Tuesday, March 17, 2009

The Jawa is clean

NST 17/03: Umno vice president Datuk Seri Mohd Ali Rustam barred from contesting deputy presidency by disciplinary board.

NST 17/03: Umno disciplinary board finds Khairy jamaluddin guilty [of breaking campaign rules] but let off with warning, Khir Toyo cleared of charges.
So it's now a straight fight for the Umno No 2 post: Muhyiddin vs Mike Tyson
For the Youth Chief, still a three-cornered affair.

Ali Rustam's supporters have a damn good reason to be pissed off. Someone said, "That's Umno democracy for you."

83 comments:

Anonymous said...

KJ DAH DI DAPATI BERSALAH TAPI MASIH DIBENARKAN BERTANDING??!!

BAHALOL PUNYA LEMBAGA DISIPLIN!

ABIH TU MAT TAIB TU BERSIH SANGAT KE?

eric estrada

pemerhati said...

dah tau KJ mesti lepasnya, anak bapak le katakan.

Kalau dah kena warning, maknanya ada buat le. Kalau perwakilan pilih KJ juga, bungkus le UMNO dalam PRU 13.

Kesian Ali, kenapa lah ko percaya sgt kat Dol. Nama aje nak bersh rasuah dan tubuhkan MACC tapi masih tang lama juge.

Anonymous said...

Hahaha, looks like of the three, the old devil is being painted as an angel, with the all clear sign.

Hikayat Mamak Bendahara said...
This comment has been removed by the author.
Politikanjing(PA) said...

Rock,

1. "UMNO mahu haram lagi..."

2. Baca dalam blog di bawah:

http://politikanjing.blogspot.com

kluangman said...

Campurtangan yang ketara, diberi amaran untuk membolehkannya terus bertanding dan untuk mengkaburkannya, KT juga dilepaskan.

Siapa bakal KM Melaka yang baru?

Anonymous said...

WES WES WILD WILD WES like they say it in javanese,only in bodohland that a guy who has millions in just watches can go scot free.No wonder some movement in lebar daun shares the last few days,was wondering why.

kontol mu

Blower said...

kakakaka

losing power or losing money

of course he'll prefer the money first

nice catch Ali Crap... see you another 4 years...if your membership not suspended 'Lah'

bye

Orang Umno Lama said...

Bro,

1. Ali bersalah dan di larang bertanding - Dol tak bagi Ali di gantung sebab dia dah terkencing Ali kat Mata. Mat Taib juga yang untung.

2. KJ terbukti tapi bagi di warning aje - Yang ni perwakilan nak undi dia lagi ke ?

Kata Dol, kalau KJ kena gantung sapa nak bagi makan kat Nori, Jibrael dan Timur. Takkan le Dol nak tanggung.

3. Khir Toyo - lepas sebab tak de bukti. kira ok le.

So Dol, apa dah jadi kat MACC - kunun nak bersih rasuah tapi bila kena kat menantu dan orang dia, terus Dol buat U turn.

Asal jangan kau U Turn nak pencen sudah le.

jonathan said...

Ali rustam....as usual..patutla muhyiddin cakap mamat ni calon fav. Tapi Mat taib pun sama gak...takkan bole terlepas kot..

Klu KJ menang...aku sokong pembangkang PRU 13 nanti.sorry...

double standard said...

Why double standard?

KJ bersalah tapi dibenarkan bertanding, apa alasannya?

AMEK KAU said...

Dollah,

Kalau macam tu baik tak payah awak tubuhkan MACC dan bubarkan BPR dan lembaga displin aje.

Mr Clean apa bila kena kat KJ, dan terbukti, terus boleh buat 360 degree.

Aku tak paham le kalau perwakilan Umno boleh pilih KJ juga. memang rasuah punya parti.

Penyokong Ali Rustam, lain kali cakap kat ALI jangan buta aje ikut cakap Dollah yang tak ada pendirian tu. Dulu kan Isa Samad - kawan baik dia dah kena. Jawab le sendiri.

The Aminos said...

KJ terlepas, memang sudah dijangka. Takkan nak ambil tindakan kat menantu PM kot. Cari pasal la jawabnye tu.

Keh Keh Keh, Itulah namanya politik!

kluangman said...

Ini konspirasi, wajar Ali masuk Pakatan untuk membersihkan diri..

Masuk PAS, jumpa Nik Aziz, mandi bunga.. Nik Aziz tak suka PAS join BN, tapi kalau bekas orang UMNO dia suka, dah insaf..dia ambik buat pelapik.

din said...

loving kontol mu comment.

pada siapa yang masih perchaya pada pendurjana, orang putih bilang, best wishes and good luck to all.

Damansara said...

UMNO BARU SAHAJA MENIDAK'RELEVAN'KAN DIRINYA

UMNO seperti dijangka telah melepaskan peluang keemasannya untuk sekurang-kurangnya dilihat secara serius oleh masyarakat terutama orang Melayu.

sober said...

Dollah,

Baik le kau pencen lagi awal, dah le kau mainkan Ali Rustam, lepas tu boleh pulak kau lepaskan KJ.

Besabor je lah penyokong Ali. Sapa suruh Ali ikut cakap Dollah penipu.

gen2 said...

Ali Rustam kenapa kau tak jawap mana ada kitab yang tulis politik wang tu haram.

Michael Toyol kau pakai tangkal apa. Kau mesti pakai bomoh yg power punya. Bomoh Siber 2009

donplaypuks® said...

When Samy Velu does it, everyone calls him a Mugabe/Hitler-like Dickheadtator!

Now, it's happening in UMNO. Rememeber that it happened too not so long gao with the nomination of Syed Albar in Johor.

Suddenly all these Party Disciplinary Boards are swinging into action and people are convicted behind closed doors.

Whither open politics and transparency? With every passing day, UMNO/BN is shooting itself in the foot for a permanent exit from our political landscape. And that's exactly what Barisan Rakyat wants!!
http://donplaypuks.blogspot.com

Anonymous said...

Adoi!!! melepas lah aku RM3000 si Ali Rustam nak "bomb" minggu depan....Cit!!! takpa takpa...KJ masih boleh "bomb".....KABOOM!!!!

Bukan Perwakilan....

Melayu Lama said...

It's all part of a bigger dirtier strategy.

KJ let off the hook cos daddy's still around. Tak dak daddy besok hang tau lah langit tinggi ke rendah.

Khir Toyo "cleared of charges" so he can remain in the youth race, part of KJ's strategy to have Khir Toyo kacau daun the votes. If it were a straight Mukhriz-KJ fight, Khir Toyo supporters may vote Mukhriz in retaliation to KJ being let-off the hook.

These are all tactic kotor lah Bru....

Abi Ayyub said...

BREAKING NEWS ...

UMNO is now officially clean. So all you people out there, don't worry, life will be okay, culprit has been identified.

You can now TRUST UMNO TOTALLY.

President uncontested : DSNR, Deputy President : TSMT, VP : Isa,Rahim TC, Hamid Albar, Ketua Pemuda : Khir Toyo, Ketua Wanita : Shahrizat ....

Good Luck UMNO.

Merlin said...

Rocky,

KJ - Guilty, proven for practising money politic.

Dollah - Guilty, for abusing his power to let KJ free

Ali - Guilty, for being dumb by trusting Dollah at face value. He should have asked for Isa Samad advise first.

Perwakilan Umno - Guilty, for taking money to keep corrupted leaders.

Anonymous said...

Kalau KJ kena warning, maksudnya ada politik wang lah. Sikit atau banyak bukan pengukurnya. Salah tetap salah. Lembaga disiplin nampaknya pilih bulu!

Wenger J Khairy said...

Great news, KJ can contest in a 3 cornered fight and that what scares the living daylights out of Team Berani Berubah.(TBB, yes it sounds like a disease.)

Its down to the Mathematics. In a straight one v one, the one who wins must poll 51% or more of the votes to win, in a 3 cornered fight one can win with as little as 34% of the votes and that is what Mamak Bendahara and all the anti KJs are so afraid off.

Furthermore, delegates previously allied to DSMAR will see the obvious unseen hand of some of dubious characters alligned to even more dubious causes, and true to the maxim that the enemy of my enemy is my friend, will show their displeasure by voting for KJ.

Anonymous said...

Double standards.Why don't the Disciplinary board of Umno suspend Khairy and also Toyo when they knew that both of them are equally guilty of corruption.This shows that the board is only good at selective persecution.

Anonymous said...

dpm just announce that even he is guilty of money politics he is still cm of melaka WTF,more plundering.

Dr. RBAONG said...

Kalau KJ dapat undi walaupun tak menang (kalau menang lagilah), saya dan orang yg saya boleh pengaruhi(agak ramai jugak) takkan undi BN untuk PRU 13 nanti.

So, perwakilan UMNO, pastikan KJ tak dapat ape-ape undi. Kalau ini berlaku, akan tabik UMNO dan terus akan undi UMNO. Korang nak undi KT atau MM, tak kisah, asal jangan KJ.

zainal mokhtar said...

A potential DPM has been found guilty by his own party ? Bad !
(1) it shows how high the corruption has risen.
(2) it shows how inconsistent UMNO is. Isa Samad was suspended from UMNO and had to relinquish his Cabinet post. Why the difference in the ex-TNB clerk's case ?
(3)it shows how right the people's choice in the 12GE was.

Anonymous said...

Hehehehheee...

Mai.. join PR!

Anonymous said...

wow rocky, it is really funny when the can determine who can contest or not? Do they have prove on who clean or who not???

KJ clean? Jawa clean? or even mukriz clean? they made me laugh

zamri

Old Fart said...

Who is that who said "That is UMNO democracy for you"?

An UMNO man?

If so he should not be complaining. Instead he should be celebrating UMNO's definition of democracy. Consistent to the last. You can't thell that of the USA or India can you?

Dal said...

Siapa beli jawatan, dia bukan yang terbaik.

Siapa tak sanggup adil, haram jadi ketua

Siapa digerak oleh benci atau tamak, tidak sah jadi pengadil

Tuan Hikayat Mamak Bendahara, sambunglah menulis.

ayor lemuju said...

KJ, as a gentleman, should withdraw from contest

paloi bin mulau said...

wowww hebat hebat hebat org amno main rasuah politik tak kena siasat oleh sprm tak perlu pi mahkamah. memang amno ni spesis mulia banding rakyat biasa.

undang2 rasuah utk org amno ada lain sikit dgn alasan hal dalaman parti. jgn nanti ada laki pukul bini rogol anak pun jawab kat polis..jangan masuk campur urusan rumahtangga saya muahahahahha boleh gitu?

Anonymous said...

Let the UMNO people decide.

It is their party.

No venture = No Gain
Wrong Venture = Total Loss

A GOOD MAN DOES NOTHING.

amoker said...

Showcase la
and at the same time, kill of the 2 AAB sidekicks.

coincidence?

Anonymous said...

Wah Jawa Tempeh so clean meh.Kepada Ali saya ucapkan berjuta juta takziah kerana tidak dapat bertanding.Itulah dengar kata dulu ngam dengan Najib.sekarang apa dah jadi.kena tikam dari belakang oleh kaum sendiri kan.Malam ini gua dengar lu nak buat demo besar kat pwtc.tak usahlah. Balik ke melaka sajalah dan jumpa Rahim dan tengok adakah dia bersedia untuk mengamuk untuk mempertahankan maruah orang melaka yang sekarang ini sedang hanyut di dalam sungai gombak.Baru tadi saya dapat panggilan dari member saya menjemput saya untuk menghadiri satu jamuan besar yang di anjur oleh kalau bukan siapa lagi,member kamu yang rapat iaitu Datuk Kayveas di Rumahnya.Kalau tak silap saya Ali pun dijemput sama sekali.kena berpakaian ala Hang Tak Bertuah.Kah.Kah.Kah.Itulah Tak pandai speak inggeris.
Takkan takada melayu di dalam satu malaysia ini yang bolah menerajui pimpinan Ketua Pemuda Umno sampai kita kena mengimport orang Jawa yang bermuka tiga serta BERTEMPEH. Ini merupakan satu tamparan yang paling dashyat sekali bukannya bagi orang umno sahaja tetapi bagi orang PKR dan PAS sekali.Setelah merogol dan meliwat seluruh negeri selangor,sekarang dia bercita-cita untuk MENGINDONKAN Pemuda Umno kita.Macammana dia tidak didapati bersalah,saya sendiri pun binggung selepas kesalahan si TEMPEH dan SITEMPU telah dipaparkan dalam laman blog serta segelintir syratkhabar tempatan.Dengar khabar beliau sangat minat kepada si Mickey dan Si Donald waktu beliau kecil dahulu sampai siTempeh menghantar SI TEMPU ke Tokyo untuk membawa pulang Si Mickey dan si Donald.Dengar khabar banyak patung telah dibeli sehingga beliau betul betul bercadang untuk membuka satu taman tema yang diberi nama TOYOLAND(lokasi masih lagi rahsia kerana takut nanti projek ini akan disabo oleh DISNEYLAND).Dulu ia ia sangat membantah projek menternak babi di Selangor.Akhirnya apa jadi,dia sendiri telah dibabikan oleh ahli exconya sendiri.Tengok Si Tempeh jangan sekali sekali nak mempermainkan orang selangor dengan rhetorik politik hang yang hanya menguntungkan segelintir awak-awak hang yang telah disuap mulut mereka dengan pendapatan haram hang.Dengar kahabar hang bayar seorang Rm500 untuk buat demo kat rumah Karpal singh.Gua cabar Lu 1 2 1 dengan dia.walaupun dia berada di kerusi roda tetapi naluri saya kata yang hang akan tumbang dengan satu tumbukkan yang padu dari OKU ini.Sampai hati si Tempu kamu memeindahkan duit BALQIS yang telah diketepikan untuk menolong orang-orang yang kurang berada terutama sekali di waktu Hari Raya.Semasa saya menulis warkah ini menitis airmata saya mengenangkan nasib mereka yang tidak dapat menikmati keindahandan, kegembiraan memakai baju baru dan menikmati sajian yang beraneka jenis di waktu Hari Raya setahun sekali oleh kerana sikap TAMAK DAN HALOBA SI TEMPEH DAN SI TEMPU.Perbuataan ini tidak akan dimaafkan oleh Tuhan Yang Maha Esa.Jadi kepada semua ahli delegasi yang akan mengundi semasa pemilihan Ketua Pemuda Umno,silalah mengundi dengan hati yang ikhlas dan terbuka.Ini akan beri pengadilan kepada mereka yang telah dipajakkan periuk nasi mereka bagi memenuhi hasrat segelintir.
Sekian Terima Kasih.
Gentleman Dont Kiss and Tell

Secret Recipe.
Giant. Good to be back

Anonymous said...

Politik Kampung,,,,,!!!!

Ternyata semua bersalah,,tapi dapat warning aja,,!!!!

Si Jawa,,jangan ingat kau clean,,SIAL Penyapu belum habis lagi,,,,Tunggu,,!!!!

Memalukan di mata dunia,,another JOKE of the year,,!

Toyol and KJ cepatlah keluar UMNO,,You wont succeed for the top post,,,and Muhyidin jangan nak berangan nak jadi DPM coz,,,,Najis bila berkuasa will appoint Mike Tyson to be the DPM {Di Perbodo Minister} macam Ghaffa Baba dulu,,,,lalu bila Politik Kampung ni reda,,,,

Najis will appoint his Cousin,,Hishamuddin to be DPM,,

Inilah Politik kampung,,,teori diatas kan senang di baca,,,

BUBARKAN UMNO aja,,lembaga disiplin lagi BODOHKAN Rakyat,,,



-BODOLAGI-

Anonymous said...

Ali Ketam ni dulu nasib baik tak senasib dgn Isa Samad.Dia ni dr. dulu lagi dah problem tapi pandai bodek pemimpin tertinggi.

Dia bg gelaran Datuk utk bini PM. Dia beri gelaran Datuk pd. Shah Rukh Khan sebab SRK diminati oleh isteri pembesar negara.

SAMDOL said...

Nanti Dol cakap, saya sibuk kat Jakarta dan saya tak tahu dan tak campur.

Budak sekolah rendah pun dah ada
i phone dan order bapak dia suruh pick up lepas sekolah

Anonymous said...

Guys,

Can somebody please enlighten me what's the issue with Ali Rustam shouldn't have trusted Pak Lah? Everybody seems to know something I don't. Apa side deal yg dorg ada?

Absorb

Republican Reds said...

That's weird when the allgations(from my point of view is true) of corruption on khir Toyo by the PR Selangor government is a big allegation and yet he's cleared.Khairy given only a warning.Ali Rustam record(not restricted to corruption) is not as bad as these two fella here and yet these two fella are free two contest.Bro you must investigate further,it will be the biggest news if you can find what's really going on.But I can smell the smell of malpractice and biasnes by the UMNO disciplinary board.

artchan said...

Some weeks ago MACC cleared umno of corruption..so what is really happening?

Powerplay lah....

Just to get rid of competition..nothing else. And Tengku Ahmad is a joke. 900 reports received..and action taken on 15 only.

Can someone explain.

Anonymous said...

waa...is this another wayang kulit or the real thing? can't really say anymore bro...

rakyat biasa

Anonymous said...

The whole party is a snake house.

Malu Ye

Anonymous said...

Anonymous,
Thay is another reason why UNMO/BN will lose when GE13 comes around. Bloody guilty parties are allowed to contest and what type of Ministers will they make??? Corrupt ones of course just like most of them from UMNO today.
Believe me the kangaroos in Australia could have done better than the UMNO disciplinary board. KJ and TOYO pigs allow to contest, what fcuking disciplinary board is that ? Oh!!Umno board!!!what else is new????
Pigs......

donplaypuks® said...

If the disciplinary committe is really serious they should ask Muhy and M2M to declare all their and their wife's/children's assets and how they acquired them on their salary. Oops, is this seditious?

As for Rusty, his 'biadab' tirade against PPP means that he was always excess baggage. Good riddance. Oh, how the 'mighty' fall!! Heh, heh, heh!
http://donplaypuks.blogspot.com

matangsaga said...

Kesalahan perlanggaran etika pemilihan umno, Tak ada pun kenyataan rasuah wang ringgit, kalau ada pun tidak disebut dalam pc lembaga disiplin umno.

Why must everybody jump to conclude that the offenses they were found guilty of were money politics? Does everybody knows what is Fasal 10.1 Tata Etika Pemilihgan UMNO ?

Anonymous said...

Pls don't be racist, most of the malay ruler also came from sulawesi few years back.
from Clean Jawa but don't like dirty khir toyo.
Jawa bagus

CYBERCDO said...

All mankind is divided into three classes: those that are immovable, those that are moveable, and those that move. ....the Arab Proverbs

Kerp (Ph.D) said...

a wrong is still a wrong, no two ways about it. KJ should suffer the same fate as Ali.

Anonymous said...

Like i said before so many times but you all still dont want to believe me-toyo is the cleanest man on earth.

CleanestMan

BrightEyes said...

Why the hell did Kera Jamalooting get away with a warning?

Even more disturbing, why the f*** is Khir Toyol getting away with it? The DuPont Corporation should appoint him the spokesman for Teflon.

carbonara said...

Pak Lah dah bagi tau kat Ku Din, jangan ban KJ, kalu tak dia tak lepas jawatan kat najib. Its all part of the deal la bro...

KJ will still win the Ketua Pemuda seat. Question now is whether the people of rembau would still vote for him come next election.

Anonymous said...

KJ kata "saya tak bersalah dan bersyukur masih boleh bertanding..."

Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan beb... Tabur duit banyak-banyak pastikan menang dan kemudian boleh kutip balik.

Banganglah perwakilan kalau memilih KJ nie. Kalau KJ menang sudah pasti sokongan pada UMNO tiada lagi. Undi dengan bijak dan selamat mengundi perwakilan.

KONTOL GEDI

ChengHo said...

What about vice president candidates?

kluangman said...

Kenapa tidak pilih KJ sebagai Ketua Pemuda sebab dia pandai main silap mata..

Kenapa tidak pilih KJ sebagai Ketua Pemuda sebab lagak samsengnya semulajadi..

Selepas KJ terhutang budi dengan Najib yang menyelamatkannya - kenapa tidak pilih KJ sebagai Ketua Pemuda untuk terus jadi tukang angguk dan budak suruhan kepada Najib..

Apa yang akan KJ beritahu noni bahawa kemaluannya sudah hilang ...

ronaldo said...

Still cannot comprehend the logic that both Ali Rustam and Khairy was found guilty under same provision but different treatment.

A simple analogy would be if you committed a bad tackle in the penalty box, a penalty will be awarded irrespective whether the leg is broken in 2 pieces or lightly hit!

DukeOfUMNO said...

Heheheh..normal manusia...

Sabit kesalahan pun kena kutuk, tak bersalah pun kena kutuk jugak...ermmmm...manusia...manusia...akal ada...tapi dok pikiaq pakai hati jugak...

Anonymous said...

Apa nak kata brother Rocky. Whoever make it to the grand finale shall continue the corruption culture in Malaysia. So your future and mine are decided by a mere 2,000 UMNO idiots. Just wait for the next GE ... Wali Kota

kapal sing karam said...

KJ IS IMMUNE IN UMNO ?

antubiul said...

Lembaga Displin UMNO diwakili of mereka yang betoi betoi rabun dan mati akal. Sorry T Rithaueden anda dan geng anda memang dalam kategory nyayok, rabun dan mati akal. Kenapa MACC tak dakwa ALI?Itu lah mak dah kata pagi pagi mimun susu yang boleh mengaktifkan sel sel otak atau amalkan makan Kismis Tok Guru. Tun Mahathir punya kes macam mana? Bukti di depan mata. Dengar khabar bila bukti Tun di letakkan di depan mata Tengku, Tengku buka spec mata jadi tak clear. Jadi dg kes Ali Ruslam dan Khairi bileh lah saya katakan 'batu belah batu bertangkup belum di belah dah terlingkup! UMNO or UMNO kemana hala mu kalau bukan batu dua. Rest in Peace (RIP) kata orang putih , talkin untu mu kata orang melayu!Bye bye .. I'm soooooryyyyyy

Anonymous said...

Clean ??

You are joking or being sarcastic for choosing that headline ?

The clowns are running wild in the ring....thinking to themselves that they are putting up a darn good show ! Yet, the funny part is no one is clapping or laughing. This is because their acts are down right disgusting and sickening.

CLEAN ??!!

Anonymous said...

Hey. What happened in Perak is also UMNO democracy. Why are they complaining about Ali Rustam ban?

Anonymous said...

"Dalam kempen-kempen mereka pada masa akan datang juga, mereka kena gunakan bahasa Inggeris, jangan guna bahasa Melayu. Kalau nak bermesyuarat pun gunalah bahasa Inggeris kerana bahasa dan minda mereka adalah Inggeris. Apakah hanya untuk mendapat undi dan kuasa, mereka guna bahasa Melayu, tetapi bila dapat kuasa mereka akan membuang bahasa Melayu. Kalau ada kempen-kempen mereka, kita perlu berani jerit kepada mereka, cakaplah bahasa Inggeris. Ada satu perkara yang saya minta sebelum saya bercakap tentang nasib bahasa kita, iaitu bila ada pilihan raya, saya harap anda semua gunakanlah kuasa undi dan undilah siapa saja tapi jangan undi Umno." - Sasterawan Negara Datuk A. Samad Said

- Ricky Martin

Pasquale said...

Rocky,

The Jawa is definitely not clean!

Sam said...

saya raya bukan semua Jawa tak baik. Be specific-sebab saya pun keturunan jawa juga. Ramai kalangan keturunan jawa yang telah membantu memakmurkan Malaysia. Jangan sampai keturunan kami dihina sebegitu.

Anonymous said...

dari http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0318&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_09.htm

UMNO yang panas dan mendebarkan... masih ada belum selamat
MENJELANG perhimpunan agung UMNO minggu depan, perkembangan dalaman parti itu semakin panas dan mendebarkan.

Tanpa disedari proses saringan bagi calon-calon yang akan bertanding masih berlaku. Ia adalah proses terakhir sebelum para perwakilan membuang undi dalam memilih pucuk pimpinan parti itu bermula Rabu depan.

Ada calon termasuk yang sudah seasoned dan veteran masih 'terperangkap' dalam percaturan politik masing-masing. Silapnya, mereka tidak mengendahkan bahawa ada lagi proses selection itu. Kali ini ia bukan dibuat oleh perwakilan - tapi oleh Lembaga Disiplin UMNO dan pihak yang mulai digeruni iaitu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Jika pada pemilihan lalu Tan Sri Isa Samad, misalnya 'terperangkap' selepas beliau menang no. 1 dalam kedudukan Naib Presiden UMNO, kali ini memperlihatkan tindakan itu lebih brutal lagi. Belum pun sempat sebelah kaki lagi melangkah ke dalam gelanggang - ada yang sudah ditewaskan.

Apa sebenarnya berlaku? Permainan politik dalam UMNO melalui gambaran yang diberikan adalah terlalu dahsyat.

Jika mahu diceritakan secara terus terang - tidak sampai hati. Adakah UMNO dipermainkan oleh ahli-ahlinya sendiri? Perebutan jawatan yang bermula dari proses pencalonan di peringkat bahagian telah menampakkan bahawa trend laluan untuk menuju ke peringkat Pusat ini menjadi lebih kacau dan kompleks.

''Semuanya mahu berebut jawatan," kata seorang penganalisis politik veteran. Rebutan itu bukan main- main, tapi mereka mahu memastikan kemenangan mutlak - dengan apa cara sekali pun.

Generasi baru UMNO yang bertanding di peringkat bawahan seperti di Exco-Exco sayap pergerakan, seram melihat cara kempen yang dijalankan oleh sifu-sifu mereka di peringkat tertinggi. Ia terlalu gelojoh, kata seorang calon Exco Wanita.

''Wang terbang bagai nak rak…" katanya terus-terang. Apakah ini caranya untuk menang? Siapa yang mahu wang itu sebenarnya - perwakilan atau calon yang bermurah hati? Jika yang tidak berduit, bagaimana pula? Apakah nilai calon itu ditentukan oleh wang ringgit?

Jika orang yang tak layak menang kelak kerana wang, bagaimana pula? Apakah negara mampu mempunyai pemimpin sebegitu? Jika dia layak, tak apalah, jika tidak, bagaimana?

Sebenarnya, ini bukan cerita baru - tapi cerita lama yang tidak habis-habis di dalam UMNO. Namun, nampaknya trend yang berlaku sekarang - semasa tulisan ini ditaip - terlalu menyeramkan.

Pengalaman mengikuti dan meliputi Perhimpunan Agung UMNO sejak sekian lama mendapati trend kali ini sudah sampai ke kemuncaknya.

Apakah ia berlaku kerana mereka mahu berebut tempat untuk berada dalam barisan kepimpinan baru parti dan negara, atau apa?

Adakah apa yang berlaku ini sesuatu yang tidak normal? Atau ia adalah normal? Jika inilah trendnya di dalam UMNO dari dulu sehingga sekarang - maknanya ia normallah. Jika ia normal, tidak perlulah ada pihak yang 'kecewa' sekiranya kesalahan disabitkan ke atas diri mereka?

Tan Sri Isa Samad - misalnya menerima hukumannya dengan hati yang terbuka - walaupun beliau sudahpun diumumkan menang dengan majoriti popular. Tapi bukan semua orang macam beliau.

Desas-desus kuat yang tersebar di kalangan orang UMNO sendiri kedengaran bahawa seorang pemimpin sanggup mengancam mahu mengisytiharkan dirinya keluar parti dan menjadi calon Bebas, jika dia diambil tindakan.

Malah desas-desus itu juga mendakwa akan berlaku satu tindakan yang lebih agresif daripada itu (yang sengaja saya tidak mahu dedahkan apa itu, kerana idea tersebut adalah di luar fikiran saya yang waras). Harap-harap ia hanyalah satu tindakan sementara selagi hati masih membara.

(Gambaran itu berlaku sebelum pengumuman oleh Lembaga Disiplin UMNO petang semalam. Saya hanya mahu memberi gambaran itu bagi memperlihatkan sikap orang- orang ini yang kadang-kala sanggup mengambil tindakan di luar kewarasan jika berlaku sesuatu kepada pemimpin mereka).

''Apa pun yang berlaku kita akan berdiri di belakangnya,'' kata seorang pengikut. Mereka persoal: Semua orang ''yang bagi duit lebih banyak mengapa tak kena?"

"Apakah ada gerakan konspirasi mahu menjatuhkan orang ini dan orang itu?" ujar beliau. Apakah wujud grand design atau satu gerakan terancang (yang sekali lagi sukar diulas di sini…) yang sistematik dan strategik untuk menguasai kepimpinan parti dan negara?

Yang pasti trend itu berlaku apabila ketamakan, kegelojohan, kebodohan menguasai diri. Berbeza dengan makhluk lain, manusia sepatutnya mempunyai pertimbangan yang rasional.

Ungkapan: Semua orang ''yang bagi duit lebih banyak mengapa tak kena?" - kini memakan diri UMNO. Nampaknya seperti semua orang sudah main duit. Jika mahu diambil tindakan mungkin 70 peratus calon tidak layak?

Melihatkan kepada keputusan Lembaga Disiplin UMNO oleh Tengku Ahmad Rithauddeen pukul 4 petang semalam, keputusan adalah sebaliknya.

Terlalu sedikit yang disabitkan, berbanding gambaran yang dilihat.

Ali Rustam, calon Timbalan Presiden, yang namanya telah berlegar sejak beberapa hari lalu - akhirnya disabitkan kesalahan dan tidak dibenarkan bertanding.

Seorang bekas menteri Kabinet berkata, Najib Tun Razak yang bakal memimpin parti itu ''telah menghantar mesej yang cukup jelas''.

Mesej itu pastinya bukan yang disukai atau popular.

Sebaliknya menurut mereka ia adalah langkah awal Najib untuk memastikan barisannya kelak benar-benar bersih. Jika ada yang terlepas, kita pasti beberapa saringan lain akan berjaya mengesan mereka. Yang pasti saringan masih belum berakhir.

Memanglah ada yang tidak puas hati dengan keputusan itu, namun itulah keputusannya dan ia harus dihormati.

Apa pun, UMNO perlu berubah. Orang UMNO perlu berubah. Tindakan agresif yang diambil oleh lembaga disiplin parti mahupun SPRM juga sebenarnya merupakan satu langkah perubahan, namun cukupkah? Atau adakah ia sudah terlambat? Jika terlambat, UMNO perlu melakukan perubahan itu segera; sebelum seperti kata Tun Mahathir - "UMNO akan berkubur".

Tapi persoalan yang paling besar, pedulikah orang-orang ini sekiranya UMNO terkubur?

Anonymous said...

Dah SAH bersalah sebab politik wang tapi masih layak jadi Ketua Menteri ? Apa ni ? Apa kata rakyat nanti ....


Wenger

Anonymous said...

Bro,
Den raso,elok rais bertanding.ada fight sikit.tapi dah terlambat.
rais for PM

jolobu man

Clusco said...

Harapan UMNO iaitu rakyat akan kata UMNO sudah berubah, UMNO tidak lagi korup dan sebagainya yang mencerminkan UMNO sudah matang untuk berubah dengan kehendak rakyat...

Blah laa wei.....

Anonymous said...

Ada org cakap pasal saham Lebar Daun dalam komen pasal Khir. Apa kena mengenanye hah?? Boleh tolong jelaskan tak??

Boleh beli ke saham Lebar Daun??

Anonymous said...

Ada org cakap pasal saham Lebar Daun dalam komen pasal Khir. Apa kena mengenanye hah?? Boleh tolong jelaskan tak??

Boleh beli ke saham Lebar Daun??

Anonymous said...

Mee Jawa is not clear soup mee but a cloudy mixed up thick soup like mee.

Anonymous said...

I am rather flabbergasted with the outcome of the UMNO Disciplinary Board decisions!! What are they trying to imply?? Based on 900 complaints only 15 were implicated!! Is that what the Disciplinary Board is capable off?? Are they really serious or trying to ensure that they "cling" to their positions??

I am certain you follow the same news carried by the foreign media. It makes UMNO look like a bunch of "jokers." Or more aptly "puppet on a string." It is evident that the turn of events lately has placed Malaysia in bad light. My suggestion is to clean up UMNO once and for all. It may hurt certain quarters but then something drastic needs to be done!! If not such scenario shall recur with no end. Or at least UMNO face its own demise at the forthcoming general elections.

Everyone in UMNO must make the "wake up call!" with the proviso that UMNO wants to stay relevant and still hold a two third majority at the next general election. Or perhaps everyone just wish to grab whatever they can within the next three years or so and after that does not care or bother with what happens to UMNO. UMNO members please wake up....the rakyat is tired of the idiosyncracies and have tolerated enough. The result of the last election should have by right been a good wake up call....but alas it was only for a short while. True to what Tun Mahathir said...."Melayu mudah lupa." So don't make Melayu sudah dilupakan in the next 30 years. Yes we want the Malays to stay relevant in the future. Or perhaps it is better for Malaysia to have a non Malay as Prime Minister...and that Malaysia becomes just like Singapore. After all the DAP is based on the PAP of Singapore. So maybe by then the Malays will really understand what it means to be subservient!!

By the way it was the first time that I did not vote in the last general election because I was aghast with the BN candidate who contested in the constituency where I stay. We never see his face prior to the election and does not even know who he was. We were told that he is from UMNO Youth who was "parachuted" in. Well, need I elaborate......

I am not being racist as I believe in a society that all races live in peace and harmony....but certain quarters are making "racist remarks" and start to question what has been inked in the Constitution....that is something that I cannot tolerate...

Well....let us just wait for the forthcoming UMNO Assembly....I guess there shall be a few surprises that we can already predict...whatever it is....if we still see there is no change in UMNO and the BN....we know who to vote at the next election....

nstman said...

What a joke! Letting Toyol off scot-free is just like saying Adolf Hitler was justified in killing six million Jews. Umno expediency is at work again. Umno goes after anyone who it feels should not contest the top posts. Umno is a sick dinosaur. It should be consigned to the history books.

keylee daud said...

lembaga sudah bersuara..sprmbila?speedy ka?

monsterball said...

Ali Rustam declared...."UMNO will rule forever"
Now we know how UMNO plans to rule forever...but his big mouth and bragging attitude....got him into trouble....chosen as a sacrificial lamb.....by smart UMNO crooks...to pay tic-tac-toe with Malaysians.
Just look at Najib confirming Rustam will still CM of Melaka.
The dirt and stains will always be there....and actually all UMNO agrees with him....that they will rule forever..or else..most need to go to jail.

Kuda Kepang said...

You mean Pak Jawa Tempe is clean? Well, Pak Jawa Tempe is in Najib's camp, so that's why he's clean: that's UMNO logic for you!

Anonymous said...

bro,

kalau dah salah, MACC kena ambik tindakan. Buktinya kukuh dan lebih kukuh dari bukti Khalid dan lembunya.

Apa kalau UMNO punya rasuah tak sama ke dengan rasuah orang lain? Special sangat ke rasuah UMNO ni?

Kalau dah rasuah, tak kira kecik besar. sama je dosa nya..
Lawak betul la parti UMNO ni.

-buzz lightmoon-

monsterball said...

I trust Rithaudeen is doing his best and answers to no one in UMNO.
When he solid no enough solid proofs against Toyo...that's it.
When Najib is still supporting Ali Rustam as CM of Melaka....that is a sound off by him...continue bribing to win.
How else can you explain...Rustam boasting and saying...."UMNO will rule forever" and delivered Melaka...with no bribes?
Rithauideen is doing his utmost best...fearing no one in UMNO.
He is however.....not doing all these for Malaysians....but trying to save UMNO....to continue their race and religion politics.
We need to tackle one issue at a time.....and understands their mentalities.
These crooks are so dam smart to confuse Malaysians.

Anonymous said...

Now the supporters of Ali Rustam are experiencing what the Opposition supporters have been suffering all along. We have laws of the land being trampled on and selective prosecutions aplenty. We have police reports against the BN leaders but no investigations. We have reports against opposition figures today and investigations were done yesterday. There are many complaints against other leaders of UMNO but they chose to investigate certain people only. A party that has no qualm abt breaking laws of the land certainly has no qualm abt breaking their own rules.

frm: ali ketampi