Monday, August 30, 2010

31 Ogos 2010

Salam Merdeka ke 53.
Dah tak ada ancaman Kominis, penjajah dah pun diusir. Negara kita punya bersama, tapi perangai buruk lama masih tak hilang ....
PUTRAJAYA 30 Ogos – Pihak berkuasa harus mengambil tindakan tegas terhadap sebarang perbuatan yang boleh mencetuskan sentimen perkauman agar ia tidak menimbulkan natijah yang buruk, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Tindakan seumpama itu, tegasnya, harus dilaksanakan secara berterusan walaupun mungkin ia sudah diambil sebelum ini.
"Kita tidak mahu rakyat berasa tidak selamat.. jika perbuatan ini dibiarkan berleluasa, maka ia akan mencetuskan ketidakseimbangan dalam masyarakat,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Sumber Air Negara (MSAN) Kelima di sini hari ini.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas video klip terbaru yang menyentuh isu perkauman oleh Namewee atau nama sebenarnya Wee Meng Chee. - Utusan Malaysia, Isu Perkauman: Pihak Berkuasa Perlu Ambil Tindakan Tegas. Read also PM: Don't let racial issues destroy what has been built
Nak tegas macamana? ISA tak mahu, polis ditalu.
Bila agaknya negara kita ni akan betul2 aman dan damai, tiada syak dan rasa cemburu?

37 comments:

Anonymous said...

why have this issue been brought up in the first place? to ignite hatred?
the view count is not high

i dont even know that namewee had a new song until it was on the news...

apa tindakan yg diambil kepada guru besar dalam lagu namewee tu?

Anonymous said...

...The Star Online: TheStarOnline.tv
27 Aug 2010 ... MCA proposes automatic citizenship for those above 60 News 1:18 mins ... have children who hold MyKad, be granted citizenship automatically. ...

Kalau bagi juga.... memang BODOH!

PERWIRA

Anonymous said...

Salam Pemblog, Pembahas,

Sifat suka memandang rendah terhadap lain-lain individu, keluarga, masyarakat, agama, bangsa dan negara adalah sifat yang diwarisi dan ia adalah bersifat sejagat. Sifat ini ada dalam diri setiap individu dan kalau ada pihak yang mendakwa ketamadunan dan kemodenan telah menghapuskan sifat sedemikian maka ia adalah pengakuan yang tidak disokong oleh fakta yang benar -- dakwaan kosong lakunya.

Apabila seseorang itu memandang rendah pada rupa, upaya, pencapaian, keilmuan, penghayatan atau anutan seseorang yang lain maka orang yang berpandangan sebegitu (kalau dia masih jujur dengan dirinya) dan kalau dia mengharapkan pandangan itu akan otomatik membuatkan orang lain memandang tinggi terhadap dirinya maka orang itu hanyalah menipu dirinya sendiri kerana dialah yang akan dipandang rendah kerana sikapnya yang suka memandang rendah pada orang lain!

Malah, kalau tujuannya berbuat begitu semata-mata untuk menghina dan menyakitkan hati orang semata-mata maka impaknya susulannya adalah merugikan diri sendiri jua kerana ia bakal menjejaskan hubungan baik sesama insan kecualilah kalau sememangnya dia tidak perlukan insan/puak/kaum lain dalam hidupnya. Justeru kalau hubungan sesama insan adalah penting untuk dikekalkan demi keharmonian dan kesejahteraan bermasyarakat maka sifat segitu perlulah diusahakan agar dikurangkan kalau pun tidak dihapuskan kesemuanya.

Permasalahan yang timbul disebabkan oleh kecenderongan manusia menggunakan sifat-sifat negatif untuk kepentingan diri, tidak akan dapat diselesaikan kalau insan yang mewarisinya terus-terusan menafikannya walhal sindrom penafian akan hanya menyukarkan lagi keadaan. Begitu juga ia tidak akan selesai kalau semua pihak asyik menuding jari kepada orang lain sedangkang orang yang menuding jari itu tidak pula bersedia melihat ke dalam dirinya sendiri. Oleh itu, untuk mengatasi permasalahan kompleks yang timbul susulan sikap negatif manusia maka setiap pihak perulah memperbaiki diri masing-masing; mengelak dari mengeruhkan keadaan dengan menuding jari; dan sedar bahawa perbuatan menegakkan benang yang basah adalah sia-sia.

Dalam konteks rasisma, iaitu sikap yang tidak membantu dalam mengekalkan kelansungan hidup manusia sejagat, dunia hanya akan bebas dari belengguannya kalau semua pihak berusaha mengurangkan kerasisan masing-masing. Ironinya, apa yang ada dan melata sekarang ini ialah semua pihak tidak nampak berusaha kearah itu, sebaliknya, pihak yang berkepentingan lebih suka menggunakan pendekatan perang mulut yang bersenjatakan psywar. Yang mereka lakukan ialah menuduh orang lain sebagai rasis secara berulang kali dan apabila label rasis terlekat pada diri orang yang dituduh itu makanya adalah kemungkinan yang dirinya tidak akan dianggap sebagai rasis. Nah! begitulah mudahnya mereka ini mengatasi masalah yang rumit dengan pendekatan yang simplistik gitu.

ANDIKARYA MAYA

Anonymous said...

UMNO is seeing not doing anything
DAP is doing it quietly, something
PAS does not now what to do
PKR trying to show doing something
MCA doing things that everybody wondering
MIC .. what are they doing?

Kenn said...

dan juga kita sama-sama memperjuangkan kemerdekaan sistem pendidikan negara ini dari elemen-elemen anti-nasional, demi anak bangsa.

ZXamani said...

Dia masalahnya, politicians ni, terutamanya yang duduk dalam government, they lack the will power, kalau betul-betul serius nak kawan racial tension ni, Namewee tuu dah lama masuk Kamunting, Dong Jiong tuu, dah lama jadi teman Anwar Ibrahim kat Sg Buluh, Ibrahim Ali tuu dah lama kena sembelih sebelum dia sempat tubuh Perkasa. Dan UMNO-UMNO warlord yang kononnya memperjuangkan nasib melayu ni dah lama dipinggirkan kerana tak dapat projek yang membuatkan mereka sampai 50 tahun tak payah kerja.

Tapi, heran laa, polis ni buat apa sebenarnya? Adakah Menteri Amaran Hishamuddin tak bagi kebenaran? Masa Pak Dolah jadi Menteri Dalam Negeri, ceritanya pun sama jugak. Dah tangkap ISA, jalan je terus, caj kat mahkamah.

Ini tangkap, lepas balik, kerajaan pun nampak lemah dan lembik. Nampak pulak macam diorang ni tak bersalah sebab takde kes - macam shoot first, ask questions later. Apa sebenarnya yang menghalang tindakan supaya diambil terhadap mereka yang suka membakar api perkauman ni? Yang ni yang banyak rakyat tak faham.

Singapore yang diagung-agungkan Lim Kit Siang anak-beranak dan Karpal Singh anak-beranak tuu pun tanpa segan-silu pakai ISA. Kalau Pak Sheikh Anwar Ibrahim duduk Singapore, dah lama dah jadi pakar ceramah dalam Changi Prison.

Rindu jugaknya sebenarnya zaman Tun Mahathir, tak bagi muka, kononnya si celaka-celaka ni kena oppression, tapi diorang ni jugak laa yang bagi negara tunggang-terbalik.

Kita nak lihat OPS Lalang III, hapuskan anasir yang merosakkan negara, ingat, a popular leader makes popular decision, a good leader makes the right decision.

Anonymous said...

Budak Namawee to memang tak patut dilayan. I didn't watch the video because I know he's trying to instigate racial tension. Apa lagi? Itu jer yang dia pandai. Lucutkan kewarganegaraan dia. Habis cerita.

Dia pun mesti malu nak mengaku diri from Malaysia. Kan? Orang macam ni, no country would want to take. Pegi mana pun orang benci.

I agree with you on the tegas part. Nak tegas macam mana? Hisham lembik. Amaran je yang dia reti. As a leader, dia sangat lemah. Atau mungkin atas nasihat sepupu - 'No ISA on my watch.' ??

I also agree with Anon 12.30am. What's the real story about the Headmaster. Apa kisah sebenar? Let everybody know what happened.

A.A.A

jebat said...

Salam takzim, Dato' Rocky,

Siapa kata komunis dah takde? Komunis masih ada dan makin ramai. Cuma dalam bentuk lain dan rupa lain tapi tujuan nya masih sama. MAHU MEMERINTAH MALAYA/MALAYSIA.

Teliti dengan hati-hati perkembangan POLITIK di nergeri ini. Mereka masih mahu memporak puranda kan negara. Komunis tetap kominis. Keturunan KOMINIS.

Kita mesti lebih waspada terhadap tindak tanduk mereka !!

Hapuskan mereka dan kuncukuncunya.

Anonymous said...

Biar apa pun pandangan semua pihak kita perlu faham bahawa :-

Tanah Melayu berasal usul orang Melayu yang mendudukinya.

Keistemewaan kepada Kaum Melayu/Bumiputera yang diberikan melalui Perlembagaan Malaysia adalah atas persetujuan semua pihak sebelum kemerdekaan.

Bangsa lain hanya diiktiraf sebagai "Kerakyataan Berwarganegara" tanpa keistemewaan seperti yang diberikan kepada Kaum Melayu dan Bumiputera.

Kenapa bangsa lain cuba mempertikaikan hak istemewa orang Melayu dan Bumiputera seolah macam tak faham selama ini. Kenapa mereka cari pasal dan menjadikan isu tuntutan atas dasar "samarata" mengikut Perlembagaan.

Apakah apa yang mereka (Bukan Melayu) perolehi selama ini masih belum cukup melalui dasar yang diamalkan oleh Kerajaan. Apakah mereka betul-betul terpinggir atau tersisih. Apakah orang Cina ini hidup tersepit , terancam dan tiada kebebasan langsung.
Apakah buta mata mereka terhadap kemajuan yang dikecapi oleh kaum Cina ini.

Banyak lagi isu serta perkara lain yang boleh dijadikan asas perbincangan yang menjurus kepada tanggapan bahawa kaum Cina ini sudah melampau dengan tuntutan mereka yang tak seharusnya dilayan.

Dalam ertikata lain bahawa kaum Cina ini adalah .........
Katakan lah apa yang anda suka terhadap mereka.

salam

Anonymous said...

Does UMNO really want peace or is UMNO willing to do anything including starting another May 13 so that it can hang on to power? How does UMNO expect the country to have real peace if all it talks about is malay rights vs chinese rights and thus inciting fear and hate towards one another? How about social justice for all disadvantaged people regardless of race?

An ordinary rakyat

Anonymous said...

Dato',
saya adalah orang Cina Dan ingin memberikan sedikit pandangan peribadi dengan beberapa insiden yang berlaku kebelakangan ini.
1. Isu Namewee - saya rasa budak ini dah besar kepala. Sejak Dari isu lagu Negarakuku yang nyata menghina kedaulatan negara Dan pegangan agama masyarakat Muslim negara tetapi terdapat sesetengah ahli politik yang merayu agar tindakan tidak diambil. Mungkin disebabkan beliau masih belajar. Kemudian diikuti dengan maki hamun TNB. Adakah tindakan biadap Dan kurang ajar ini hendak dibudayakan dalam masyarakat majmuk kita hari ini? Saya rasa Dan ramai lagi kata Tidak.
Sekarang isu pengetua pulak, Namewee tidak sepatutnya menunjukkan jari lucah dengan sesenangnya serta tidak mempersoalkan ibadah puasa. Itu adalah hak individu Dan Tuhannya. Saya sokong tindakan tegas diambil terhadap beliau.

2. Isu lawatan MP ke masjid/surau sepatutnya boleh dielakkan jika kita menghormati Dan sensitif terhadap kepercayaan agama seseorang. Keluarga Kami telah bercampurgaul dengan masyarakat Melayu Uslim sejak puluhan tahun. Sudah lebih 40 tahun tetapi sehingga kini tidak pernah memasuki ruang sembahyang masjid/surau kerana mengingati nasihat Tok Imam yang dulu. Bermain diperkaramgan masjid /surau adalah biasa pada Kami tetapi tidak hingga ke ruang solat. Lawatan Dan menderma untuk masjid/surau memang digalakkan dengan niat ikhlas. Tapi apakah perlu berucap di dalam masjid/surau tambahan pula seorang wanita? Kita perlu menghormati Dan memahami perasaan penganut Muslim yang lain.
Saya rasa cukuplah sekadar di perkarangan masjid/surau sahaja upacara menyerahkan derma. Tak perlulah sehingga ke ruang solat atau memberi tazkirah.
Saya juga rasa marah sekiranya ruang sembahyang saya disalahgunakan walaupun teman seagama. Apakah pemimpin politik ini buta mata atau buta hati? Dulu isu Dr. Xavier berucap dalam masjid jadi kecoh tetapi sekarang diulangi lagi oleh MP Serdang.
Kalau betul hati beliau sudah terbuka, Nik Aziz sepatutnya mengajarnya mengucap dua Kali kalimah syahadah.

Generasi muda perlulah dinasihati Dan di pantau agar Tatasusila hidup dalam masyarakat majmuk dihormati. Salah tetap salah Dan janganlah ahli politik hendak pertahankan yang mana salah. Saya percaya kes lempar cat surau di Seremban Akan dihakimi dengan adil Dan saksama. Jangan dipolitikkan lagi. Biarkanlah ia dijadikan pengajaran Dan landasan.


Apek Kampung

Praxis said...

I think the idealism of the communists and other fundamentalist or fascist types haven't really left us. It remains within the ranks of the PKR, DAP and PAS. Neither are we free of the colonial powers fully. We see it in the form of the continued intervention by the neo-conservatives to unseat the Malaysian success story because it is Islamic.

What's been a surprise without our realising it is that our success story is the success of the realist, pragmatist, technocratic but Islamic, Malay-led model of Dr Mahathir, who was carefully groomed by a concerned Tun Abdul Razak to bring the NEP project to its completion.

Dr Mahathir delivered on the performance front, ingenuiously undercutting any propensity for racism to develop desipite his use of an ethnic model, unashamedly so because ethnic sensitivities are all too real. Performance at one level dissolves all racial problems at a lower level, we now know.

The present leadership (BN and Opposition)doesn't have his capacity for rethinking everything from an ecolological point of view. Where he got his genius, don't ask me.

Nay, we now go on to deny the influence of his genius when we say we come with 'no baggage'.

God help us.

Anonymous said...

Salam Dato',

Ternayata sekarang suhu kebencian dan permusuhan diantara kaum secara umumnya kian meningkat kepada tahap yg agak kritikal dan merbahaya.Keadaannya kini mungkin lebih panas dan tegang daripada apa yg dialami pada masa sebelum berlakunya tragedi 13 Mei yg lalu.

Manipulasi terhadap isu-isu perkauman yg amat sensitif yg dilakukan oleh parti-parti politik begitu ketara,seolah-olah tidak ada larangan dan sekatan dari pihak berkuasa.Keadaan semacam ini telah menaikkan suhu kemarahan dan kebencian diantara kaum dengan mendadak.Keadaan bertambah runcing apabila orang ramai(pembaca blog) begitu ghairah membuat komen yg berbentok maki hamun,penghinaan dan cacian terhadap kaum-kaum tertentu.Perkara ini sudah merebak luas dan bahang kehangatannya cukup terasa,hanya menunggu masa untuk meletup.

Percayalah,jika pihak berkuasa lambat bertindak dan lemah didalam menangani masalah yg begitu serius ini,negara akan menghadapi malapetaka yg amat berat yg berkesudahan dengan kemusnahan dan kerusakan yg akan membawa kesengsaraan kepada kita semua.

Oleh yg demikian,wahai Menteri KDN bertindaklah sekarang dengan tegas,tangkas dan berani,guna apa saja undang-undang yg ada,termasuklah ISA untuk mengelak kejadian tragedi 13 Mei berulang.PM dan TPM pun telah bersuara dan memberi isarat untuk bertindak.Tunggu apa lagi?

ASkar Tua

Anonymous said...

http://zahrainmp.blogspot.com/2010/08/nasib-melayu-di-pulau-pinang.html

Praxis said...

Allow me to reminisce a bit further on this august day.

The essential tension then is between idealism and a practical, Islamicist wisdom model. Instead of reframing the debate along these lines, we are trying to reframe it according to their own agenda which is a competition for empty labels. Will we ever win?

Recent administrations have failed check to neo-conservative machinations, which Dr Mahathir's retirement was designed to help check.

Maybe we will have better chance of winning if we reframe the debate to say 'idealists versus realists'.

Haji Harris said...

Mengenai RE : http://zahrainmp.blogspot.com/2010/08/nasib-melayu-di-pulau-pinang.html

Saya ini juga Orang Melayu berasa kesal dengan sikap kaum saya yang asyik kata nasib Melayu di Pulau Pinang tidak dibela. Cuba pikir mana pergi RM52 billion untuk kaum Melayu kita yang lenyap di bawah NEP ? Cuba pikir secara tenang dan saya pikir semua akan insaf dan janganlah lagu bermain pasal perkauman.

Napoleon Bonappetite said...

Hari ini ulangtahun kemerdekaan 1957.

Usir penjajah sudah dilakukan.

Tetapi merdeka yang sebenar-benarnya buat negara dan rakyatnya belum lagi dicapai.

Jalannya masih panjang.

Sambil-sambil merenungkan hakikat ini, sila hayati ucapan merdeka yang ini.

Moga-moga ia melebarkan fikiran kita.

Anonymous said...

Rakyat OK,,,Pemimpin OK,,,tapi PEMBERITA yang memutar belitkan BERITA,,,,!!!!!

COMPARE isi kndungan,,,,MALAYSIAN INSIDER dgn THE STAR ONLINE,,,,,SIAPA censored berita???

APALAGI UTUSAN MALAYSIA ,,,,lagi RASIST!!!!

Nasib baik INTERNET ada,,,banyak NEWS bole dinilai,,,,,Xpayah beli PAPER lagi,,

Bagaiman rupa AKHBAR MALAY MAIL,,,xpernah tengokpon,,!!!

ANYWAY,,,,,SALAM MERDEKA.



-LAGIBODO-

Johan said...

Guru besar tu dah jelaskan diri dia. Dah minta maaf pun. Mak bapak budak2 tu je yang salah paham, dan DAP masuk campur kasi perhangat. Budak ni dah melampau. Kalau betul orang Malaysia, rakyat Malaysia, mana adabnya, mana sopannya. Kesopanan dan kesusilaan, tu kan rukun negara. Kalau tak suka duduk Malaysia ni, semua tak kena, pergi lah cari negara lain. Cuba duduk kat benua cina tu. Nak tengok kalau dia buat video pasal burukkan negara cina ni apa jadi. Lucutkan sahaja kerakyatan dia. Malaysia tak perlukan orang2 yang tak reti berterima kasih ni.

Benarkah Kita Sudah Merdeka? said...

Renungan Sempena Hari Kemerdekaan: Apa bezanya BN/UMNO daripada penjajah British?

Hari ini adalah Hari Kemerdekaan yang ke-53 bagi Semenanjung Malaysia (digelar sebagai Malaya semasa tahun 1957), namun tanah ini hanya sekadar mencapai kemerdekaan dari tangan penjajah British dari segi kedaulatan pentadbiran. Dari segi budaya dan pendekatan pentadbiran pula, golongan pemerintah masih mewarisi taktik pemerintahan yang digunakan oleh penjajah British, iaitu dasar pecah dan perintah.

Parti pemerintah yang sudah mentadbir tanah ini selama 53 tahun iaitu Barisan Nasional (berkembang dari Parti Perikatan sejak tahun 1973) masih mewarisi pendekatan dasar pentadbiran British yang sengaja memisahkan pergaulan di antara pelbagai kaum di tanah air ini.

Dasar pecah dan perintah penjajah British dilaksanakan menerusi sektor penceburan yang berbeza di mana peluang pekerjaan sektor awam hanya dibuka kepada kaum Melayu, kaum Cina digalakkan berkembang dalam sektor perniagaan dan kaum India pula dihadkan kegiatan mereka sebagai pekerja di kawasan ladang-ladang.

Dasar Pecah dan Perintah Barisan Nasional pula dilaksanakan menerusi perwakilan politik yang membela hak kaum masing-masing di mana hanya UMNO yang dibenarkan mempelopori status kebudayaan, ekonomi dan agama kaum Melayu; MCA dan MIC pula menjadi pembela hak kaum Cina dan kaum India yang berunding dengan UMNO untuk menyelesaikan masalah ketegangan perkauman dan agama yang sengaja ditimbulkan oleh UMNO. Dengan pendekatan ini, di bawah liputan laporan media arus perdana yang dikawal ketat oleh kerajaan BN, ketiga-tiga parti ini dapat bersandiwara sebagai pejuang kaum masing-masing sekaligus meraih sokongan daripada komuniti kaum masing-masing.

Kebaikan pendekatan pecah dan perintah ini adalah, UMNO, MCA dan MIC mempunyai bahan lakonan untuk menyamar sebagai pejuang kaum masing-masing yang tidak akan tertandus. Keburukannya adalah perhubungan sesama komuniti-komuniti dari latar belakang kaum dan agama yang berbeza akan semakin renggang dan tegang. Apabila keadaan mengizin dan menguntungkan parti-parti komponen Barisan Nasional, mereka akan bersaing meredakan keadaan runsing dengan rundingan tutup pintu. Apabila keadaan tidak menguntungkan mereka ataupun permusuhan di antata golongan kaum dan agama yang berbeza boleh menambahkan modal politik mereka masing-masing, pemimpin-pemimpin daripada ketiga-tiga parti ini akan terus membiarkan perbalahan dan persengketaan diapi-apikan.

Dengan memahami cara pengendalian politik Barisan Nasional, maka tidak hairanlah kepada kita kenapa ahli-ahli politik dan mesin-mesin propaganda BN/UMNO sanggup melempar segala bentuk fitnah di luar jangkaan akal biasa manusia ke arah individu dan juga komuniti yang berasal dari keturunan kaum dan agama yang lain walaupun pada Bulan Ramadhan yang menyanjung semangat bertoleransi dan bermaaf-maafan.

Saudara-dan saudari sekalian, cuba kita renungkan apa bezanya UMNO/BN daripada penjajah British yang mempraktikkan taktik pecah dan perintah sepanjang zaman penjajahan British di Semenanjung Tanah Melayu pada suatu ketika dahulu memandangkan untuk terus memonopoli peranan politik sebagai pembela dan pejuang hak kaum bumiputera, pemimpin UMNO sanggup memecah-belah perpaduan dan permuafakatan di kalangan masyarakat yang berbilang kaum dan berbilang agama supaya UMNO sahaja yang dibenarkan mendekati rakyat kaum bumiputera (pada hakikatnya, mereka hanya mesra dengan rakyat akar umbi semasa musim pilihanraya dan pilihan kecil)?

Anonymous said...

as usual majority of the oppositions are communist, liwater, criminals & pengamal ajaran sesat, BN jer yang terbaik...dulu, kini & selamanya..

Penyamun Tarbus CIMB

Anonymous said...

Happy birthday Malaysia and may us all F*ck all the racist in our country.

Most racist Malaysian.
1. Tun Dr M'
2. Ibrahim Ali

Anonymous said...

Rocky,

When you allowed one race to insult others free willingly just because they are in authority and the majority, do you expect the minority insulted parties to sit down and keep quiet about it ?

When this minority insulted party retaliated, and that also by words only, you will like to wield your disciplinary stick ?

No religion cordon bullying, especially when a 40ish person bullying small boys/girls ! Malu betul .

Anonymous said...

namewee is definitely sampah masyarakat. tapi mengapa DAP beriya2 pertahan budak pra-matang ni? ini mengesahkan sangkaan orang Melayu DAP adalah parti chauvinist Cina.

Anonymous said...

Rocky,

Do you really want to be known as one of the blogger who is encouraging racial issue? I had very high respect for you as a reporter but it looks like you have been bought over

Sorry Rocky, you lost my respect with this article especially it appearring on Merdeka Day. I now know why you got that DATUKship..
sheshhh!! for racial tension you have been inciting

Certainly a cheap shot from you from all people , Rocky

I am ashamed...really ashamed...
I am ashamed that I thot you were one of the reporter which had more respect

Wasp

PANJI HITAM 61 said...

"Nak tegas macamana? ISA tak mahu, polis ditalu.
Bila agaknya negara kita ni akan betul2 aman dan damai, tiada syak dan rasa cemburu?"

Mana ada tegas, bru...bacul dan bahlol adale.
Tnagkap, lepas, tangkap lepas... habiskan berghas aje.

Anonymous said...

Dato',
saya rasa Dr Chua Soi Lek memberikan komen yang wajar iaitu jika Namewee melanggar batasan susila kaum Dan agama maka dia hendaklah bersedia menghadapi tindakan undang-undang. Tapi adalah TIDAK BIJAK bagi Lim Kit Siang yang mempertikaikan tindakan polis yang menyoal siasat Namewee. Inilah jenis 'Pembiak Larva AEDES' yang Ada dalam masyarakat kita hari ini.

Kalau Presiden Bush kena baling kasut kulit, saya rasa si Lim patut dibaling dengan selipar jamban. Janganmanjakan budak nakal. Dalam satu keluarga yang Ada 3 orang anak, pendekatan asuhan juga adalah berbeza. Apakan lagi dalam sebuah negara yang berbilang kaum. Mana yang degil Dan nakal patut diasuh dengan lebih keras Dan garang. Dahulu hormat juga dengan Kit Siang tapi sekarang sudah nampak pendekatan yang beliau lakukan adalah bersifat individu.

Peace

amir said...

bila agaknys?.... bila orang macam hang balik negara asai hang la... orang macam hang la yang dunk buat hal.... faham.

Anonymous said...

kes amoi masuk surau dan video niawaee terjadi serentak ? sebab?

saja kapal dan LKS bagi order buat cam tu sebab nak divert attention dari kes Ronnie Liu yang tengah panas tu, sampei kapal sink terdesak bagi gag order sebelum ni.

nama Democratic Action Party, tapi tak demokatik langsung.

ronnie liu ni jambu LKS macamana Azmin jadi jambu Anwar. kenalah jaga jambu beb.

bila kena bangsa dia buat hal, semua kena adil, tapi bila kat bangsa bumi, atak ambik pot langsung kecuali bila nak undi kita.

stay focus la bro

kingnek said...

Ops Lalang II perlu dijalankan dengan segera, hanya yang bersalah perlu ditahan, jangan melebihi batas

Dan kalau ditangkap, mesti adil

Tapi masalah ketua KDN ni . . .awwww, susah sikit

Anonymous said...

Anonymous 7:35 PM said...
Most racist Malaysian.
1. Tun Dr M'
2. Ibrahim Ali

TDM,.. don't try to bullshit him, 22yrs as PM he had access to the happenings around Malaysia 24/7 day or night . Just give your full name.. he will know everything about you within 24hours! You nono about TriStar ke?

Ibrahim Ali, pure Malay and fighting for BUMI rights, whats wrong with that?

Japanese/German/Russian/British/Indian ( India citizens in India)/Chinese (Chinese citizens in China) will fight for their rights and pride of their own people just the same as Ibrahim Ali.

The best to avoid all these name calling is to go and live amongst your own race...

Even animals know how to flock together... imagine a cow trying to live amongst a pack of wolves! Animals pun ada otak! hehe

DECIDE LA ONCE AND FOR ALL...

PERWIRA

Disgusted said...

anonymous 7.48pm 31/08/2010

quote
"When you allowed one race to insult others free willingly just because they are in authority and the majority, do you expect the minority insulted parties to sit down and keep quiet about it ?

When this minority insulted party retaliated, and that also by words only, you will like to wield your disciplinary stick ?

No religion cordon bullying, especially when a 40ish person bullying small boys/girls ! Malu betul ."

end quote

What do you mean one race? it was only ONE PERSON. so ur saying that just because this one fella made a racist remark, the whole malay race is a bunch of racists? wow, really? so who's the RACIST now?

you guys are just digging out issues to hate us ain't it?

you think we don't know at namewee's youtube page, where some of the chinese people are commenting in chinese, we can't see how racist they are? go ahead, check on google translation and see what i mean. they even go on to question islam as our official religion.

if i was to say that the whole chinese race are a bunch of racist motherfuckers just because of a few comments made on some stupid wannabe rapper boy's youtube site, what would u say to that?

you hypocrite pompous ass.

Anonymous said...

Who is this Namewee anyways? Why does the media gave him the attention? To me, he is nothing but just an attention whore and douche bag! He can say and sing whatever he wants, as if we care! As if that will change the world. He just want people to notice him. He claims he is a songwriter - seriously?? I think this guy wants to be a singer, just like Leon Lai, Andy Lau, but too bad, don't think the mainstream will adore such face and such voice! LOL! And also, he might be jealous with Jho Lo. By doing this, he is merely hoping that Paris Hilton would want to date him, LOL! Oh please Namewee, grab your balls and go and fly kite.

~Sammi Cheng~

Bolehan said...

Oh, when it's Namewee's case, the 1st reaction from our highly respected & beloved ministers isn't "Oh, it's only a misunderstanding."?

Bunnies said...

If Namewee singing about the racist principals in South and North is deem as seditious than what about principals? Arent they seditious too? Why arent these 2 principals called up? Are we allowing such racists to be head of schools leading our youngs? Arent we talking crap and looking like an idiot for saying Namewee is to be investigated and yet, let these 2 principals off the hook?

What about Ibrahim Ali? Why is it that he can say all sorts of racial slurs and call people whatever degrading and inhuman terms he chose to call and get away with it? Why isnt he hauled up to be questioned and grilled like some stale fish?

What about that ugly thing in Penang who spew words like Pendatang and had an innocent journalist who was just doing her job sit in some lockup for days? What about that? What actions have been taken against him besides being suspended and later, had his suspension term reduced?

COME ON LAH!! 53 years and we have come to this pathetic state of affair. PM and DPM ought to think before they open their big fat mouth to say anything! If they cant think beyond what to eat, than I suggest they shut up and just smile. At least, such gesture wldnt show their stupidity!!

For someone who loudly claim that he is a Malay first than a Malaysian, I dont think he has any right or in any position to tell others anything! Racist bigot!

Anonymous said...

Apa pun Pak Rocky, Malaysian and Indonesian authorities should be put on alert... somethings brewing here to disrupt Silaturahim antara Ummat Islam nampak gayanya!!

Last year, same period, Bulan Ramadhan, the cow head fiasco then the Bendera (bersubahat?)started their ganyang thing.

This year, this chico video came up and, again the Bendera nak ganyang..

I DONT THINK HE IS AS INNOCENT AS HE LOOKS...

Selidik dan merisik latar belakang semua asal usul sejarah mereka ni. Namewee tu belajar kat Taiwan, favourite destination of some ADUNS and MPs..

PERWIRA

Anonymous said...

Benarkah Kita Sudah Merdeka? kata:

"Saudara-dan saudari sekalian, cuba kita renungkan apa bezanya UMNO/BN daripada penjajah British yang mempraktikkan taktik pecah dan perintah sepanjang zaman penjajahan British di Semenanjung Tanah Melayu"

Komen saya:

Dan kini taktik pecahkan ummah demi dapat kuasa diteruskan oleh Pas, PKR dan DAP (contoh isu ADUN kafir masuk surau), malah secara perbandingan nampaknya PR jauh lebih kemaruk dari BN ke arah itu.