Saturday, June 18, 2011

Islam in Penang, Islam in PAS: Two Short Sequels

SEQUEL 1. Lim Guan Eng government's plans to hold elections for Penang's Islamic officials did not happen. The Agong,  whose consent the state government should have sought on behalf of the island's Chief Minister, has said NO GO. The formerly gung-ho Abdul Malik Abul Kassim (pic), state government's Exco in-charge of religious matters, is quiet like a mouse.

SatD the blogger is having a field day for once again he is spot on (Penang and DAP should try and get him as their advisor). My posting Fire Them, O Paramount Ruler! was based largely on his mini thesis that Penang's action would undermine the Agong's position. In The Republic of Penang vs Agong: The Return Server, SatD demands a witch-hunt.

Islamic State? Over his dead body (pic from THE DEMISE OF PAS'  RESOLUTENESS)
SEQUEL 2. The blog posting Pas spooks Umno on Islamic state is most baffling. As we all know, the Islamic party recently dropped its faithful pursuit of an Islamic state. A matter of priorities, the leaders declared. To the layman, Pas has been forced to abandon its dream of turning Malaysia into The Islamic State of Malaysia. The DAP, its ally in Pakatan Rakyat, is dead against an Islamic state. Over the dead bodies of some of its leaders. 

Anyone can see that that Pas has spooked itself on the issue of Islamic state. A DAP leader has told Pas, over his dead body. Everybody else, including (or especially Umno) has been trying to talk Pas out of it and now, finally, Pas is listening. 

24 comments:

satD said...

Bro Rocky

The thesis was largely based on Puan Siti Alawiah Siraj "The Financial Management Practices of State Mosques in Peninsular Malaysia"

No need to hire any advisor on the matter...Penang Government should have consulted with the state legal advisor on the matter before hentam keromo main tibai aje proceed with Election...

What would be interesting is Agong's recent titah refer here


Yang di-Pertuan Agong turut menitahkan dan memperkenan perkara berikut:

* Apa juga kaedah dan tatacara yang akan dibentuk atau digubal oleh jawatankuasa bebas itu, perlu dapat perkenan daripada Yang di-Pertuan Agong terlebih dulu.

* Jawatankuasa kariah masjid sedia ada dilanjutkan setahun lagi sehingga 31 Disember 2012 kerana proses pembentukan jawatankuasa bebas dan tatacara baru itu akan mengambil masa.

* Yang di-Pertuan Agong, selaku ketua agama Islam Pulau Pinang berkenan bahawa kaedah atau tatacara pemilihan jawatankuasa kariah mestilah berasaskan semangat sukarela, harmoni dan berkasih sayang di antara warga kariah sentiasa menjadi panduan dan amalan dalam proses pemilihan.

Election is never based on "semangat sukarela, harmoni dan berkasih sayang"......

It's a polite bahasa halus  way to say to the State Government pergi mampus with your idea

Anonymous said...

Rocky, you are so pathetic... Pity you...

Wake UP! said...

Why hasn't the ISA being used by the Home Minister?

Minyak Man said...

Tuan,

This is offtopic, but i would like to know yur opinion on the recent banning of file sharing websites ordered by the ol Rais Yatim

It has caused an outrage among netizens in malaysia, but surprisingly bloggers arent really taking any notice of it

eddy said...

What a great picture of Karpal sitting attentively while Hj Hadi takes a nap and Nik Aziz lost in his thoughts.

The picture suitably described PAS's relationship with the DAP.

Anon C said...

PAS dan pengikutnya sengaja mematikan agenda Islam. Dahulunya PAS dan UMNO berlumba2 menunjukkan siapa lebih bagus islamnya sehinggakan polemik negara islam menjadi polemik negara bagi kedua2 pihak. Tetapi PAS kini sudah malu menengahkan dan mempertahankan nilai Budaya dan amalan islam kita. Malah segan langsung berlumba memperjuangkan Islam. Yang menjadi pegangan hanya kejayaan duniawi. Tak tahulah apa akan jadi dengan Islam di Malaysia kalau PAS sendiri tak sayang dan malu dengan Islam.

Anonymous said...

I don't want to comment on Agong's decision. What I would like to highlight is that the MAIPP President is now a very, very big man if The Star's report of 18 June is anything to go by. The report reads: "Ellias said he was summoned to Istana Negara in Kuala Lumpur, accompanied by Penang Yang Dipertua Negeri Tun Abdul Rahman Abbas, where the King ordered the setting up of an independent committee to find new procedures in appointing mosque committee members".

Even the Chief Minister will have to accompany the Yang Dipertua Negeri, not the other way round, but Ellias was accompanied by Tun Rahman. I wonder if this radical change of protocol is also applicable to other states in that the sultans/yang dipertua negeri will have to accompany their religious council chiefs whenever an audience with the King is required.

Star reader

Ayah Man said...

PAS perjuangkan pembentukan Negara Islam; disuatu ketika dahulu kerana mahukan pengundi Melayu yg pro-Islam.
Kini ia menggugurkan perinsip tersebut kerana meraih sokongan orang2 bukan Islam. Orang2 cina DAP
terutamanya yg sungguh terhibur dgn gelagat dan kelakuan bodoh Melayu yg kemarukan kuasa tanpa segan2 dan malu. Kerana mereka tidak lagi melihat tuhan atau merasakan Tuhan tidak lagi menatap mereka. Lihat saja kelakuan Anwar.
Perjuangan pembentukan negara Islam tak ada di sebut dalam Quraan.
Mengafirkan orang2 UMNO dan Melayu yg tak sokong PAS...dimana letaknya ayat atau hadith seumpama itu dlm alquraan?
Takada? Jadi selama ini PAS berdusta? Apa hukumnya ulamak berdusta, melaga2kan umat Islam, membela maksiat serta kezaliman.
Jika Tuhan tidak berpaling drp janji dan perintahNya, maka tidakah benar bahawa orang2 sedemikian rupa nescaya akan dilaknati,diturunkan balak serta pelbagai musibah.
Turut mendapat tempiasnya adalah setiap raayat yg berdekatan dgn mereka atau negeri2 dibawah pimpinan mereka. Cuba lihat bencana, maksiat sumbang mahram, kesempitan rezeki, jenayah, sakit mental,ketiadaan air bersih, kekotoran dll.
Ini kesemuanya berlaku dimana? Bukankah dinegeri dimana terlampau ramai para ulamaknya yg bermain politik memburu kebendaan dan kuasa serta memutar2kan kebenaran.
Selain dari membuat tohmahan2 disana sini, sekali sekala mereka adakan solah2 hajat beramai2 meminta Allah menyebelahi mereka membela sipemaksiat dan menzalimi mangsa walau sekalimana pun benarnya mangsa yg dizalimi itu.

Anonymous said...

I believe the present line up of Pas Leaders would trump those in the corridors of power anytime.
And for your info, majority non Malays don't care a hoot whether Pas wants an Islamic state or not. Its their leaders we trust, period.

Serious Shepherd said...

Paper Omputeh, Paper Melayu : Two Short Sequels (aka A Tale of 2 Newspapers)

Paper Omputeh: 1Malaysia for national unity among races.

Paper Melayu: Bangkitlah Melayu!

Paper Omputeh: "We feel if Pakatan comes to power, PAS would be in the captain’s seat. PAS will not forget its autocratic Islamic stand, and don’t be surprised that
if PAS comes back to power, it will turn back the clock."

Paper Melayu: PAS tidak lagi konsisten dalam memperjuangkan konsep negara Islam.

Paper Omputeh: PAS is imposing their own values on non-Muslims in Kelantan thus they cannot live their lifestyle.

Paper Melayu: Kelantan wajar ditukar nama dari Serambi Mekah kepada Serambi Siam kerana benarkan pembinaan patung Buddha terbesar di Asia Tenggara.


The best part: Not all Malays can understand English (belum lagi paper Cina under MCA) but all races can understand BM.

Anonymous said...

We know the Agong had to act pursuant to an advice. He can't use his discretion on this matter. So who renders the advice...aheem.

I don't know abt Penang but I believe it is substantially the same as the other states. Currently, it is open to abuse when it comes to electing mosque officials. Some imams are really of no quality, giving rise to cronyism. Last Friday (17/6) the imam during Friday prayers recited the al fatihah wrongly. He recited: ihdinassirotol musTOqim when it shud be ihdinassirotol musTAqim. Al fatihah is a very basic requirement (rukun) and wrong recital of it will made yr prayers invalid. There are many others much more qualified than that particular imam. We're talking abt a mosque (a leading mosque at that) not a surau. To make matters worse, the bilal also recited the qamat wrongly but this is not that serious as it is not a rukun.

jemaah prihatin

Anonymous said...

Star Reader,

I think the proper person for the Agong to summon is the exco in charge of religion as the election idea originated from him. He cud be accompanied by MAIPP president. In that case, will Tun Rahman still accompany him for the audience with the Agong?

upside down bin haywire

Kamaruddin Duta said...

Dear Rocky:

It has been shown that PAS has not abandoned its Islamic state agenda at all.

It has only modified its 'public image' in a PR exercise to capture the imagination of the non-Muslims and liberal Malays.

PAS's Islamic state agenda is at the very core of PAS's party constitution and is the major reason for the party's existence.

All this is very convincingly revealed based on facts and observation in a recent article that has appeared in The Malaysian Insider, Malaysiakini and Free Malaysia Today.

Here is the English version, 'Laying bare the truth about PAS'.

Here is the Malay version of this article, entitled 'PAS tolak negara Islam atau tidak'.

You should include it in your post alongside the one you recommend called 'PAS tidak lagi perjuangkan negara Islam?'.

I'm confident that as an esteemed editor of a major newspaper you would be very pleased to do this so that your readers get a balanced view on the matter.

Anonymous said...

I forgot to mention the name of the mosque in my earlier posting. It's Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Duta, KL.


Jemaah Perihatin

Anonymous said...

Ayo-yo Datuk Rocky, you now talk like a low class paid blog writer. I put you on the same level as papagomo and parpukari.

monsterball said...

When things getting better...bad news for UMNO B....and there are always some UMNO B suppoters or members trying to be too smart to upset it to please Najib.
The latest Donkey Kong relased by Najib to upset Christains and BERSIH walkers is trully a fat ass good for nothing brainless man...and who is the Patron of his party??...MAMAK!!..who disown his Indian relations.

Anonymous said...

Abdul Malik Abul Kassim..

This babified mamak need to be samak..

Jangan bawa benda2 haram & syubahat mengandungi babi atau agenda babi ke dalam masjid.. ada paham UlamakDAPig (Ular Mamak DAPig)?

:D muhahahaha
- anti hindraf & ultra chingkies-

puakaalam7 said...

Dato' Rocky..Jemaah prihatin telah tersilap..

Tho mesti di bunyikan sebagai hurut Tho dan bukan Ta..

Terima kasih

Anonymous said...

Saya cuba nak memahami apa yg dimaksudkan oleh puakaalam7. Yg menjadi isu ialah perkataan "mustaqiim" yg dibaca sebagai "mustoqiim". I think you're barking the wrong tree...

jemaah prihatin

Anonymous said...

-Heran apa pasal dari dulu tadak orang ketengahkah pasal DAP yang dalam 5 tahun dah bangunkan terlalu banyak rumah yang setiap bijik harga bejuta. Tadak Melayu yang mampu beli. Rumah yang kos sedang dan murah haram diorang nak luluskan. Balik Pulau yang dulu majoriti Melayu skrg penuh dengan rumah RM bejuta khas untuk Cina. Bukan kat Balik Pulau saja benda ni berlaku malah seluruh pelosok Penang, DAP dengan sifat anti Melayunya nak memenuhkan Cina seluruh Penang dan halau Melayu semua keluar. Yusmadi dan geng2 Melayu PKR dan PAS terang-terang sanggup tengok bangsa sendiri jahanam merempat di tanah sendiri. Tadak apa yang depa perjuangkan melainkan kita tengok hasilnya Melayu, Mami, Mamak dan India semakin hina di bumi Penang. Sure dalam projek perumahan kos tinggi ni puak2 DAP dapat panggu hadiah. Yang puak Melayu PAS PKR dapat la jugak habuan tutup mulut. 5 tahun lagi puak Guan Eng ni memerintah, sure Penang jadi macam Palestin. Ulama2 sepatutnya memfatwakan "HARAM ORANG ISLAM PENANG MENJUAL TANAH KEPADA BUKAN ISLAM". Apa pun Nik Aziz Nik Mat amat dihormati. Harap Tuan Guru datangla ke Penang dan tengoklah sendiri apa yang Guan Eng dah buat di Tanah bertuah ni.Islam tidak tertegak dengan baik di Penang sejak sekian lama malahan bangsanya dengan penuh kehinaan menitiskan air mata menjadi pelarian di Tanah sendiri. Malu dengan cucu cicit kita kelak.





-Waktu Guan Eng mula2 jadi menteri dulu, dia mengaku berpegang kepada "Amar makruf nahi mungkar". Aku sendiri kagum dengan apa yang keluaq dari mulut si laknat ni masa tu. Tapi 5 tahun dia jadi KM haram 1 apa pun dia tak buat untuk menegakkan "Amar makruf nahi mungkar". Cakap kosongnya hanya untuk menyelesakan Melayu dan PAS sebaliknya hati Guan Eng ni penuh dendam dan bencikan Melayu. Mesyuarat nak suruh Yusmadi dan JAIPP kukuhkan usaha memantau perbuatan sumbang jauh sekali. Sejak dari zaman Koh Tsu Kon pantai Seagate memang terkenal sebagai tempat bezina, pemimpin UMNO Penang masa tu pun tak dinafikan goyang kaki, makanan masuk perut (kalau-kalau dapat perintah nanti, try la ulang lagi kalau nak kena maki). [Tapi tanah Melayu depa ambik berat. Cina dah banyak tanah kat Penang, cukup2 la.] Namun, tempat berzina semakin bertambah di area Quensbay. Si badigol Guan Eng cuma pandai mempermainkan Islam dan Melayu dengan slogan "Amar makruf nahi mungkar". Sial punya apek Guan Eng. DAP SANGAT BENCIKAN ISLAM DAN MELAYU. SIKAP PERKAUMANNYA BERBAHAYA DI PENANG. DAH TAK BOLEH SABAR DENGAN DAP, RASA MACAM NAK ..............

Anonymous said...

-Heran apa pasal dari dulu tadak orang ketengahkah pasal DAP yang dalam 5 tahun dah bangunkan terlalu banyak rumah yang setiap bijik harga bejuta. Tadak Melayu yang mampu beli. Rumah yang kos sedang dan murah haram diorang nak luluskan. Balik Pulau yang dulu majoriti Melayu skrg penuh dengan rumah RM bejuta khas untuk Cina. Bukan kat Balik Pulau saja benda ni berlaku malah seluruh pelosok Penang, DAP dengan sifat anti Melayunya nak memenuhkan Cina seluruh Penang dan halau Melayu semua keluar. Yusmadi dan geng2 Melayu PKR dan PAS terang-terang sanggup tengok bangsa sendiri jahanam merempat di tanah sendiri. Tadak apa yang depa perjuangkan melainkan kita tengok hasilnya Melayu, Mami, Mamak dan India semakin hina di bumi Penang. Sure dalam projek perumahan kos tinggi ni puak2 DAP dapat panggu hadiah. Yang puak Melayu PAS PKR dapat la jugak habuan tutup mulut. 5 tahun lagi puak Guan Eng ni memerintah, sure Penang jadi macam Palestin. Ulama2 sepatutnya memfatwakan "HARAM ORANG ISLAM PENANG MENJUAL TANAH KEPADA BUKAN ISLAM". Apa pun Nik Aziz Nik Mat amat dihormati. Harap Tuan Guru datangla ke Penang dan tengoklah sendiri apa yang Guan Eng dah buat di Tanah bertuah ni.Islam tidak tertegak dengan baik di Penang sejak sekian lama malahan bangsanya dengan penuh kehinaan menitiskan air mata menjadi pelarian di Tanah sendiri. Malu dengan cucu cicit kita kelak.





-Waktu Guan Eng mula2 jadi menteri dulu, dia mengaku berpegang kepada "Amar makruf nahi mungkar". Aku sendiri kagum dengan apa yang keluaq dari mulut si laknat ni masa tu. Tapi 5 tahun dia jadi KM haram 1 apa pun dia tak buat untuk menegakkan "Amar makruf nahi mungkar". Cakap kosongnya hanya untuk menyelesakan Melayu dan PAS sebaliknya hati Guan Eng ni penuh dendam dan bencikan Melayu. Mesyuarat nak suruh Yusmadi dan JAIPP kukuhkan usaha memantau perbuatan sumbang jauh sekali. Sejak dari zaman Koh Tsu Kon pantai Seagate memang terkenal sebagai tempat bezina, pemimpin UMNO Penang masa tu pun tak dinafikan goyang kaki, makanan masuk perut (kalau-kalau dapat perintah nanti, try la ulang lagi kalau nak kena maki). [Tapi tanah Melayu depa ambik berat. Cina dah banyak tanah kat Penang, cukup2 la.] Namun, tempat berzina semakin bertambah di area Quensbay. Si badigol Guan Eng cuma pandai mempermainkan Islam dan Melayu dengan slogan "Amar makruf nahi mungkar". Sial punya apek Guan Eng. DAP SANGAT BENCIKAN ISLAM DAN MELAYU. SIKAP PERKAUMANNYA BERBAHAYA DI PENANG. DAH TAK BOLEH SABAR DENGAN DAP, RASA MACAM NAK ..............

Anonymous said...

Aku pun tak paham, macam mana boleh ada serpih sekerat dua kerat yang boleh sayang sangat dengan apek Guan Eng. Terkail dengan ayat "Saya Berpegang pada Amar makruf nahi mungkar" dan "Saya ingin meneladani pemerintahan Umar Al-Khattab" sekadar sekadar mainan mulut menyenangkan hati Melayu. Hanya dengan modal ayat tu Melayu sanggup bergadai. Apa yang apek Guan Eng buat semua nampak betul bahkan dipertahankan sehingga titisan maruah terakhir. Menang sorak sampai kampung tergadai pun tak sedar2 lagi.Tanah Pulau Pinang habis digadai. Guan Eng berak tak basuh. Tolonglah mencucinya dengan lidah anda dengan menjilat jubur Guan Eng sehingga bersih.

Anonymous said...

Ingat lagi waktu Apek Guan Eng mula2 memerintah dulu dia dengan bersungguh sungguh aturkan siasatan lengkap kononnya ada orang menyalahgunakan kuasa dengan memanipulasi tanah di Pulau Pinang. Tindakan licik apek ni sebenarnya semata-mata nak cari sebanyak mungkin tanah untuk diluluskan sebagai kawasan perumahan mewah. Sikap perkaumannya yang tebal membawa kepada ketidak adilan yang sangat ketara kepada India dan Melayu di Penang.

Anonymous said...

Patut dari dulu SPRM dah siasat Guan Eng ni. Dia pernah gunakan Jabatan Ukur dan Pemetaan Penang serta MPPP untuk kononnya nak cari tanah yang disalahgunakuasakan oleh pemimpin sebelum ni. Tapi sebenarnya dia gunakan jabatan berkenaan untuk cari tanah mana yang boleh digunakan untuk perumahan2 mewah untuk memenuhkan kantung puak DAP dan perut sendiri.