dan menlindungi maruah mereka... ya Shabas Malaysia boleh!

mut said...

>>Kepada mut
mut kau bodohlah... aku cakap pasal perpaduan, kalau salah satu komiti berkorban, komiti yang satu lagi tak kan tengok saja, 30% dah buang, habis apa orang cina/india akan buat? Tak kan puji kosong saja?... <<

Ko ni lagi bodoh la koko. UMNO pulak tu. Betul-betul four letter word.

Kan dah selama ni 30% peratus tu orang dah bagi? Apa lagi ko nak merepek? Ko ingat 30% tu ada dalam perlembagaan ker? Itu tafsiran songsang UMNO untuk isi tembolok.

Yang ko nak tutup sekolah Cina tu siapa suruh? Masuk sekolah kebangsaan (UMNO) yang macam-macam campurtangan politik? Kalau orang Cina dan India ada sekolah vernakular masing-masing, dan orang Melayu ada sekolah agama rakyat, apa masalah ko? Pikir dengan lutut? Sendiri-sendiri la jaga beb ! Setau aku UMNO dah korbankan SAR. Apasal ko nak baruakan sekolah bangsa lain serupa macam UMNO?

Perpaduan bawah UMNO?! Kalau bawah UMNO, Menteri Besar Kelantan pun dipinggir dari Mesyuarat Menteri Besar - tu MB dari negeri yang 95% Melayu. Nak suruh bangsa lain percaya kat perpaduan cap UMNO? Jauh panggang dari api la beb.. Melayu pun dah cukup ramai reject UMNO! Aku pun selalu bawak contoh Kelantan bila bercakap pasal "perpaduan cap UMNO". Dah 19 tahun bawah PAS beb !

>>Kau boleh beri alasan tentang kompetitiveness ke apa, tapi yang pasti ada satu kaum yang terpaksa melepaskan sesuatu! Kalau satu komiti saja yang melepaskan sesuatu mana adil.<<

Ko tanya la si Najib tu apa mimpi dia... kalau dulu ambik buta 30% tu ko pandai pulak tak kira? Apa pulak alasan ko?

Penyakit kontrektor UMNO yang dulu kini selamanya tak boleh berkembang selepas puluhan tahun makan kontrek kerajaan ko tak nak kira?

Puak2 UMNO yang rembat AP dan jual lepas tu bising Melayu tak dapat menguasai bidang penjualan automotif ko tak kira?

Si nangis kat PAU tu bising pasal kontrektor kelas F dan projek Ali Baba ni pura-pura aje ke? Sampai kena bincang peruntukan khas dalam PAU UMNO untuk kontrektor kelas F ! Ni siapa ajar?

Alasan ala UMNO ni dah tak laku -
macam nak rak satu kampung sedangkan 30% tu terpulang kepada players dalam industri tersebut untuk mentadbirnya. Kalau ada bumiputera yang layak dan berkebolehan, apa masalahnya? Tentu selama ni puak UMNO yang pulun 30% tu dah cukup pengalaman dan modal! Kalau tak jugak, kenapa???

>>Kau cakap sekolah cina / india tak terima bantuan kerajaan, soalnya, kenapa orang cina sampai tak mahu terima bantuan semata-mata hendak memisahkan anak-anak kecil dari bekenalan antara satu sama lain? Lepas tu cakap pasal perpaduan... hipokrit!!<<

Pasal tak mahu campur tangan UMNO dalam pentadbiran sekolah!

Perpaduan apa kalau pergi sekolah lepas tu bila besar masuk politik parti lain-lain. Biasiswa lain-lain. Universiti lain-lain. Ko ingat perpaduan cap UMNO/BN ni laku ker? Aku pun ingat lebih baik tak payah...

Kalau kaum Cina berjaya mengekalkan sekolah Cina sedangkan UMNO menjahanamkan SAR untuk kepentingan politiknya bersaing dengan PAS, siapa yang lebih wajar dihormati?

>>Akhirnya, 1Malaysia, Bangsa Malaysia, Malaysian Malaysia, Rakyat Malaysia... itu hipokrit, hanya sebutan untuk mendapatkan "benda" lain, dengan singkat tahi kucing!<<

Ko buat sendiri lu punya kesimpulan. Orang lain tak ambil peduli pun.

Najib dengan slogan baru dan orang lain dengan slogan lama. Yang menjadi persoalan adalah sesiapa yang mendukung mana-mana slogan itu kena ada wibawa. Kalau UMNO/BN sori lah aku nak percaya ! Credibility gap UMNO cukup besar.

Biar pengundi pilih, apa susah? UMNO nak sekat maklumat dan perbincangan isu semasa pun dah bukan macam dulu. Pengundi dah ada
saluran alternatif.

Pengundi akan tahu yang mana satu "tahi kucing!"

Anonymous said...

Rakyat Perak beruntung kerana ada 2 penghulu, 2 MB dan mungkinkah 2 Sultan seperti di Kelantan dulu bila seorang Sultan baru ditabalkan oleh golongan yg menghapuskan kekebalan sultan tapi sekarang berpura-pura menyayangi sultan pulak. Boleh menang anugerah oscar anytime.

dpd: oscar loser

Anonymous said...

Good thorough ideas here.I’d like to suggest taking a look at such as something like cheeseburger. What do you think?