Sunday, January 24, 2010

Ibrahim, the new Sultan of Johor

Sultan Ibrahim Ismail ibni almarhum Sultan Iskandar. It's a tall order to fill the shoes of the father, the almarhum Sultan Iskandar ibni almarhum Sultan Ismail who died on Friday at the age of 77, but Tunku Ibrahim, 51, has what it takes to be a great ruler from Malaysia's oldest istana.

I am not a Johorean myself - I was born without a raja in Melaka and grew up in Singapore where we had no sultan (only a Masjid Sultan) - but the little that I know of Ibrahim when he was the Tunku Mahkota Johor - I dare say that Johoreans now have another Raja berjiwa Rakyat. Sultan Ibrahim loves adventures, has a great sense of humor and, most of all, genuinely cares for the well-being of Johoreans, joit just the Melayu Johor but the bukan Melayu as well.
The Sultan is Dead. Long Live the Sultan.
Raja adil raja dijunjung. Raja zalim raja disanggah.
p.s. Ada orang sanggah apa saja yang tak konsisten dengan ideologi dan prinsip mereka. Macam blogger aduka taruna yang buat posting kurang sopan kat sini. Lepas tu dia pohon ampun maaf dengan semua rakyat Malaysia terutamanya orang Johor kerana keterlanjurannya. Ni mesti sahabat handai consultant KRA yang tulis untuk Malaysian Insider tu.

A-Duka, diorang dah buat polis report here. Berani buat berani tanggung beb, pegangan orang Melayu tak kira kat Singapura atau kat Kelantan ...

58 comments:

Anonymous said...

AKUDAHBOSAN

apa nak buat
dah ditarbiyahkan sebegitu rupa
siapa yang tak sokong terus jadi musuh
tak ada peluanglah lu nak defend apa2
dah mentaliti brainwashed dek ulamasuk

patriot jawa johor said...

kalau aku jumpa blogger sial yang hina almarhum Sultan Iskandar ni aku nak bagi pelempang back hand kaw kaw punya. kurang ajar punya manusia. tok guru nik aziz dia tak reti nak ajar ke?

Anonymous said...

The oldest Istana is the Kedah... not the Johor... As the johor is a Temenggong Dynasty. The Melaka lineage stoped with Sultan Mahmud Mangkat Dijulang and was replaced by the Bendahara.. which stopped with Sultan Hussein /Sultan Ali... whose keturunan were at Kampung Gelam... Maybe Aduka was one of the Bendahara's... sebab tu he hold such grudges...

Anonymous said...

masa mintak maaf, bagi salam dulu..ohh rupanya orang Islam...sahlah si mangkok ayun ni dah sesat/keliru pemikirannya...pikir guna kepala lutut, tak pakai kepala otak. Agaknya orang PAS mana yang ajar dia cakap menggunakan bahasa yang begitu indah sekali. Mak bapak dia pun mungkin tak ajar dia macam tu.

anak jati Johor

Anonymous said...

Now we have British blood in our Royalty, bravo. Now is time for us Malays to emulate the west.

Anonymous said...

apa kata kita pakat ramai2 bantai bontot die..gerenti dia tak teruna lagi lepas nii..

Anonymous said...

Bro,

Penyokong PAS macam aduka ni pariah yg tiada had. Inilah hasil pengaruh PAS dlm negara kita. Dia boleh kutuk jenazah bro, jenazah. Al marhum Sultan yg usia 78 tahun pula tu. Gila tak boleh ubat bro.


Inilah ajaran PAS yg sebenarnya - dia boleh tunjuk kurang ajar kat jenazah almarhum Sultan.


Habis esok macam mana pula dgn orang biasa macam kita Bro? Mesti dia sanggup kencing atas kubur kita. Kalau dia tau kubur saya bro, dia akan berak atas kubur saya. Itulah ajaran PAS yg sebenar-benarnya.

PAS maksudnya Parti Ajaran Setan.

Hj Hoe.

Anonymous said...

Innalillahiwainahiraji'un.
ml

eddy said...

1. Daulat Tuanku, Daulat Tuanku, Daulat Tuanku, semuga Tuanku DYMM Sultan Ibrahim akan memerintah Negeri Johor Darul Takzim dengan penuh adil dan bijaksana.


2. Aduka taruna kurang ajar tu bagusnya masukkan dia seorang dalam Black Maria truck polis dan park didalam Tanah perkuburan Islam Mahmoodiah Johor Bahru dari mula waktu maghrib sampai habis waktu subuh. Pengalaman seorang-seorang ditanah perkuburan yang sunyi lagi sepi tu akan menjadikankan dia manusia yang lebih beradab dan guarantee tidak akan menulis kata-kata kurang ajar terhadap orang yang sudah mati.

Penduduk Johor Bahru.

apanama said...

Daulat Tuanku!


p/s Aduka ... siap kau.

Ampatuan Jr said...

Hehehe, lepas ni mesti ada orang kata UMNO yg spin kes si Aduka Teruna tu kan? Orang PAS mana buat mcm tu? PAS mempunyai pengikut2 yg berakhlak mulia, bersopan,berbudi bahasa dan yg penting orang PAS sentiasa beriman dan digerentikan oleh TGNA masuk syurga!dan minggu ni TGNA akan berdoa lagi supaya UMNO di turunkan bala kerana tolak Islam.

kluangman said...

Bro..aduka dah buat onar dan dah minta maaf, maaf dia ikhlas atau dia 'takut' sebenarnya, tapi kita nak tengok juga KDN tu 'jantan' ke 'betina' dalam kes macam ni...atau bertindak macam kura kura macam zaman Paklah dulu.

Berdasarkan fizikal dan mental Menterinya, malaslah aku nak ulas...lu pikirlah sendiri !!!

glassman said...

eddy said...
1. Daulat Tuanku, Daulat Tuanku, Daulat Tuanku, semuga Tuanku DYMM Sultan Ibrahim akan memerintah Negeri Johor Darul Takzim dengan penuh adil dan bijaksana.


2. Aduka taruna kurang ajar tu bagusnya masukkan dia seorang dalam Black Maria truck polis dan park didalam Tanah perkuburan Islam Mahmoodiah Johor Bahru dari mula waktu maghrib sampai habis waktu subuh. Pengalaman seorang-seorang ditanah perkuburan yang sunyi lagi sepi tu akan menjadikankan dia manusia yang lebih beradab dan guarantee tidak akan menulis kata-kata kurang ajar terhadap orang yang sudah mati.

Penduduk Johor Bahru.
Lepas tu baru bawa dia pergi perbicaraan, mana boleh bagi lepas niii. Kalau tak di ajar, sampai bila dia nak belajar?

Anonymous said...

Hishamuddin Hishamuddin Hishamuddin
Sekarang
Keluar keris keluar keris keluar keris
Sekarang
Ada telor tak ada telor tak ada telor tak
Sekarang
Kasi amaran kasi amaran kasi amaran
Sekarang
Dia gay dia gay dia gay
Sekarang

Anonymous said...

Now we are waiting to see what kind of action will be taken from the Home Minister who is coincidently a Johorean.

Aduka Taruna, I wish you will vomit blood after this.

Wak Nal said...

Teringin benar aku nak bagi pelempang kat Aduka taruna nie. Mak Bapak kau tak ajar kau ke.

BigDogDotCom said...

Rocky,

Rata rata, rakyat Johor amat pedih dengan kemangkatan Almarhum Sultan Iskandar. Baginda pernah membaca khutbah seluruh negeri dan mengingat rakyat agar berbuat baik dan taat kepada Allah s.w.t.

Inilah tanggung jawab baginda sebagai Ketua Ugama Islam, sebagaimana peruntukan Perlembagaan.

Baginda juga amat memberikan banyak perhatian kepada angkatan tentera, terutama kebajikan anggota yang bertugas diperbatasan. Ini juga contoh mulia seorang Supreme Commander in Chief.

Apa yang Aduka Taruna lakukan dalam blognya merupakan kesan sebenar strategi Kepimpinan PAS untuk menyemai perasaan KEBENCIAN selama berpuluh tahun.

Politik PAS ialah POLITIK KEBENCIAN!

Ini bukan kali pertama ini terjadi. POLITIK KEBENCIAN dan MILITAN PAS pernah terbukti membahayakan apabila berlaku 'Peristiwa Memali' November 1985.

Kegiatan JI dan KMM yang sedang memberikan ancaman kepada keselematan negara hari ini juga berasal dari POLITIK KEBENCIAN.

Orang yang benar benar berjuang "Atas landasan Al Quran dan Hadiths" tidak akan tergamak mengafirkan sesama Islam, membuat kenyataan "Allah pun mencarut", "Boleh berkawan dengan syaitan" dan menerima sumbangan menunaikan haji oleh kontraktor GLC negeri "Bukanlah rasuah".

Contoh Aduka Taruna, 'Peristiwa Memali', JI dan KMM merupakan contoh mengapa orang Islam dipandang hina dan merbahaya oleh masyrakat Bukan Islam dan antarabangsa.

glassman said...

dah berapa orang buat polis repot ni? kalau belum,, aku nak buat! tak kira laa walau aku orang kedah pun!

Anonymous said...

Buat Aduka Taruna

Sebaik-baiknya saudara merapat sembah terhadap Paduka Sultan Ibrahim meminta dimaafkan dan diampun atas onar yg saudara lakukan.

Juga saudara sedekah AlFatihah dan Surah Yasin diperkuburan AlMarhum dengan rela hati.

Harap saudara berlaku yang terbaik.

Ini atas pesan nasihat sahabat sahabat Muslim dan bukan Muslim saya.

Dewa Rex

Anonymous said...

Buat Aduka Taruna

Sebaik-baiknya saudara merapat sembah terhadap Paduka Sultan Ibrahim meminta dimaafkan dan diampun atas onar yg saudara lakukan.

Juga saudara sedekah AlFatihah dan Surah Yasin diperkuburan AlMarhum dengan rela hati.

Harap saudara berlaku yang terbaik.

Ini atas pesan nasihat sahabat sahabat Muslim dan bukan Muslim saya.

Dewa Rex

Anonymous said...

Papa Gomo's Aspirasi Bangsa" website has listed the following pundee:-

http://www.facebook.com/Pierre1969

to be using words too derogatory to even mention here, for our former Prime Minister, TDM.

Please, can anybody tell me where this fucker resides, where his address is, or what is his phone number? Does anybody recognise this face? Perhaps anybody knows where he does his bankings, which office he goes to? His real name? IC?


Any infos given are much appreciated.

Thank You.

X-7 K-21-A

eekaa said...

Teruk dah kena gempur semua orang jenis ini.Tidur atas jalan, sekat kereta, ini semua perangai orang yang ada penyakit mental, dan golongan 2.6 million kaum terenjat akal seperti yang di beritahu oleh kementerian kesihatan.

Pergi lah ambil ubat kat Putra Jaya hospital, seringgit jer untuk ubat yang berharga 480 ringgit. Itu lah bagaimana baik nya kerajaan kita nak menyembuhkan penyakit singkat akal seperti ini.

PemudaSeputeh said...

Bro,

can u check on this. Thanx.

m.facebook.com/group.php?r1fffdca1&v=feed&story_fbid=428247390709&gid=428002225709&fp=1&refid=17#comments_428247390709

Pasquale said...

I don't believe he is even a Malay, I think he is Tian Chua, no way a Malay to be kurang ajar for we Malays love and respect our rulers, the good ones that is, the sombong one we tegur dan jangan tak tegur! For they also have to be loyal to the rakyat! Al-fatihah to the Sultan of Johore, the King is dead long live the King!

Anonymous said...

If thats the case, the following also is not 'cultured'?

It was picked up from RPK's territory.

I am sure the 'faithfuls' of the MBA are working overtime with you to do maximum impact in line with the view below?

"I have reliable information that the recent visit to INDIA by Najib and govt delegates (UMNO/BN) is mainly to recruit IT professionals and hackers from India for a 3 year contract. It's estimated that more than 200 will be recruited at MYR300 million per annum.

Their only task is to jeopardize, intercept and make blog sites and bloggers who are anti-govt handicapped. Since mass media which is govt-controlled and Internet and local blog media is out of govt's control, this time Najib and UMNO/BN out of desperation are going all out to weaken local anti-govt blog spheres and bloggers by having these IT pros and hackers to infect viruses and trojans into individual IP addresses through TMnet and Celcom Internet service providers. Najib, Hishamuddin and Rais Yatim, along with a few UMNO/BN cabinet ministers had a closed door meeting with Telekom and Celcom Top gun CEOs to discuss these matters before Najib left for India.

This is planned to affect login passwords, local publication access, slow down systems, and even to the extent of destroying data in hard disks if anyone accesses any anti-govt blog web sites and to avoid blog websites from posting anti-govt news.

This will not affect pro-govt blog sites due to the fact that the interception is based on IP and POP proxy addresses of individual sites and individual access. So, if you access pro-govt blog websites, you won't be affected. Out of desperation, Najib and the UMNO/ BN govt will ensure that Malaysians won't be able to access news from any anti-govt blog portals and these websites won't be able to publish the truth of their corrupt activities and strategies to topple the PR govt in the Internet local access.

Rais Yatim, DPM and Hishamuddin had recently touched on Blogs, Facebooks, and Twitters that can destroy our culture. Besides these they also plan to get the police and army to apply for MyKad identification cards mainly not due to petrol subsidies and other uses but for the coming GE to vote for BN. The recent Allah issue was also another plot by Najib and UMNO to gain more Malay support. Lately, the burning of 2 suraus in Muar is to anger the malays and also gain support. It's apparent that Najib and UMNO will try all means to remain in power to continue robbing the nation of its wealth for another term or longer.

The Mosques on Friday prayers and Islamic cheramahs were lately told to press on kafir issues for the years 2010 and 2011, mainly for UMNO to gain Malay Muslim support. Buying over key politicians and representatives and voters from PR govt is also part of their plan to weaken the opposition so that they can remain in power. They also have plans to increase the incomes and allowances of all royal family discreetly, to gain support to remain in power."

PARAMESWARA

Anonymous said...

live and let live la. memang la budak tu kurang ajar, tapi taklah sampai hilang kepala. he apologised in the end, and realised his mistake. cukup la. rocky, you always try to take the moral high ground by asking others not to 'incite'. cerminlah diri sedikit.

not everything is about the money from your masters bro. nak jadi anjing kerajaan pun pegangla prinsip sikit.

-disappointed-

Anonymous said...

Bro, aku dah masuk dah tengok website aduka teruna yg korang2 hebohkan tu. Macam sial.

Aku rasa KDN tetap teruskan dakwa dia. Sapa2 nak buat repot polis teruskan walaupun dari negeri lain. Sebabnya ialah: kita boleh tahu permohonan maafnya tak ikhlas langsung. Dah delete artikel dia, masih terus dengan bongkaknya member PAS ni mencaci semua orang.

Lepas tu selamba jer cerita pasal bola pulak.

Orang camni kalau tak diajar kelak dia akan naik kepala. Kena ajar supaya bagi amaran kepada yang lain. Sedangkan pelajar yang hanya sekali cemuh pasal bakar gereja tu pun kena tangkap?

Lagi pun kalau tak ajar sekarang, boleh "set precedence" bagi cibai nun alip semua kurang ajar kat raja-raja melayu nanti. Cuba tengok anon 5:11 tu. Dah mula dah ....

Aku macam rasa nak bakar jerrr...
Bakar semangat daaaah. Keh keh keh.

Marking Bagpie

usabukata said...

rocky

saya nak tengok berapa cepat polis buat kerja kali ni, sebab nombor akaun maybank dah ada mesti senang nak cari.

usabukata

Anonymous said...

That stupid melayu pariah with the nickname Aduka Teruna is dead..the idiot coincidently revealed his MBB account number..probably cannot get a sleep by now from that day onwards thinking of being busted by the PDRM or Timbalan Setia Johor..i'm hoping to see those PAS stunt man like Khalid or N.ajis to come to this melayu pariah rescue..probably Khalid Samad pissing in his pants after being summon by Sultan Selangor.

The pukimak AhBeng gonna be on the guilotine soon.. so typical of the chingkies as usual..stir shit and hiding away..thinking they're some immortals in cybersphere..pigwards.. just like the last time parachute stunt by one DAP politician moron denying he run a blog..

Keep on insulting the Malays & the Malays' institution you fucking freaks..worst if you yourselves are the part of that institutions..you don't know your limit, do you? what to to, stupidity has no boundries..soon your days shall be numbered!

:D muhahahaha
-anti hindraf & ultra chingkies-

joeel1 said...

saya mungkin silap.
tetapi, selagi belum ditabalkan, namanya masih lagi Tunku Ibrahim ibni Almarhum Sultan Mahmud Iskandar.

Anonymous said...

I don't believe he is even a Malay, I think he is Tian Chua, no way a Malay to be kurang ajar for we Malays love and respect our rulers,
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

You mean you respect the Royals like Dr Mamak who neutered the royals and tried to remove all their constitutional powers?

hehee

Pak Lebih-Ajar

joeel1 said...

by the way.
Johor telah mengamalkan pemerintahan dengan mengadaptasi sistem kerajaan British sejak zaman Sultan Abu Bakar lagi.
dan ramai tidak sedar, sebenarnya Johor tidak pernah ditakluk atau diperintah oleh British, sebabkan kebijaksanaan Sultan, Bendahara dan pegawai kerajaan Johor lainnya.

joeel1 said...

Pak Lebih-Ajar...

pendapat saya mengenai Dr Mamak.
tiada siapa dapat membukti kan yang beliau pernah sama sekali bersifat kurang ajar dengan mana mana sultan.
walau apa pun tindakan beliau ke atas sultan, beliau sentiasa melakukannya mengikut lunas undang undang, tanpa sekali pun mencerca dalam ucapan, hatta berbaring di hadapan kereta mana mana pemangku sultan.
ramai kelihatannya (terutamanya dari PR) yang tidak dapat membezakan antara "tidak bersetuju secara principal" dengan "kurang ajar secara fizikal".
dan ramai juga yg tidak sedar, yg "Dr Mamak" mempunyai hubungan yang begitu baik dengan Sultan Johor. beliau adalah among very few people yg dianugerahkan Sultan Johor Darjah Kerabat, yang lazimnya hanya dianugerahkan kepada kerabat istana yang lain.

Anonymous said...

Ni...mamat ni nyamar jadi PAS konon...ni mamat bengap punya mamat...

Anonymous said...

aku x ksh klu korg nk maki si mamat tu psl dia mmg patut dimaki psl mulut celupar nk mampus tp psl apa libatkan org lain. tak kan anak buat salah ibu bapa korg maki hamun wlupn diorg dh bg tunjukajar sepenuhnya..

Bertempat

Anonymous said...

mamat tu mmg patut dikutuk psl mulut cabulnye tp psl apa korang libat'n org lain. tak kan anak buat taik mak bapak korag salah'n klu diaorg dh bg ajaran scukupnya kt anak tp anaknya dh bebal x terima ajaran mak bapak dia. nak hina tu hina le mamat celaka tu sbb dia mmg hina tp klu korang btul2 org islam fikir2 la. sbb nyamuk sekor satu rumah korang bakar.

Anonymous said...

UMNO is the one that is always treasonous towards the Royalty calling them 'natang' and always taking them for granted...

what happened to the umno guy who called the King 'Natang'..is he kurang ajar??

Pak Senang Repet

joghoo said...

sapa nama ko..... aduka... teruna... hei bangsat.... ko boleh hina almarhum raja aku.... tak kira ko dah minta maaf ker... belum minta maaf ker... aku rasa ko ni kan bukan manusia... atau pun ko ni keturunan babi.... sebab kalau ada binatang lain yang lebih haram.... ko lah binatang nya. Blogger ni mimang sial.... siallllll.... ko memang sialllllllllll. kalau ko berani jumpa lah akau face to face. Kalau ko dah terror sangat lah... tapi kalau cuma berani dalam blogg ni tak usah bermain api. Dan satu lagi aku nasihatkan.... blogger ni... minta lah kewarganegaraan negara lain.... kalau-kalau ada yang simpati nak terima. sekali lagi aku memang kecewa dengan blogger ni.... di harap ko dapat muncul didepan aku... aku tunggu.

Anonymous said...

Read this:
http://www.asiasentinel.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2262&Itemid=199

If what is written is right, then God have mercy on the sultan's soul.

kambing said...


eekaa said...
Teruk dah kena gempur semua orang jenis ini.Tidur atas jalan, sekat kereta, ini semua perangai orang yang ada penyakit mental, dan golongan 2.6 million kaum terenjat akal seperti yang di beritahu oleh kementerian kesihatan.

Pergi lah ambil ubat kat Putra Jaya hospital, seringgit jer untuk ubat yang berharga 480 ringgit. Itu lah bagaimana baik nya kerajaan kita nak menyembuhkan penyakit singkat akal seperti ini.

11:26 PM


hahaha sangat setuju!!

Anonymous said...

Utusan Malaysia tulis macam2 kutuk sultan johor tahun 1993 dulu.

Tak ada bunyi langsung dari sesiapa, baik orang PAS ataupun UMNO?

Orang-orang Idris Jusoh tulis kain rentang NATANG dituju pada Agong lagi, sampai sekarang tiada tindakan walaupun banyak laporan polis dibuat.

Melayu mudah lupa..atau pun selective persecution?

Rasputin Beliong said...

ADUKA TARUNA reads KUDA ANU TARA. That's what we ought to do to him. Potong his anu (if he's got any).

Anonymous said...

blogger aduka taruna sudah kena tangkap di KB. go to paklebai.blogspot.com

faez said...

Namun pada aku, tak kira lah PAS ke UMNO ke... ramai di kalangan diorang ni berakhlak mulia, cuma yang memperbedakannya ideologi politik sahaja, jadi bukankah indah di bawah bumbung sebuah Islam itu ada fahaman yang berbeza dan saling berbahas segalanya demi agama, bangsa dan negara. apa yang menjadi ralat di sini bila wujudnya golongan yang dikategorikan ekstremis dimana mereka ini bukan memperdekatkan lagi saudara sebumbung tapi menyalahkan... ubahlah pandangan stereotype anda... akhirnya esok, akan bertemu jua kita di padang mahsyar di mana tiada seorang pun berdaya berlindung di bawah satu parti, tetapi hanya berharapkan belas ihsan Rasulullah untuk dipercepatkan dihisab esok...

fikir2kan lah

Srikanth Siva said...

Should we stop talking how evil Hitler was because he is dead?

bzz said...

bro,

just for ur info...

http://exception2008.blogspot.com/2010/01/lagi-penghinaan-terhadap-almarhum.html

can u pls write something on adab? Or suggest to gomen for extra time for student to learn about adab and tingkahlaku? im afraid that one day, malaysia will be worst than this when children dont care about their parent anymore.

silly kanth said...

Sri kant,
I hear you are an educated fella. Of course we never stopped discussing Hitler. We were presented with facts, detailed research, survivor accounts, witnesses, etc. Not hearsay. Not hearsay.
Now you educated fella Silikant surely you want to know the truth not what people tell you or grandfather or grandmother tales.

We have special court to try our royalty, Srikunth and anyone with grouses - even HSBC recently sued and won against one of our royaties - can and should take up their complaints and suits with this court.

You a Hitler lover, white boy?

Srikanth Siva said...

malas nak argue lah....

kapar said...

Rocky,
If you think you have seen worst with this Aduka Tak Teruna ni, then check this out

http://guttermalaysia.blogspot.com/2010/01/bravo-sultan-of-johor-is-dead.html

Insult not just on the Almarhum Sultan, but Allah (islam punya) too

Anonymous said...

Utusan Malaysia tulis macam2 kutuk sultan johor tahun 1993 dulu.

Tak ada bunyi langsung dari sesiapa, baik orang PAS ataupun UMNO?

Orang-orang Idris Jusoh tulis kain rentang NATANG dituju pada Agong lagi, sampai sekarang tiada tindakan walaupun banyak laporan polis dibuat.

Melayu mudah lupa..atau pun selective persecution?

===================

tu lah - melayu ultra umno mudah lupa - selective amnesia.
Kalau dia mau - bila bila pon dia bolih mengamok!

That's why you never hear rocky or warrion213 reply on these pengamoks.

why? because they are hipocrits.


pak mudah-lupa

Anonymous said...

Srikant Siva,
We are not talking about world history. Memang cakap berbelit-belit. Macam Ular!!
U fucking ignorant bastard!!. We talking about SUltan here. Malay Johor sultan. My Sultan.
This is too much. No respect at all.

Anonymous said...

Hey Srikanth..

If you got nothing worth to say regarding this issue better just shut the fuck up man..don't put yourself in unnecessary trouble..

malas nak argue? brain dead already? then better heed my advice..

Don't be such ignorant..even if you are so mix along with white boys, that doesn't grant you any license to showoff that you're whiter than any white man..

comprende sie?

:D muhahahaha
-anti hindraf & ultra chingkies-

Srikanth Siva said...

Anon 2:02pm: Thanks for calling me ignorant. Perhaps I am ignorant ;)

Anonymous said...

Srikant,

why u want to compare the late sultan with hitler??

Just because your profile picture is with some mat salehs, don't think u can hit and run..we are not mat saleh worshipers..malas nak argue...poodahh!!

Mustapha Ong said...

Saudara Rocky's bru,

Saya juga tak pernah bertemu dengan blogger yang kurang siuman itu serta berani nak tunjuk gah untuk menghina Almarhum Sultan Iskandar atas kemangkatan Tuanku yang kami cintai selama-lama nya.

Saya juga seorang rakyat Johor dan pernah bertapak di Istana Bukit Serene semasa Almarhum Tuanku masih memerintah pada tahun pre Merdeka. Ada terdapat blogger-blogger yang mempersoalkan bahawa kenapa pimimpin UMNO tidak memberlasah pihak Utusan Malaysia yang pernah mengkritik Almarhum Tuanku pada 1993, dimana ada cetak beberapa naskah tulisan yang menghinakan pemerintahan Almarhum Tuanku.

Peristiwa itu semua diketahui umum, dimana rakyat Johor juga merasa kurang senang dengan Utusan Malaysia.Arwah Tan Sri Mohamed Rahmat pada ketika itu juga memberi amaran keras kepada Utusan agar memohon ampun daripada Almarhum Tuanku walaupun terdapat persengketaan diantara kepimpinan UMNO pusat dengan Tuanku dan TMJ pada ketika itu.Itu adalah kenyataan yang sebenar, tetapi sayangnya Tok Mat telah kembali keRamahtullah terlebih dahulu daripada Almahrhum Tuanku.

Saya juga kurang senang dengan nasihat Menteri Rais Yatim bahawa sipenderhaka itu hanya disarankan memohon maaf daripada seluruh Kerabat DiRaja Johor. Sebagai satu pengajaran simamak itu (sekiranya benar identiti nya benar) patut dipenjarakan sekurang-kurang nya 3 tahun jika ada undang-undang yang berkaitan.

Perbuatan blogger itu bukan sahaja tidak siuman dari segi perikemanusiaan, tetap kurang biadap mengikut tata susila pengganut agama Islam dan adat resam orang Melayu. Maklumlah kubur Almarhum Tuanku masih suci dan basah serta ditangisan airmata rakyat jelata dengan begitu sedih dan pilu sewaktu kami masih berkabung.

Anonymous said...

The person is dead.

Anonymous said...

Say whatever you want,I have a lot of respect for the late Sultan Mahmud Iskandar even though I am not a Johorean. You have to meet him in order to know him.Yes I have met him a few times when he was the Yang Dipertuan Agong and as the Sultan of Johor.He could be jovial,serious,vocal and strict but for valid reasons.
People may perceive him a fearful character but if you are law abiding and respectful,you have nothing to fear. As for me,this is the kind of leadership which I look forward to...strong, forceful and charismatic.
Sebelum kita ambil tindakan negatif,elok kita fikirkan kebaikan sesaorang itu.Sama juga bila anak kehilangan bapa dan ibu.Setelah ibu dan bapa pergi ke alam baqah, baru kita rasa terharu ketiadaan mereka.

Semoga Allah swt mencucuri rahmat ke atas rohnya.

INSAF

Anonymous said...

yg hina tu binatang yg sbnrnya menghina diri sndiri.. rmai org luar yg taktau keperibadian almarhum. Lihatlah dunia, wlaupun sehebat mana pun korang nk hina n kutuk..korang tak sedar yg korang dh ambil dosa almarhum yg korang kutuk tu..tima kasihlah byk2 ya. lagipun tak ramai yg terlepas pandang..pd hari apa almarhum mangkat?? Tnyalah ustaz2 atau mana2 yg bijak pndai dlm agama.. Allah akan meluaskan kubur pd setiap hari jumaat, dan siapa yg 'dijemput' pd hari jumaat adalah dimuliakan Allah, krn Allah tak pndang luaran manusia..hati manusia takde siapa yg tau melainkan Allah. (Almarhum mangkat pd pagi jumaat, tp TMJ pd masa tu terlalu sedih smpai dia kata abahnya masih hidup lg..sedih mase tu. at last mlm tu baru bersedia utk diumumkan atas perkenan TMJ pd ketika itu)