Thursday, November 13, 2008

"OK, OK, they were sacked!"

updated to include Azmi Anshar's DD: Will sacked judges return the money and demand new tribunal?

Original article:
Nazri regrets Nov 6 statement
. The de facto Law Minister who "broke" his predecessor's promise not to divulge how much the Government paid as ex-gratia to the six 1988 Judges has admitted that it was wrong of him to have said that those judges had not been sacked.

"I regret making the statement in Parliament because it was made without the facts," he said h e r e.

DAP's Karpal Singh, who described Nazri's Nov 6 statement as "a big lie", has called for the Minister to be referred to the Right and Freedom Committee. Decision on that next Monday, here.

40 comments:

  1. Biasalah nazri, anjing selalu menyalak sebelum mencium buntutnya..

    ReplyDelete
  2. Anonymous3:56 pm

    nampaknya budaya flip akan diteruskan hingga pimpinan baru nanti. alahai, budak sekolah pun gelak.

    ReplyDelete
  3. Anonymous4:13 pm

    best part of being a minister from umno - lie, cheats, rape & commit crimes here & elsewhere still can hold office.

    ReplyDelete
  4. it is like a chipsmore advertisement .. kejap ada, kejap tak der!

    http://nobisha.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. "without facts"!... tell us something new Nazri!

    ReplyDelete
  6. Nazri ni bangang mcm boss dia, cakap pakai sondol jer..Yang karpal 'Jaga' singh ni pun bangang gak asyik2 nak tubuh komitee la Suruhjaya DI rajala...Korang takde kerje ke salah cakap minta maaf abis la...

    Orang bangang yang mengundi orang2 bangang(politician malaysia)

    ReplyDelete
  7. Anonymous4:51 pm

    This stupid minister cant even distinguish between asshole and Indah Water's manhole.The minute he speaks out none other than shit leaks out!!!

    -Dicko

    ReplyDelete
  8. Anonymous4:52 pm

    MALAYSIANNIGER HAS THIS TO SAY.....
    DO WORRY COMMUNITY,IF THIS IS WHAT AND THE WAY THIS PEOPLE ELECTED MP ,WANT TO SAY AND DO AS THEY ARE NOT INTERSTED IN WHAT THE COMMUNITY AS TO SAY..........

    SOON YOU WILL SEE THAT THE WHOLE COMMUNITY IN MALAYSIA WILL REJECT THIS HALF BOIL EGGS MP'S AND THE BN GOVT FOR GOOD.......

    THE BN GOVT MP ARE LIKE CHIP MORE...( NOW YOU SEE NOW YOU DONT )

    WE NEED A NEW GOVT AND GOOD LEADERS WHO WILL TAKE CARE OF THE PEOPLE ( COMMUNITY FIRST ) AND NOT COUNTING THEIR COMMISSION...

    WHAT HAVE THIS FOOLS HAVE TO SAY ON PROJECT WHICH IS COSTING MORE THEN 400% THEN THE ACTUAL COST.....
    THIS BN GOVT IS NOT ONLY LIEING,CHEATING,OR RAPEING THE COMMUNITY,THE ROB THE EPF AND OTHER INVESTMENT OF THE COMMUNITY FOR SALF GAIL....THIS HAS TO END..

    MALAYSIANNIGER WITH MAKAL SAKTI

    ReplyDelete
  9. Anonymous5:00 pm

    takde ''integrity'' lah!

    Elvis

    ReplyDelete
  10. Anonymous5:28 pm

    Bro,

    lying is one of nazri's expertise.

    ReplyDelete
  11. Rocky, i think u shud read this, maybe you have. Xde media association nak protes ke pasal ni?

    Or again double standard? That dude was just doing his job for god sake!

    ------------------------------------
    MB Perak arah jurugambar Utusan serah kamera, padam gambar

    IPOH 12 Nov. - Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaludin hari ini bertindak di luar dugaan apabila memaksa jurugambar Utusan Malaysia menyerahkan kamera dan memadamkan gambarnya yang diambil ketika penyerahan surat tuntutan maaf daripada seorang peguam.

    Kejadian berlaku semasa sesi rehat sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) di dewan makan Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini apabila jurugambar, Mohd. Najib Mohd. Nor, 28, merakamkan gambar Mohammad Nizar menerima surat tuntutan maaf daripada peguam Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perak, Datuk Seri Mohd. Tajol Rosli Ghazali.

    Surat itu disampaikan oleh wakil firma guaman Shafee & Co. menuntut Menteri Besar menarik balik tuduhannya bahawa Mohd. Tajol Rosli terlibat dalam konspirasi politik membabitkan penangkapan dua Exco kerajaan negeri ini oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) pada Ogos lalu.

    Dalam kejadian itu, jurugambar Utusan Malaysia telah diherdik dan diminta keluar dengan berkata ''Go.. go..".

    Selepas meminta Mohd. Najib keluar, Mohammad Nizar kemudian dengan memanggil semula Mohd. Najib.

    ''Woi, mari sini. Saya nak memory card kamera tu," katanya.

    Mohd. Najib bagaimanapun enggan menyerahkan kad tersebut tetapi bersedia memadamkan gambar yang diambilnya itu di depan Mohammad Nizar.

    Bagaimanapun, Menteri Besar itu meminta kamera untuk memastikan gambar- gambar tersebut telah dipadamkan.

    Selepas membuat pemeriksaan, beliau menyerahkan kamera itu kepada Setiausaha Akhbarnya, Anuar Hashim bagi membuat pemeriksaan lanjut.

    Tidak lama selepas itu, barulah kamera berkenaan diserahkan semula kepada Mohd. Najib.

    Mohammad Nizar kemudian bertanya lagi kepada jurugambar itu ''Siapa beri keizinan ambil gambar ini? Awak dari mana?"

    Wakil syarikat guaman Shafee & Co. itu kemudiannya diminta menyerahkan surat tuntutan tersebut di pejabat Menteri Besar.

    Penyerahan surat tuntutan yang sama juga dikemukakan kepada Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Kemudahan Awam, Tenaga dan Air, Hal Ehwal Bukan Islam Perak, Datuk Ngeh Koo Ham di pejabatnya.

    Ekoran peristiwa tersebut, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Kubu Gajah, Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Omar yang kebetulan berada berhampiran dewan makan, membuat bantahan pada sesi sidang DUN.

    Raja Ahmad Zainuddin menyatakan beliau kesal dengan kekasaran Menteri Besar itu terhadap jurugambar Utusan yang kemudiannya mencetuskan pertikaman lidah sebelum ditenteramkan oleh Timbalan Speaker, Hee Yit Foong.

    ReplyDelete
  12. Anonymous6:06 pm

    (heha) : WHAT ! u tink can simpily
    talk & lie in parliament ah ? @#$%^&*...stern actions must be taken
    against u or u keep talking without brains @#$%^&* !!

    ReplyDelete
  13. Anonymous6:07 pm

    Zaman dulu,Dr.Yusof Nor hebahkan pencen Tun Salleh masa menjelang pilihanraya kecil Ampang Jaya,kini Nazri hebahkan sebab nak menegakkan benang basah.

    Kesian juga dekat Tun Salleh sebab pada kedua-dua keadaan, jumlahnya jadi pengetahuan umum.

    Bukan apa, kalau boleh saya nak tahu juga bekas DG Kastam yang Tan Sri tu dapat berapa pencen sebab di rumahnya terdapat banyak kereta mahal-mahal dan "single digit" pulak tu. Berniaga kereta kot. Kalau betul, dah salah tu.Tapi kalau dia rasa tak salah tak mengapa lah.

    ReplyDelete
  14. Anonymous6:09 pm

    I can this,I can that, I can call you pendatang, bas**** and almost anything, so what are you going to do about it, umno mah.

    ReplyDelete
  15. kadangkala tu, bila kita belajar terlampau banyak dan laju, kita bukan jadi pandai tetapi jadi pandir.

    by d way, who put him there?

    ReplyDelete
  16. Anonymous6:22 pm

    "Anonymous said...

    best part of being a minister from umno - lie, cheats, rape & commit crimes here & elsewhere still can hold office."

    nor different to DAP members .. Teressa to be exact

    ReplyDelete
  17. Anonymous6:25 pm

    "Anonymous said...

    best part of being a minister from umno - lie, cheats, rape & commit crimes here & elsewhere still can hold office."

    ah anon, same to PR members,remember Teressa kok ?

    neutral..

    ReplyDelete
  18. Anonymous6:25 pm

    Did he say sorry?

    ReplyDelete
  19. Anonymous6:25 pm

    "Anonymous said...

    best part of being a minister from umno - lie, cheats, rape & commit crimes here & elsewhere still can hold office."

    ah anon, same to PR members,remember Teressa kok ?

    ReplyDelete
  20. Anonymous6:25 pm

    TNS asks..

    Did he say sorry?

    ReplyDelete
  21. Anonymous6:40 pm

    I wonder why the PM decided to re-appoint Nazri Blur as the de facto law minister; did't the PM learnt anything from the pre-Zaid Ibrahim's era, that Nazri used to talk laws and other matters without using his brains?

    ReplyDelete
  22. Anonymous6:51 pm

    To Nazri, if you can go to Parliament and make statements in the august Houise without having the facts, how would the rakyat be ensured it would not happen again or other MPs of your Government making the same mistakes in repect of other public issues? I would think what you had said represents as good as any lie because that was not the truth. Or, if you were unsure without the facts, then do not hold yourself out so explicitly in the manner you did. Not in your position specially as a Minister in the PM's Department and also as a MP. It just show there is indifference in your mindset and attitude. Shocking indeed. How disappointed could you be?
    malsia1206

    ReplyDelete
  23. We cant be perfect all the time.

    ReplyDelete
  24. Anonymous7:29 pm

    "Misleading Parliament". He should be suspended from sittings for 6 months.

    Remember Karpal's case? So follow precedent.

    But the Speaker will famously say:

    "Duduk, YB, Duduk". "Apa seksyen? Itu salah seksyen. Cheap publisiti".

    ReplyDelete
  25. Anonymous7:29 pm

    Duh! Was it so hard to admit that you were wrong, you DoDo bird!!

    ReplyDelete
  26. Anonymous7:34 pm

    Let's leave behind this "Zaid affair". He went against the cabinet collective responsibility. (Ini lah problem nya bila sesaorang itu diparacutkan ke dlm kabinet).Of course we can respect his opinions and even label him a "man of principle".

    The important thing here is that Nazri has admitted his mistake and has even agreed to join the Oppo Leader's parliamentary caucus on the integrity and independence of the judiciary.

    Semua nak prasangka buruk aje;sigh

    Sallam, D.Zin

    ReplyDelete
  27. Anonymous8:09 pm

    Brader,

    Nampak sangat Nazri ni pembelit. Kalau nak menipu belajar ilmu menipu. Kalau menteri menipu, rosaklah negara kita. Kalau bapa menipu, anak macam mana? Dia kata WITHOUT THE FACTS. Berapa banyak kali ke dia ni bercakap WITHOUT THE FACTS? Sekali, dua kali, berkali2...saya memang fobia dengan perkataan yang ada KALI...

    oRANG MELAYU KATA, CAKAP SIANG PANDANG2, CAKAP MALAM DENGAR2...

    Ali Bukit Jalil

    ReplyDelete
  28. Anonymous8:18 pm

    nazri ngok, bukan pasai sacked ke tidak, pasai duit le. bodoh.
    -melayu-gagal-

    ReplyDelete
  29. SAD FACT ON SACK

    It's a sad fact that they were sacked
    Before it was time for them to hit the sack
    Leaving behind recorded history that's black
    When good governance happened to be really slack

    (C) Samuel Goh Kim Eng - 131108
    http://MotivationInMotion.blogspot.com
    Thur. 13th Nov. 2008.

    ReplyDelete
  30. Anonymous10:39 pm

    well it shows that umno minister is also human. forgive and forget

    zamri ppbss

    ReplyDelete
  31. Anonymous11:16 pm

    Jika anak kurang ajar mesti ibu/ bapa akan dipersalahkan. Kalau menteri kurang ajar. Siapa pula patut disalahkan.....? tentulah perdana menteri dan timbalannya.

    Dimalaysia ini banyak menteri walau
    mempunyai trek rekod yang teruk
    ......menkayakan diri sendiri,
    keluarga dan kroninya.Lihatlah gaya
    hidup mereka,kekayaan mereka pada hal berapa sangatlah gaji serta elaun mereka, untuk tempoh tertentu
    tak munkin mereka boleh bagitu kaya

    Selain rasuah serta penyalah gunaan
    kuasa yang berleluasa.

    Ada antara mereka yang pernah ditangkap, disiasat oleh polis/BPR hingga ada yang kertas pertuduhan telah disediakan tetapi masuk peti ais.

    NAMUN bagitu mereka tetap di "kitar
    semula " (recycle) sebagai menteri,
    timbalan menteri,menteri besar atau ketua menteri
    Salah siapa.....? tentu salam PM
    kerana PM yang melantik mereka.

    Macam malaysia ini tiada pemimpin
    yang bersih dan berkebolehan

    Further comment on this topic
    most welcome.

    .......

    ReplyDelete
  32. Anonymous12:12 am

    Kalau anak berbohong atau kurang ajar tentu ibu/bapa akan dipersalahkan.

    Jika menteri berbohong atau kurang ajar siapa....? patut disalahkan.

    Tentulah PM atau TPM patut disalahkan oleh kerana mereka yang melantik menteri.

    Dimalaysia banyak menteri yang mem-
    punyai trek rekod yang teruk saperti menkayakan diri sendiri,
    keluarga dan kroni.

    Gaya hidup serta kekayaan mereka
    adalah diluar apa juga perkiraan. Gaji dan elaun yang mereka terima untuk sesuatu tempoh jadi menteri berapa lah sangat Tetapi mereka maha kaya.

    Selain rasuah serta menyalah guna
    kan kuasa yang berleluasa

    Ada antara mereka yang telah di-
    siasat oleh Polis dan BPR dan ada kes dimana kertas siasatan telah dikemukakan kepada pendakwaraya.
    Tetapi akhirnya masuk peti sejuk

    Kalangan mereka inilah jika di- "kitar semula" (recycle) menjadi
    menteri sama dari pusat ke negeri
    atau dari negeri ke pusat atau dari satu kemnterian ke kementerian yang lain akan menimbulkan pelbagai masaalah kepada negara dan rasa
    tidak puas hati oleh rakyat ramai
    serta raca benci kepada kerajaan.

    Macamle.. malaysia ini tidak mempuyai pemimpin yang bersih lebih
    berwibawa dan berkebolehan.

    Salah siapakah ini.......?

    Tentulah salah PM yang melantik mereka secara membuta tuli.

    Oleh itu sebelum melantik
    menteri buatlah "home work" secara
    serious dulu.

    Further comment on this topic are
    most welcome.

    (burung hantu)

    ReplyDelete
  33. This pariah minister likes to brag....likes to talk cock..likes to show how powerful he is......likes to teach others how smart he is....many many times.
    But in the end...he is a typical by product of an UMNO minister.....that tell lies...get caught...apologize..and start all over again.
    Nowadays...few UMNO ministers...quickly apologize...or admit their mistakes...hoping it is all forgiven and forgotten.
    They never change nor learn.
    Apology is just an act.....not from the heart at all.
    Nazri is one of the biggest clown...competing for the trophy with Syed Albar...in UMNO today.

    ReplyDelete
  34. ni lagi satu hantu peniggalan mahathir. Masa tuan dia jadi pm, hantu ni lah yg mempertahankan tuan nya sampai terkincit kincit tercirit dlm seluar.

    Tapi sekarang ni kunun nak nasihat mahathir...... pirahhh

    kau ngan mahathir pun memang layak duduk dlm botol najis gerombolan. jijik aku nengok muka kau org berdua.

    untung jadi wakil rakyat di malaysia ni, pembohong pun buleh jadi menteri

    ReplyDelete
  35. Anonymous8:52 am

    Give this fella a break, ok? Poor lil' idiot he is.

    ReplyDelete
  36. Anonymous12:55 pm

    I noticed that ministers today are talking nonsense and this reflects their degrading IQ level. Those who are intelligent enough to reason things and wanted to improve the systems are pushed or forced to resign.

    I can see that the brilliant ones are joining the other side.

    Time to Change.

    ReplyDelete
  37. Anonymous2:30 pm

    in my language they call it..OTAK UDANG.

    ReplyDelete
  38. Sorry, Nazri clarified and regretted he talked of incorrect facts.

    Well, at least dia mengaku buat salah and looked like he apologised. Shameful, but I think it's the right thing to do. so what's the issue?

    ReplyDelete
  39. Anonymous8:01 am

    (heha) : " tq, nazri, tk..otherwise
    how to know where has our hard-earned BLOODY RM 10,500,000.00 gone
    to !? "
    NOW the 6 xxx are enjoying our
    BLOODY hard-earned MONEY ...SIN,
    SIN,SIN SIN,SIN....SHAME !
    the ex-pm should pay BUT not our
    hard-earned BLOODY money : HARAM !
    zaid, are u getting any commission !?

    ReplyDelete
  40. Anonymous3:18 pm

    (heha) : @#$%^&*...zaid, u think the money RM10,500,000.00 comes from your father/ibu ah !! It's our
    hard-earned bloody taxes la !!
    IT's indeed haram...haram...HARAM !
    dun u DARE spend it !!

    ReplyDelete