Tuesday, August 17, 2010

21st century Malay sarcasm at its best

Apart from their laziness and their love for the keris and the tongkat, the Malays are well-known for their sarcasm. Sindir, perli (or perliaq, the Kedahan Malay would have uttered it if there had been such a word in their dictionary), kias, olok, jolok, ajuk and ejek are some of the words that describe this art. The Malays would even go to the extent of pukol anak sindir menantu

Anwar Ibrahim once considered himself like an anak to Mahathir. This, of course, was when the throne was in sight. These days, the two would sindir-menyindir, no love lost between them. 

Read the Old Man's post here for the best of the best of Malay sarcasm.

29 comments:

Mamu Tanjong said...

Salam Bro...
Kalu kat utara sebut perliaq tu boleh bawak maksud lain tu...hati2 bro kalu penggunaan bersaam ayat tak betul...umpamanya "Hang dok perliaq pak hang kah?" beza maksud kalu "Perliaq pak hang lah"...kalu Penang plak selalu guna "Chamdek" sama maksud dgn perli/kutok

Anonymous said...

Oh, yeah ? So 12 years later, the chief instigator of Sodomy I gets payments from the Ministry of Tourism ? Ministry officials get charged, but she is off the hook ? Saiful bonks the DPP attending to his case, and there is no problem ?

He squanders RM 360 billion and he chooses not to answer the allegations - made by a foreigner. He says "I cannot remember" so many times during the Lingam inquiry, but he can remember the other vivid details.

The man is a liar, a crook, and a menace to society. May Allah have mercy on his soul when he goes to meet his Maker.

Godfather

Anonymous said...

bro... betul ke nst buang dia punya circulation chief.. i baca kat blog media watch

antubahasa said...

Dato'

Ada suara-suara sumbang yang menggelar Tun M sebagai "Mamak", bukan "Melayu".

Kita semuanya "Pendatang" dari tempat Nabi Adam mula bertapak.

Bezanya, ada setengah-setengah "Pendatang" kekal menjadi "Pendatang" tegar. Tapi mereka ini amat marah apabila dilabelkan sebagai "Pendatang".

Lalu mereka membidas seperti kata-kata Tun M sebagai "Mamak Pendatang".

Kedua-duanya "Pendatang". Malahan kita semua.

Bezanya:-

"Pendatang" tegar sampai sekarang tidak fasih berbahasa Kebangsaan, apa lagi hendaklah mendahulukan Bahasa Kebangsaan di depan bahasa nenek moyang mereka dalam segenap hal.

"Mamak Pendatang" Tun M ini, fasihnya dia berbahasa Melayu, sudah sampai ke tahap "pantun seloka, Malay sacarsm, sulamn bahasa yang penuh bermakna, susunan kata yang memberikan makna yang mendalam dsb". Malahan orang Melayu sendiripun kalah dalam susunan bahasa yang ditulis oleh "Mamak Pendatang" Tun M ini. Jadi Tun M sebenarnya sudah jadi "Melayu", bukan lagi "Pendatang". Betapa Tun M in menjunjung langit tempat di mana buminya dipijak.

Sedangkan "Pendatang" tegar ini masih terkial-kial untuk menyebut beberapa patah perkataan Bahasa Kebangsaan. Asyik menjunjung langit tempal asal nenek moyang, walaupun kaki berpijak di bumi asing.

Jadi, nak marahkan siapa? Sendiri punya perangai. "Pendatang" yang tetap menjadi "Pendatang"

drMpower said...

datuk

'peliaq' tidak merujuk pada perbuatan perli. tidak bersangkutan langsung dengan sarcasm

'peliaq' merujuk pada 'benda' yg dibawah kain abe jak ( where he shown it to some Puteri UMNO doing house to house campaign at one election)

tapi sarcasm/ perli semua ni hanya jadi kalau orang2 itu ada muka. kalau style takdak muka, perli p la sampai ke siang pun

dia dok buat dungu tu ja!

Ahirudin Bin Attan said...

Haha, Mamu Tanjong, jangan marah ... saya jolok aje. Salam.

Orang Jerlun said...

Saudara Rocky,
Peliaq tu yang dok tergantung tu... ada tempat di Malaysia ambil nama semperna benda tu "Batang Berjuntai" he... he...

Tun M memang best!

Anonymous said...

Dato

Apa yang the Old Man blog tu kesah benar.Ia bukan sindir menyindir.Lupa ke kata laluan MOKHTAR,nombor bilik 1151?Saudara anuar ni tak layak jadi rakyat Malaysia.Good riddance to bad rubbish!

wawa

kingnek said...

Tun Dr Mahathir adalah pemimpin Islam yang sama level dengan Tun Perak dari zaman Sultan Melaka, yang lain, tak boleh harap nak sampai tahap yang sama!

Kalau setakat Khalid Gereja Samad, Khairy Jamaludin, Brader Anwar Bin Ibrahim (BABI), Lim Guan Eng dan lain2, semua bak habuk di tepi bilik aje jika nak dibandingkan dengan TDM yang telah diberikan oleh Allah SWT sebagai belas kepada Malaysia!

Dan ramai masih tidak bersyukur

Anonymous said...

Sdr Rocky,

Gambaq dah tukaq non. Nampak kepala muda hensem dan ringan. Kalo pijak mesin timbang spring tak dan rosak. Lagu tu lah kot. Perli lain pelir lain. Perli org Penang sebut 'perli' juga. Pelir tu tongkat waran laki lah. Org Penang kata peliaq.


Ni ada joke sikit. Lain juga bila orang kata juboq. Masa Anwar Ibrahim sekolah dulu, dia selalu minta duit dua kupang kat Pak dia. Pak dia selalu bagi. Satu hari mak dia tanya 'awat hari2 minta duit dua kupang'. Anwar jawab, 'saya pi main juboq di kedai mamak kat belakang masjid mak'.

Mak dia terus pengsan. Pak dia pula hairan macam mana duit dua kupang cukup nak main juboq.


Rupanya bukan juboq Anwar main (masa tu lah), tapi dia pi main music Juke Box. Pendek kata bahasa indahkan manusia.

La ni bila dah dewasa Anwar dah tak main Juke Box dah.

Hj Hoegarten

Anonymous said...

antubahasa

Hang ni sapa dok peleceh Tun M.
Hang adalah jenis manusia yang tak sedar diri. Cermin diri hang dan tengok baik-baik. Hang adalah pendatang , pendatang Haram macam cina bangsat tu. Sebab tu hang tak rasa malu kutuk TUN M yang telah berjasa kepada Negara ,bangsa dan Islam selama 22 tahun menjadi PM. Apa jasa hang. Kalau hang ni islam aku rasa tak layak menjadi orang islam pun. Cara hang lebih macan yahudi. Bulan puasa macam ni pun hang dok mengutuk. Mangkut ayun betul. Hang tak layak dok diTanah Melayu ni. Elok hang pergi kemana saja yang hang rasa bebas boleh berjubuqqq macam Anwar.

Maaf Dato.....
Salam

Mat Penang said...

Seorang pejuang bangsa seperti Anwar tidak lari dari perjuangan menegak keadilan dan kesaksamaan rakyat.

Dipenjara ISA 1974 dan 1998
Dipukul dan diracun
Ditawarkan suaka politik & habuan tidak di terima

Bandingkan Anwar dengan Md Taib & Rahim Tamby Chik.

Anwar tidak terpalit dengan rasuah seperti mereka ini.

Kenapa Mahathir dan konco2 takut sangat Anwar?
Akta Pencegah Rasuah 1997 yang dibentangkan Anwar di Parlimen membolehkan BPR dakwa penjawat awam walaupun 10 tahun dah berhenti.


Mahathir rugikan negara RM360B, Badawi bagi RM250B blok M kepada Brunei
Najib kena kawtow KTM Land dengan S'pore berapa B pulak

So sapa pejuang bangsa ni

Anonymous said...

Godfather,

Hang duk sindiaq tak pasai pasai cuba "BE A MAN" and charge him in court for all your "The man is a liar, a crook, and a menace to society" claims?

Tak kan gantung perliaq kat mulut hang ajer siang malam?

Hang ni mesti dari keturunan PATI Tongkang, pandai sorok2 baling batu ajer nuuuuuu..

PERWIRA

Tengokperati. said...

Perliaq is another word used for other than perli. Perliaq has anotjer meaning on its own . Penis in English . Perliaq is the northern word for penis . Mamu Tanjung has given you the right used of the word.Chandek(perli) bukan chamdek . Thank you .

Anonymous said...

This old man expired long ago. He gave Malaysia 22 darkest year, he is the mother of all racism.

One of the reason why Malaysia is poor is because he spend away RM200 Billion with his failed Mega project. Where is your multi super corridor, Tun?

Anonymous said...

@ Hj Hoe,
You are the best.
Juke Box Hero!
Ha! Ha! Ha!

Semut Hitam said...

Salam Bro...

It is so peculiar that The old Man could do such thing like it was nothing. So cool and relax...

And he done it by using English...

well done...hehehe...

eddy said...

Godfather seems to have a thing with Dr Mahathir and the alleged RM360 Billion. Its becoming an obsession for him isn't it.

Maybe Godfather can enlighthen us by breaking down the RM360 Billion. Wonder how much is true and how much is just hogwash cooked up by that Mat Salleh apa nama dia tu.

eddy said...

Mat Penang, hang patut apply kerja jadi coffee boy Anwar memandangkan dia idola besar anda. Bila dapat kerja tu jangan pergi seorang-seorang bila dipanggil ke kondo buat urusan OK.

Untuk pengetahuan anda, Anwar dipenjara 6 tahun sebab melakukan rasuah besar iaitu menyalah gunakan kuasa semasa dia menjadi Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1997 dulu.
Tak payah cerita pasal kes liwat meliwatlah kamu tentu tak percaya kan.

Baca sikit lah pasal apa yang berlaku jangan dok dengar pintal belit penceramah Pakatan yang dok spin pasal Anwar tu. Kawan baik dia Zulkifli Nordin pun sudah dedahkan yang cerita pasal keracunan tu pembohongan besar semata-mata.

Buka lah mata dan telinga kamu tu. Kalau Anwar pejuang Bangsa maka DAP tu pejuang agama Islamlah. Anwar hanya berjuang untuk diri dia.

Anonymous said...

Lagi satu Godfather,

Hang tanya Mat Salleh tu, masa toknek depa Oghang Putih mai jajah Tanah Melayu, berapa billion "MONEY" depa tutuh dalam "masa tu oghang tak panggil China doll"? Hang ni anak Mat Salleh celop hasil tu ke?

Hai, tak kan hampa dua bokbuat lupa sejarah, tampa sejarah siapa ANDA?

Hampa sama2 bersubahat kikis dan angkut balik segala harta karun Negara ni, sekok COOLIE siap depa kasi hampa syiok lali isap candu lagi.

Segala kejahatan keturunan Mat Salleh yang tu dengan keturunan hang dah terpahat dalam buku sejarah.Doksah duk pelece orang lain nuuuu,

Amboi..... kuman diseberang laut hang nampak sangat!

PERWIRA

Anonymous said...

Perwira,

Inilah dia, hasil anti-PPSMI. Orang bantai kerajaan dalam bahasa Inggeris, hang pegi jawab dalam bahasa melayu. Sementara tohmahan muthafucka godfather tadi dah di broadcast seluruh dunia untuk semua org yg boleh baca English, hangpa masih nak terkial-kial defend dalam satu bahasa yang hanya orang-orang melayu saja boleh baca, menaikkan lagi indeks syok sendiri pre-PRU13.

Dato Samad Said Janggut, Professor Shahrir Mohd Zin dan pejuang-pejuang bahasa yang lain, nah terimalah natijah “Memperkasakan Bahasa” hangpa semua. Satu hari nanti Bangsa Melayu itu akan pupus, dan segala kias Hang Tuah dan segala kejerihan Samad Janggut tak akan dapat menyelamatkan keruntuhan ini. Yang berdiri teguh hanyalah bahasa, dan frasa-frasa serta kata-kata indah dalam bahasa melayu akan di hiasi dalam muzium-muzium seluruh dunia, a reminiscent of an ethnicity that is rich in prose but void of soul. Void of strength and dignity.

Thanks a lot, all you professors Shahrir and Dato’s Samad Said. Dan sekutu-kutu you guys. If you think it’s bad now, wait till your generation has passed away and your grandchildren takes the helm of this country … only to give it to the more condescending English-fluent speakers. I am wrong? Pray that I be.

Sekali lagi, PERWIRA and gang. Kalau kita frasakan semula pujangga Iqbal: mahukah kita jadikan melayu ini seperti ombak di lautan, berbunyi hanya bila terhempas di pantai?


Libation Bearer

Anonymous said...

Godfather,

360B wasted? First time I hear of this 360B. What, your DAP masters don’t even care to provide factuals anymore and just simply pluck it from nowhere? Anyway, as pointed out by Eddy, breakdowns please. We are waiting.

I am sure this 360B doesn’t include tangible things, does it muthafucka. Like the twin-towers, world’s tallest buildings, at least once. And which became the pivot of business for DAP-voting chinamen, big or small? I am sure it doesn’t include the Penang Bridge, once a favourite punching-bag for Kit Siang and his son, but which thencetofore became the favourite means of transportation of this Lim sekeluarga and countless others in the nation? Or definitely not the KLIA, touted once as top 10 airport in the world. Or Putrajaya which, hateful though it may seem to you because it’s got soooo many onion-shaped domes reminiscent of anything malay, but which you can’t help bringing your commie sedara mara from mainland who comes for visits to don’t you muthafucka. Or the Sepang Circuit. Or the PLUS. Or the many more that act not only as our own proudful mercutanda, but a source of income for the nation as well. Heck, if I can charge a "flashlight fee" of one ringgit everytime a tourist snaps a shot of the KLCC, I'd build me a pagoda right in Kampong Bharu. And I haven't even talked about the food that these people have to pay while they are here, the taxis that they ride, the hotels that they stay in, the gifts that they purchase, the taxes that they pay, the tickets that they buy. And don't get me started on the PLUS highway or Penang Bridge.

Suffice it to say, each and every sen of the money in muthafuckagodfather's pocket has come directly or indirectly from this so called "360B wastage".

Libation Bearer

Anonymous said...

Minta lalu.

Peliaq kata orang Kedah tu Kolopea kata orang Negeri Sembilan. Dalam bahasa Melayu piawai pula bu**h. Seperti dalam ayat "kolopea kau!" apabila orang nogori marah. Harap yang aku tulis ni bukan mencarut cuma nak menerangkan tentang kayanya perbendaharaan kata dalam bahasa Melayu.

Pasal sindiran Tun Mahathir tu memang tajam dan sungguh menusuk kalbu. Begitulah indah nya budaya dan bahasa Melayu. Umpama pukul anak sindir menantu.

Lancang Biru

Anonymous said...

Rocky Bro....ini lagi sifat orang melayu suka mencaci,mengutuk,memaki hamun dan mengunakan indecent language.They are the typica Malays.FYI malays are generally not a lazy race or people,only UMNO malays are lazy who used their political connections to acquire projects and become rich.NEP was abused to enrich the malays favored and these malays enrich the chinese thru ali baba under the disguise of joint venture.If the bapa president is capable of doing the same.....what more can we expect from the memders.You ask the young generation why they wanna join UMNO.The answer would be "mau jadi kaya"....pathetic..Try to figure out why they have such attitude. Hence we need change...we need a transparent govt and of high integrity.

clear eyes, full hearts, can't lose said...

hey antubahasa, sorry la, the bm language is BS. it takes 3x more syllables on average (informal survey only, don't quote me on this) to say something in malay when compared to to saying the same thing in english/chinese/tamil. if you tack on an extra 3X effort into your thought process instead, kan lagi productive and value-add? there! the next time you're wondering why your arguments can never stand when you find yourself having a debate with a mamat salleh or cina apek, you can comfort yourself with the fact that you've had to deal with more syllables.
of course when your arguments are 1km off track, then it doesn't matter how quick you can crystalize your diction la. wrong is wrong. you're really picking on the choice of language? how about if i took your money sambil mengucap "terima kasih"? would you then count me as a brother?

and hello eddy! i dengar emak ngko nak jadi coffee girl anwar. really~! no spin, bro.
and while you go check with your mom if that's true or not, why don't you look into the missing jet engines and submarine purchase business? all this was while najib was the minister, so maybe you should give him a call, hear his story. tak usah spin, bro.

Anonymous said...

This so called Malay sarcasm other race also got same sarcasmlah mamak pundek oiii!!! this mamak kutty tried to be be Malay so hard that he forgot about other poor races esp in Sabah and Sarawak. that is why he says Melayu mudah lupa ,he himself "lupa" about other races sufferings while he try very very hard to win the heart of Malays and themuslim world.this mamak paria make drug trafficking offence a death sentence bcoz of racial issues(most rich drug traffickers are all Chinese and the adddict are mostly Malays including one of his reletives in Kedah!!!, Did he forget about other country's main enemy, CORRUPTION???,Why he never made that offence a death sentence too?)podachit this wannabe Malay from India ptuiii!Anwar is more Malay than this mamak kutty ,thats why he got invite to join UMNO in 1981and both can get well along before George Soros put our country into chaos in 1997, after that crisis Anwar try to takethis mamak pundek's place instantly,but as usual this mamak pundek havent feed his children,cronies full yet...(incident about one of this pundek's son trying to commit suicide after being drunk in Singapore came out in the newspaper there)and he knows if he didnt sack Anwar and let him challenge the top UMNO post,this mamak will lose and he knows Anwar weakness (rumors already started about Anwar started hishobby during MCKK days but because he acts like a Malay Hitler for umno's benefit,no one of his former partner at mckk not even mamak wanted to spread it for other races to know at that time,understand????)(in USA being a homo is not a crime and CIA knows about Anwar's hobby too) but as you all know,suddenly came a gila babi pundekgoondu IGP Rahim Noor who tied Anwar in lock up and treat him like a pariah bank robber! so after all that "black eye,spinal injury "due to the IGP torture incident Anwar become the DAP, PAS and the world sympathy and he changed a lot since then(no more talk cock like UMNO hitler leaders)......So for other races whom to chose better? of course vote Anwar for a liberal malaysia like freedom of rights in the USA!!!! other races dont want a muslim country!!!


Naina Merican Abdul Kuloop
ex-Tamil Nadu muslim paria now officially a TRUE MELAYU!

Anonymous said...

This so called Malay sarcasm other race also got same sarcasmlah mamak pundek oiii!!! this mamak kutty tried to be be Malay so hard that he forgot about other poor races esp in Sabah and Sarawak. that is why he says Melayu mudah lupa ,he himself "lupa" about other races sufferings while he try very very hard to win the heart of Malays and themuslim world.this mamak paria make drug trafficking offence a death sentence bcoz of racial issues(most rich drug traffickers are all Chinese and the adddict are mostly Malays including one of his reletives in Kedah!!!, Did he forget about other country's main enemy, CORRUPTION???,Why he never made that offence a death sentence too?)podachit this wannabe Malay from India ptuiii!Anwar is more Malay than this mamak kutty ,thats why he got invite to join UMNO in 1981and both can get well along before George Soros put our country into chaos in 1997, after that crisis Anwar try to takethis mamak pundek's place instantly,but as usual this mamak pundek havent feed his children,cronies full yet...(incident about one of this pundek's son trying to commit suicide after being drunk in Singapore came out in the newspaper there)and he knows if he didnt sack Anwar and let him challenge the top UMNO post,this mamak will lose and he knows Anwar weakness (rumors already started about Anwar started hishobby during MCKK days but because he acts like a Malay Hitler for umno's benefit,no one of his former partner at mckk not even mamak wanted to spread it for other races to know at that time,understand????)(in USA being a homo is not a crime and CIA knows about Anwar's hobby too) but as you all know,suddenly came a gila babi pundekgoondu IGP Rahim Noor who tied Anwar in lock up and treat him like a pariah bank robber! so after all that "black eye,spinal injury "due to the IGP torture incident Anwar become the DAP, PAS and the world sympathy and he changed a lot since then(no more talk cock like UMNO hitler leaders)......So for other races whom to chose better? of course vote Anwar for a liberal malaysia like freedom of rights in the USA!!!! other races dont want a muslim country!!!


Naina Merican Abdul Kuloop
ex-Tamil Nadu muslim paria now officially a TRUE MELAYU!

antubahasa said...

Salam Anon 5:27pm,

Aku cadang hang baca semula komen aku, tapi baca selepas buka posa no!

Kita sedang dalam topik "Malay sacarsm", macam juga Tun bilang dlm posting dia yang dia tu diktator. Faham betul2 apa yg Tun tulis dlm mode sarcasm.

Ingat, baca semula comment sarcasm aku tu lepas kau buka posa, ok?

Salam.


clear eyes, full heart, cant close whatever,

What do you do mean by BS? Bull shit? Are you saying Bahasa Melayu is bullshit?

BM is the official language of Malaysia. Who are you? Malaysian? Or are you full of shit calling BM as BS?

But I cannot expect "Pendatang" to master BM, can I? What people can understand in one syllable, you find it hard to grasp it even in 3 syllables.

clear eyes, full hearts, can't lose said...

tuan antu, sudah la. you make really hasty generalisations when you didn't even recognise my arguments regarding the efficiency of the bm language, and you totally missed the fact that i comprehended your earlier posting which was written in our glorious language. dah faham pun kena maki pendatang. emosi sensasi banget la you.