Thursday, July 03, 2014

Tak faham or buat2 tak faham?

Not a case of lost in translation. I didn't know whether to laugh or to cry after reading The Malaysian Insider's take on Zaini Hassan's latest Cuit Sikit column in Utusan Malaysia. I had read Zaini's latest piece Hidup Mati Peniaga Melayu, Legoland dan SilTerra earlier in the day and was dumbfounded by TMI's amazing interpretation of the article, which would seem to pit Zaini and his newspaper against the Chinese businesses. Now how on earth did they manage to read the article that way?! Usually, some nuances get lost when you translate an article from one language to another but the thing in this case is that there is no translation involved: the TMI's aritlce is entirely in Bahasa Melayu, as is Zaini's piece! A case of poor pemahaman of the national language?

On the contrary, the Utusan article says the Chinese way
of helping its business community is more effective than the government's 

It'd be interesting to see how Utusan responds to the TMI's article, seeing that there's not much love lost between the editors of the two ... 
Read also Malaysian Insider fitnah Datuk Zaini (mymassa, 2 July 2014)

12 comments:

Anonymous said...

Bro.

Klu nak baca the first fitnah publish..bukak TMI..kes dekan yg tamat kontrak n nak pencen pun diaorg buat fitnah and sensasi kan..lps tu yg kes pegawai tentera yg kat NZ embassy tu pun diaorg buat fitnah kat kerajaan Msia..n cerita bohong ISIS nak bom Kaabah pun masuk berita. Common on la sape berani bom kaabah, x percaya firman Allah dalam Surah Al-Fil ke. Anyway TMI punya news mmg the stupid news..but saya selalu bukak pasal for fun n like to read diaorg punya commentators yang first bash UMNO, BN, Islam, Melayu..sampai nak tergelak pun coz it seems they dont have a better life except of sick life..kakaka..cuma yg sedih Gomen kita buat bodoh jer cerita fitnah diaorg ni..haha..klu kat overseas editor dia dah kene masuk lokap kot coz cerita busuk mcm longkang..

Anyway Salam Ramadan Abg Rocky.

Anonymous said...

Anything that will make the Malays and Malay-led government look bad, there would be no hesitation. Believe me. They will publish them prominently in their headlines; with pride. If that is not enough, they will follow it up with articles and editorials. That's the way they run their news site.
But if it involves anything Chinese, they will do their best to suppress them. Those guys can't afford to have a bad publicity. It will affect their reputation and the business will suffer. They will either put a positive spin on it, relegated it to small sections in the corner of the page or not giving it any attention at all.

The Unspinners said...

Dato

TMI remove the articles but the snapshot is in our blog.

Memang jahat hati yahudi

Dah bawah The Edge yang mana tangan belakang adalah yahudi zionis, macam gitulah mereka.

Tujuannya masaalah orang Melayu tak bleh diketengahkan supaya mereka boleh tersu ditindas tanpa belas kasihan.

Langsung Tak Faham said...

Dahsyatnya TMI spin artikel ni. Bukannya mengutuk Cina pun. Ini memang kes buat-buat tak faham la ni Brader Bru.

SolitaireHunter said...

Lepas tu Yahoo News collect cerita tu bulat-bulat dan siarkan. Semua sampah sarap dari The Sun, MalayMail Online,, TMI dan Malaysiakini dilonggokkan didalam Yahoo News Portal berulang-ulang.Hampeh...

Anonymous said...

tmi memang sial

Anti Melayu

Kaki fitnah

Kalau aku kementerian dalam negeri, dah lama dah aku tutup tmi dan dakwa semua penulis dan editor

Penipu dan pencetus ketegangan kaum

Yang peliknya ada juga Melayu yang jadi barua. Mereka ni orang PKR dan penyokong tegar PAS.

Anonymous said...

Sumber primer adalah Utusan Malaysia sementara Minsider adalah sumber bukan primer.

kitab suci (Taurat, Zabur,Injil dan Quran) adalah sumber primer kalau terkandung 100% apa yang disabdakan.

Kalau 4 kitab suci ori berada dalam pemilikan manusia, dunia tidak akan keliru, terpesong dan sesat.

Apabila dimasukkan analisa, interpretasi dan tokok tambah maka hilanglah keasliannya dan tercemarlah ia.

Anonymous said...

no wonder they translated trinity wrongly in the Arabic and the Malay language.

Anonymous said...

Like the government "helped" MAS, for instance?

How much public funds was ploughed into MAS? RM5 billion, according to some estimates.

Utusan Malaysia didn't make a song and dance about this, did they? Why ever not?

Anonymous said...

Abg batu, kalu kite perhatikan satu lagi bangse cine kat sini same. Bile zahid hamidi kata kes kepale lembu tu sbb mulut celupar Rayer terdahulu, MCA cepat nak defend DAP, katenye kritik atas alasan keharmonian berbilang bangsa, bila si pulan tu kata cilake umno, MCA tak de cakap apa2 pun.
Tengok care cine The SUN tulis kes tanah mendap kat Jalan Imbi. Semuanya mention 'DBKL contractor' yg melakukan kerje2 underpass. Tak berani sebut name betul contraktor yg dilantik oleh DBKL. Bayangkan kontraktor yg buat kerje tu Melayu punye name, mcm2 hal dah keluar termasuklah name akan disebut.

anonymous said...

Dear Dato.

Jelas...buat2 tak faham.

Ini kerja yg cukup lekeh sekali.
..kalau ada hadiah nak diberi...tentu penulis TMI ini mendapat hadiah sebagai Juara untuk kategori..
"Penulis dan Penterjemah yg Paling Hina..Tak Berintelek...Paling Lekeh dan Jelek Serta Tolol di Tahap Maksimum" (walau pun tiada apa2 terjemahan dibuat pun).

Penulis TMI perlu cermin dan tanya diri..."adakah sy seorg penulis yg tiada berkebolehan atau lekeh dan tolol ketahap maksimum?"

Kalau jawapannya benar....berhenti saja menulis dan cari saja kerja yg lebih sesuai.

Terima kasih.




Anonymous said...

Sampah sarap macam TMI wujud subur sebab tiada tindakan walaupun dah jelas salah dan melampau.

Orang Melayu dan bosan dah...dah tak peduli dah dengan kebodohan dan kepondanan yang nyata lagi tersinar.

Kalau time Tun M kita ada maruah, tak dah pun sampah atau gelandangan macam MK,TMI,MC dan sesampah mereka nak mecarut pasal Melayu atau Islam. Siapa berani?ISA menunggu. Semua senyap buat kerja,negara maju, tak dak yang komplen.

Tapi sekarang....peringatan berwaspada oleh TPM pun boleh sengaja diapi-apikan sehingga nampak sangat keceluparan mereka.

If the stuff below is not outright instigation, raw sedition,thereat to public order, then I dont knwo what is?

Tengoklah kalau ada yang berani ambil tindakan selepas kalimah "celaka' dan dari penyokong tegar LTTE pulak tu..... Sekadar tangkap ISMA bolehlah kut!
isk isk isk Melayu oh melayu.


“MIC might be scared, Gerakan might be scared, MCA might be scared, but I tell you, if you want to bring May 13, you bring it,” Ramasamy told a press conference here yesterday.

“Don’t talk. All the time talking May 13, May 13. Bring-lah May 13. You start May 13. This will be the first time the government starts May 13. You think what? You think we’re scared ah?” he added.

Full article: http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=316441:you-think-were-scared-ah?-ramasamy-gives-it-nice--good-to-all-the-time-talking-may-13-umno&Itemid=2#ixzz36kzbaGOX
Follow us: @MsiaChronicle on Twitter


2.http://www.tamilnet.com/art.html?catid=13&artid=29198

Salam Ramadhan,bro. Aku baca jugak walaupun tak komen sekarang..fedup dah,dude

Warrior 231