Thursday, March 06, 2008

RM20 billion general election

Blogger's take. Blogzine www.republikkita.blogspot.com wanted my views on the 12th general election. I had just arrived in Kota Bharu via the East-West (pic) from Jerlun, Kedah. It was the night of the day the EC left a big black blot on this election with its illogical reversal on the use of the indelible ink. I hadn't had a shower. I said I felt this GE was "the dirtiest election ever".
The RM20 billion figure is talk you hear on the road. I am sometimes wrong. I said Kelantan will remain in Pas' hands. I am sometimes right.
Read Zulfikar Samsuri's posting on the interview with me, here.

15 comments:

 1. Yes, my relatives were offered 500 a piece to balik Kelate and mengundi...Our own money, used to buy votes...kalau rakyat masih tak nampak lagi, masih dikaburi lagi mata..pi la basuh dgn eye-mo...Pemimpin negara ni tak beragama (islam hadhari ciptaan sendiri), unscrupulous, bertuhankan duit dan kuasa...last week, I called DBKL to check on my neighbor using hazardous material, and the environmental head told me the officers were out, bz manning bilik gerakan BN...i marched up to the Setiawangsa "taxpayer paid-for" sprawling wakil rakyat complex...and lo and behold, Taipan Zulhasnan himself, mencemar duli..dok bawah khemah...nak layan voters la katakan...terpaksa senyum bila I asked him point blank..why are the gomen servants being utilised for your bilik gerakan...who are the officers supposed to serve..the rakyat OR YOU AND BN??? He changed the topic and so generously followed up on my complaint and within the hour, DBKL people attended to my complaint...moral of the story:

  1. Public funds and workers blatantly used for their own purposes

  2. In Malaysia, always helps to use CABLE to get things done...99 percent of the time...so much for Pemudah..yang penting who u know...

  3. Tidak apa attitude still exists..., no enforcement, no fines by DBKL even though your neighbour tries to kill you with his perpetual renovations using the most toxic materials known to mankind, destroys common roads etc2

  4. I'm not voting for Zulhasnan..his smile was too false and it pissed me off...anyway, I'm sure they can buy much more than my one little teensie vote...

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum Bro Rocky

  Izinkan saya berkongsikan santapan minda dalam ruangan Brother. Dengan Izin...

  Pengenalan : Saya adalah RAKYAT yang tidak menjadi AHLI kepada mana-mana parti. Walaupun saya pernah memohon untuk menjadi ahli kepada sesuatu parti, entah dimana silapnya…permohonan saya itu senyap hingga kini. Saya telah mengundi buat kali 3 dan ini bakal menjadi kali ke4 dalam hidup saya.

  Tidak menjadi RAHSIA, bahawa sebelum ini saya acapkali mengundi bekas parti pemerintah (BN) kerana berhajatkan kepada kemajuan pembangunan. Namun, kini selepas bertahun-tahun menghadapi dunia kemajuan, saya disentak dengan suatu persoalan iaitu, kenapa LAGI KUAT saya menyokong parti terdahulu, lagi banyak kesusahan yang menimpa diri saya.

  Setahu saya, hasil mahsul Negara kita seperti minyak, getah, kelapa sawit, jelapang padi yang luas, persisiran laut yang sekeliling lagi luas, hutan balak yang masih banyak, yang entah berapa tinggi nilainya, kemajuan sains dan teknologi yang semakin dipelupori oleh anak bangsa kita, kenapa kenikmatan hidup dewasa kini nampaknya semakin sempit lagi dihimpit. Kemanakah perginya peluang-peluang yang harus diadakan buat kita semua.

  Saya percaya dewasa kini, kita semua melalui kos sara hidup yang makin meningkat. Perjalanan kesana kesini semakin sesak lagi bertambah kos perbelanjaannya. Lagi kita pangkah bekas parti pemerintah, lagi tinggi yuran pelajaran anak-anak mahupun dari sekolah rendah, menengah ataupun universiti (sudah tu kita perlu pula menyokong kemudahan pinjaman wang pendidikan, agar anak kita boleh berjaya. Bila berjaya, dikatakan pulak sekolah/institiusi pengajian atau pengetua atau guru tersebut adalah yang terulung, walaupun kita ibubapa kanak2 tersebut yang berusaha mengeluarkan perit peluh dan wang untuk menghantar anak kita kepusat tuisyen atau membayar yuran PIBG bagi kemudahan tuisyen). Keselamatan anak kita pula dipersalahkan kepada kita juga sepenuhnya, tanpa mengira perancangan prasarana yang kondusif lagi selamat. Adakah pihak yang mengurus/berkhidmat keatas Negara kita ini tahu bahawa KITA yang memberikan amanah kepada mereka setiap kali PRU, permintaan mereka itu kita tunaikan dengan sepenuhnya (majority 90%+).

  Oleh itu izinkan saya Dato’ sekali lagi untuk membentangkan pendapat saya dibawah untuk tatapan semua dimana topik ini adalah amat berkaitan. Dengan Izin…dan terima kasih terdahulu Dato’

  SANTAPAN MINDA PRU12 – UNTUK PELANGGAN YANG BERNAMA RAKYAT

  Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat semua sidang bloggers sekelian.

  Pembubaran Parlimen:

  Pembubaran parlimen beerti penamatan semua kuasa ahli dewan undangan negeri dan parlimen, yang bermaksud pentadbiran kerajaan sekarang dipimpin oleh satu kuasa pimpinan penjaga (Caretaker). Oleh demikian, ini bermaksud bahawa tiada bentuk kuasa kerajaan maka dengan itu tiadalah ada ungkapan bagi maksud parti kerajaan atau parti pembangkang. Yang wujud adalah parti-parti yang bertanding. Ada parti-parti yang bergabung dan yang bekerjasama. Kuasa ketika ini sebenarnya terletak kepada Rakyat dan Rakyat perlu sedar akan kehendak mereka.

  Dalam situasi PRU12, terdapat berbagai parti yang memancing Undi. Mereka ini adalah ibarat seperti Jurujual (Salesman). Dan di dalam suasana sekarang terdapat beberapa puak yang antaranya di wakili oleh pertubuhan-pertubuhan besar, pertubuhan-pertubuhan sederhana besar yang bergabung mahupun individu-individu persaorangan (contohnya : Barisan Nasional, Parti PAS, PKR, DAP dan calon bebas) yang cuba mempromosi produk mereka. Oleh yang demikian, kita para PENGUNDI adalah PELANGGAN yang mustahak dan penting yang bakal menentukan pemilihannya.

  Oleh yang demikian, ketika anda menghadiri sebarang ceramah/sidang layar maya, maka Perlulah Anda Beringat, iaitu: TIDAK PATUT adanya gelaran PARTI KERAJAAN/PARTI PEMERINTAH/PARTI PEMBANGKANG. Yang ada hanyalah parti-parti yang ingin menjual PRODUK mereka sahaja dan kita perlu membuat PEMILIHAN YANG TEPAT dan BIJAKSANA.

  KRITERIA PEMILIHAN OLEH SESEORANG PELANGGAN

  Buat pertama kalinya, Pelanggan perlulah mengetahui apa yang dia ada/mampu untuk dia membuat sebarang pembelian. Disini, pelanggan perlu mengetahui kemampuan dana/kekayaan yang dia ada untuk dia memberikan tawaran kontrak tersebut kepada pemilihan produk yang ingin dibeli. DAN BUKANNYA kemampuan Penjual yang ingin menawarkan PRODUK, sebab mereka hanya mempunyai bidang khidmat, manakala PRODUKNYA adalah BARANGAN HAK KITA semua. Negara KITA kaya dengan pelbagai sumber hasil. Diibarat KITA mempunyai sebidang besar tanah yang dipunyai oleh pelbagai sumber dan dimiliki oleh sekian ramai pemilik yang bernama RAKYAT WARGANEGARA MALAYSIA. Oleh itu janganlah sekali-kali para Jurujual cuba memandai-mandai menyogok kita dengan janji-janji palsu atau sogokan wang ringgit, sebab NEGARA ini adalah milik KITA. Gerannya kini ditangan KITA dan mereka tidak sepatutnya memberi SOGOKKAN dalam apa benda sekalipun. Jurujual yang menyogok akan menyebabkan KITA menjadi WARGANEGARA yang BERASUAH dan TIDAK BERMORAL. Janganlah KITA sebagai pemilik NEGARA ini mengizinkan MARUAH kita menjadi terlalu RENDAH dan KEJI.

  Didalam menentukan kriteria pemilihan, saya menggambarkan bahawa kita semua berada dalam suatu kawasan perkampungan yang mendiami beberapa blok kediaman. Terdapat blok-blok kediaman yang mempunyai prasarana yang lengkap dan yang perlu dilengkapi lagi dengan kemudahan dan situasi sekeliling yang sepatutnya menyenangkan KITA sebagai pelanggan. Maka dengan itu, kita perlulah memilih PERKHIDMATAN yang terbaik untuk diri KITA. Malangnya KITA sebagai PELANGGAN di sogok dengan aspirasi dan mimpi indah yang amat pelbagai hinggakan KITA sendiri terpinggir oleh KEHENDAK yang terbaik untuk PILIHAN KITA sendiri. Ini ditambah pula dengan KETIDAK FAHAMAN KEPERLUAN dan KEMAHUAN yang jauh berbeza diantara sesuatu kaum.

  Oleh yang demikian, KITA sebagai PELANGGAN yang PENTING LAGI MUSTAHAK, perlulah berfikiran MATANG selepas melangkaui batas 50 tahun kemerdekaan, harus menjuruskan KEPERLUAN dan KEMAHUAN kita kesuatu TAHAP KEPUASAN LAGI MAKMUR agar ianya mencakupi semua bahagian aspek kehidupan kita dan generasi-generasi yang akan datang. Sebagai PELANGGAN MUSTAHAK, saya fikir, KITA memerlukan perkara-perkara berikut, jika boleh saya syorkan:

  • Perkhidmatan Yang Cekap, Bijaksana dan Mesra.
  o Perkhidmatan yang berlandaskan kecekapan mengendali, mengusaha dan meningkatkan kualiti dan kuantiti hidup dari SUMBER BUMI KEPUNYAAN KITA.
  o Perkhidmatan yang bijaksana keatas SUMBER BUMI KITA pula haruslah diusaha dengan penuh jiwa semangat RAKYAT, tanpa mengira agama, bangsa dan kepartian.
  o Perkhidmatan mesra pula haruslah digembeling dengan nilai-nilai murni adat kesopanan KITA, dengan menolak sikap sombong dan bongkak lagi angkuh.
  • Perkhidmatan Yang Meningkatkan Kualiti dan Kuantiti Hidup
  o KITA umumnya gusar dengan KEPASTIAN MASA DEPAN KITA dan GENERASI KITA. Oleh demikian Jurujual-jurujual yang akan ditawarkan KONTRAK PERKHIDMATAN ini yang akan dipegang konsesinya selama 5 tahun kemudian, perlulah mengadakan PERANCANGAN JITU, dan bukannya JANJI-JANJI MANIS Jurujual sahaja. Mereka seharusnya memperjelaskan kemana arah tuju masa depan kita dengan disemak oleh kualiti indeks (sebagai Bench Mark) untuk KITA semua TELITI. Disini silalah BUKA MINDA, MATA dan HATI tuan-tuan dan puan-puan untuk memperbandingkan yang mana satu asli, diantara yang dibuat, dicakap dan hasil yang dilihat.
  o Kita juga perlu memperincikan PEMILIHAN sedalam-dalamnya dengan meneliti keperibadian Jurujual Daerah, Ketua Jurujual dan Pertubuhan yang bakal menyediakan perkhidmatan mereka. Jika Pertubuhan berkemampuan, tapi Jurujual daerah tidak boleh memberi khidmat yang baik, seperti memekakkan telinga, lebih baik kita cari jurujual lain. Dan jika Jurujual Daerah mesra dan baik, tetapi polisi ibupejabat pertubuhan pulak memekakkan/melengahkan tuntutan kita, juga perlu kita tolak.
  • Perkhidmatan Yang menjuruskan kepada KEMAKMURAN dan KESEJAHTERAAN.
  o Untungnya apabila KITA sebagai PELANGGAN dapat dipersembahkan dengan dua set PERBEDAAN PILIHAN yang boleh kita buat sebagai ukuran. Barulah kita beroleh KEBIJAKSANAAN untuk memikir dan memilih dan bukannya diBUTAKAN oleh aspirasi sehala sahaja selama 50 tahun. Barulah ini memberikan MAKNA MERDEKA, iaitu tidak dijajah minda oleh satu perspektif sehala sahaja.
  • Akhir sekali, Perkhidmatan Yang Membawa kepada KEBERKATAN.
  o KITA harus menilik kembali SEJARAH KETAMADUNAN MANUSIA, dimana TAMADUN MANUSIA bermula dari PEMBANGUNAN SAHSIAH MINDA yang dicetus oleh fahaman AGAMA. Keseluruhannya bermula dari kawasan ASIA. Oleh itu insan manusia yang dari cerok Asia ini, samaada Cina, India, Arab dan lain-lainya mempunyai pegangan kepercayaan Agama yang kuat. Maka demikian sebagai kaum puak yang berlainan bangsa dan agama, rasanya tidak menjadi masaalah bagi mengaspirasikan impian KEBERKATAN dalam mencari matlamat kehidupan mereka.
  o Oleh demikian, kita sebagai PELANGGAN MUSTAHAK, perlulah mendesak para Jurujual yang ada, agar tidak sekali-kali menokok iklan-iklan pembangunan, mengejar kemajuan dan sebagainya yang mana mereka tidak mempunyai sebarang ikatan keatas GERAN yang ada pada KITA sekarang. Hanya kita yang boleh memilih dan meneliti kualiti-kualiti kebolehan yang terpampang dimata, telinga dan hati kita untuk dibuat PEMILIHAN. Dan model-model yang boleh diunjurkan terdapat diNegeri Kelantan dan Negeri-Negeri Lain seterusnya untuk dibuat perbandingan. SILALAH BUAT PENELITIAN YANG TERBAIK buat sesame kita. Disini, mungkin adanya RAHMAT bila kita boleh membuat perbandingan, ANDAIKATA tiada model yang disediakan, maka pencarian untuk mencari KEPASTIAN adalah dengan pandangan sebelah/sehala sahaja.

  PERKONGSIAN PERSEDIAAN MEMBUAT PEMILIHAN CALON PRU12

  Sebenarnya sebelum saya menyiarkan artikel bertajuk SANTAPAN MINDA PRU12, saya telah merujuk pelbagai laman layar, yang pada masa kini melalui kaedah kemajuan ICT, telah membolehkan kita memuncakkan penelitian pandang, dengar dan rasa keluhan dengan jelas tanpa berjumpa dengan mana-mana peraih undi (jurujual) bagi mendengar celotehan serta omongan-omongan mereka. Ataupun pengaruh-pengaruh rakan dan taulan untuk kita ‘oblidgekan’ sikap sopan santun kita.

  Perolehan makluman dan hebahan berita ini adalah disabitkan juga dari timbulnya perasaan muak dalam mendapatkan bahan berita yang seimbang yang asyik sangat disogok oleh sebelah pihak. (Maklumlah mereka menjuallah katakan)

  Kemajuan dunia ICT, telah membolehkan kita untuk mendapatkan berita dari sepelusok tempat, tanpa perlu pergi kesana untuk mengiyakan secara saheh, dari penglihatan dan pendengaran akan sesuatu berita tersebut. Ianya juga mencakupi bidang tatapan yang meluas. Sumber perolehan boleh diseimbang dengan pandangan dan pendengaran yang zahir melalui laman-laman layer seperti YOUTUBE dan GOOGLE VIDEO.

  Jadi sebagai PENGUNDI, yang saya rasa KITA semua adalah PELANGGAN yang mustahak, maka saya mula menjengah dan meninjau pelbagai sumber laman web dan blog-blog dari pihak bekas Parti yang Memerintah dan Parti-parti lain. Juga kelaman-laman web yang menyiarkan kuliah agama, sampel-sampel persidangan parlimen dan sebagainya untuk dibuat PENELITIAN PEMILIHAN, akan HAK saya untuk menyerahkan KUASA KONTRAK PERKHIDMATAN kepada Jurujual Daerah/Ketua Jurujual/Pertubuhan yang akan memberikan perkhidmatan mereka.

  Saya sebagai seorang muslim, telah merujuk kepada laman-laman web youtube dan google video yang menyiarkan klip video yang menzahirkan pandangan-pandangan orang alim ulamak di kedua-dua belah pihak.

  Berikut adalah himpunan catatan yang telah saya perolehi dan ingin berkongsi dengan sekian rakan pemerhati.

  • Dalam satu laman Youtube; terdapat seorang MUFTI yang liberal pada pandangan saya menjelaskan ciri-ciri kepimpinan yang orang Islam perlu pilih ialah mereka mestilah yang beragama islam dan beriman lagi takwa kepada Allah SWT. Dan jika tiada kedapatan akan ciri tersebut, maka dipilihlah dari mereka yang sehampir rapat dengan keperibadian orang Islam, yakni tidak berbohong, menipu dan sebagainya. Maknanya orang yang bertuntutan agama.
  • Dalam laman Youtube juga; saya memperolehi hebahan-hebahan media video yang mempertontonkan bagaimana satu puak yang dianggap alim, tetapi berceramah secara agresif hinggakan mengeluarkan kata-kata kasar, lagi memperapikan kata-kata permusuhan dan mempersendakan rakan sesaudara Islam. Persoalan – Adakah cara begini boleh dikira keperibadian seorang Islam?
  • Dalam sebuah laman web jurno dan klip video Youtube juga; saya mendapati Parti MCA, UMNO dan MIC mengeluarkan ungkapan “Anda perlu mengundi parti Kita, untuk Kita mempertahankan dan memperjuangkan nasib bangsa kita”. Persoalan disini – nak berjuang dan mempertahankan dari siapa? Parti UMNO untuk Melayu, Parti MCA untuk Cina, Parti MIC untuk kaum India, nak memperjuangkan nasib kaum mana dahulu? Kalau difikirkan, Parti DAP dan PKR, ahli-ahlinya terdiri dari pelbagai bangsa, cuma malangnya amat kurang orang Melayu yang menganggotai parti DAP. Manakala parti PAS yang memperjuangkan Islam mengizinkan ahli-ahlinya dari pelbagai bangsa tetapi menganuti perjuangan ISLAM. Oleh itu disini, siapa yang tidur bersama dan bermimpi lain-lain.
  • Dalam laman Youtube juga; saya melihat beberapa petikan persidangan diparlimen, bagaimana seorang menteri yang diamanahkan dengan KUASA dari KITA, dengan angkuh mengatakan “Ini adalah kuasa saya sebagai MENTERI, untuk menutupkan 2 buah unit MRSM di Terengganu”. Keputusan itu diteruskan juga, walaupun dirayu untuk dibawak berbincang dengan kerelaan pihak yang lagi satu untuk menuruti sebarang tawaran. Keputusan tersebut pada pandangan saya, telah membelakangi aspirasi RAKYAT yang menginginkan kemajuan yang seimbang tanpa mengira agama, bangsa dan darjat. Dan keputusan menutup 2 buah MRSM itu dilaksanakan dengan mengorbankan harta wang RAKYAT disamping menyusahkan anak-anak kaum melayu. Keputusan itu dibuat oleh MENTERI dari parti UMNO yang mana UMNO bermaksud, Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu. Manakala Cogankata Umno pula Ialah:- BERSATU - BERSETIA – BERKHIDMAT.

  Dalam beberapa klip persidangan dewan undangan negeri dan parlimen lagi, saya dapati wakil-wakil rakyat ini, yang kita AMANAH KUASA dan HAK KITA, bersikap tidak professional dalam memperbahaskan hak-hak rakyat. Antaranya seperti, menggunakan dana WANG KERAJAAN dengan sewenang-wenangnya, mutu persembahan media RTM yang tidak berkualiti, bergaduh seperti kebudak-budakkan.
  • Dalam laman Youtube juga; kita boleh mengenali keperibadian pemimpin yang ada. Contohnya perwatakkan dan kehidupan seorang ADUN Kelang, perwatakkan social Menteri Kesihatan, ADUN JASIN, malah Perdana Menteri sendiri. Jika dibuat perbedaan dengan Menteri Besar Kelantan yang hidup dengan penuh kesederhanaan, maka terpaparlah kita bagaimana HIDANGAN prospectus Jurujual-Jurujual dari pelbagai Parti ini, kebanyakkannya membawa kecemaran minda.

  Mungkin kini tiba pula masa untuk kita perlu adakan dua set pemerintahan perbandingan untuk kita jadikan sebagai CITIZENS BENCH MARK. Bukan lagi cara dimana kita diugut, ditekan atau diperkotak katikkan oleh jurujual-jurujual yang tamakkan HAK KITA. Pada pandangan saya, ada juga kebaikkan untuk kita, agar jurujual-jurujual ini pulak kita jadikan sebagai BENCH INDEX untuk kita pula demand TAHAP yang terbaik buat diri kita semua.

  Saya syorkan, tuan-tuan dan puan-puan yang biasa menggunakan hebahan berita ceramah, pandangan rakan dan saudara, serta media perdana yang sediaada, jangan lah cepat membuat penentuan. Gunalah kemudahan kemajuan ICT untuk menjangkau seluas-luasnya maklumat, melihat dan mendengar sejauh-jauhnya perkembangan terkini dalam membuat suatu penentuan terhadap masa depan KITA dan zuriat generasi kita, dimana kita akan serahkan bulat-bulat selama 5 tahun kepada orang yang bakal menjaga HAK kita. Carilah maklumat terperinci tentang wakil dikawasan anda. Setelah menentukan kredibiliti wakil jurujual kawasan anda, tentukan pula kredibiliti ketuanya anda dan pertubuhan yang mewakilinya lantas dibanding dengan petunjuk lain yang dibuat ukuran penentuan.

  Dengan izin saya mengajak tuan-tuan dan puan-puan para sidang pelayaran laman web untuk betul-betul merenung dengan penuh mendalam dalam menjulat PEMILIHAN KITA bersama.

  Pergilah lawat semua laman web, laman media layar, dari pelbagai pihak yang pro bekas pemerintah atau yang menjunjung gagasan alternatif dan marilah kita sama-sama mendewasakan diri lagi MINDA kita, agar kita beroleh barang perkhidmatan yang baik untuk kita semua. Kenalilah erti KEMERDEKAAN (MINDA & HATI) yang sebenar, daripada di sogok dengan perasuah-perasuah jurujual-jurujual yang murah ini. Elakkan diri kita dari menjadi pengambil rasuah. Bersihkan masyarakat kita dan marilah kita bina hala tuju yang BERSIH (Perjuangan Rakyat Sebenar).

  Akhir sekali, saya ingin mengucapkan “SELAMAT MENGUNDI”, jadilah PELANGGAN MUSTAHAK, janganlah MASA DEPAN dan MARUAH kita mudah DIPERKOTAK KATIKKAN, lagi DISOGOK dengan JURUJUAL yang KORUP. JANGANLAH KITA KENA JUAL dan JADI PENGAMBIL RASUAH. (BY RIGHT ANYONE WHO OFFER US BRIBES, SHOULD BE KICK IN THEIR BUTT. NO POINT TO REPORT TO THE POLICE FOR NOW… U KNOW WHAT I MEAN. LET THEM KNOW THAT WE REALLY MEAN BUSINESS THIS TIME AROUNG)

  Sekali lagi selamat mengundi dan salam hormat dari saya. Wassalam dan salam sejahtera buat Bro dan sekelian sidang maya.

  ReplyDelete
 3. Anonymous12:16 pm

  Well, Anwar did make an appearance on Spore's Channel NewsAsia's prime-time S E Asian news broadcast last night, Mar 5. It showed him speaking at a risk management conference at the ultra-posh St Regis Hotel in Spore as well as a post-conference press conference he gave to about 50 journalists.

  Interestingly, The Star targetted him today, Mar 6, with a report "Anwar runs down country" by Nelson Benjamin. Not surprising, that.

  In any case, the Spore Straits Times, Mar 6, has 3 full pages covering the Malaysia elections:

  - a full-page report ("The tenuous transition of PAS") by Zuraidah Ibrahim (babe alert!!!!), the paper's Foreign Editor (the link is: http://www.straitstimes.com/Free/Story_213739.html) Quotable quotes from her report:

  * "Our central government is Allah, not KL." (Nik Aziz)
  * "There is not a single party that can rule Malaysia on its own. PAS therefore needs to be more open, engage all the groups." (Salahuddin Ayub)
  * "Islamic state is not the issue. The issue is governance. What kind of governance? We want a just, caring society, an accountable government." (Husam Musa)
  * "Every segment needs to get what help they deserve. If they are poor, they need help. We cannot restrict that into a racial agenda. There are not just poor Malays, but also poor Chinese, poor Indians." (Husam Musa)

  And Zuraidah wrote in her report:

  "...And though the population of non-Muslims in Kelantan is small, it does appear to be the case that the community has not been disadvantaged...Their (Chinese) places of worship too have not been affected and the number of Buddhist temples in Kota Baru would surprise the first-time visitor. Churches do not have to be disguised as houses, as is the case in many parts of KL.

  "PAS is, therefore, claiming that it has a more genuine and longer track record than the ruling Malay party at assuaging the concerns of religious and ethnic minorities. This claim comes amid growing fears of perceived Islamisation of the country by a ruling party fanning insecurity about the Malays' place and position.

  "Malaysia's minorities have witnessed, under PM Abdullah's Umno, the demolition of temples, obstacles to church building, confiscation of Bibles, mobs breaking up peaceful inter-faith events, and declarations that non-Muslims are banned from using the Arab word for God, 'Allah'.

  "In contrast, PAS presents itself as a party confident enough in its Islamic identity not to resort to such extremes. Neither does it need to play the race card to feed off the insecurities of the economically worse-off Malays...

  "The battle over the right brand of Islam for Malaysia will not end with this election. But for PAS, the polls are critical in determining which way its internal driving forces will sway.

  "Is the white moon rising? Not quite yet."

  - "Anwar brings his campaign to Singapore"

  - "BN's anti-Anwar campaign targets his government track record"

  - "'Reluctant politician' shows she is doing something right". This is a report on Nurul Izzah. It notes that both the PM and the Deputy PM may be coming to campaign in Lembah Pantai.

  - "Police monitoring election-related gambling"

  - "Saga of the vanishing ink" - a report by the redoubtable Leslie Lopez (http://www.straitstimes.com/Free/Story/STIStory_213745.html). Quotable quotes from his report:

  * "THE ANNOUNCEMENT VALIDATES PAS' CLAIM THAT THERE EXISTS A BARISAN CONSPIRACY WITH COOPERATION FROM THE ELECTION COMMISSION AND OTHER GOVERNMENT AGENCIES TO ENSURE AN UNDEMOCRATIC BARISAN VICTORY." (PAS spokesman Roslan Shahir)
  * "PEOPLE HAVE BEEN SAYING, 'ANWAR, BOYCOTT THE ELECTIONS. THEY PROMISED INDELIBLE INK AND THEY CANCELLED AT THE LAST MOMENT, IT'S SHAMEFUL'. INDIA WITH ITS ONE BILLION PEOPLE CAN CONDUCT FREE AND FAIR ELECTIONS WITH INDELIBLE INK AND NOBODY WAS HURT. INDONESIA USED INDELIBLE INK. TURKEY HAD ELECTIONS WITH INDELIBLE INK. BUT NOT IN OUR CASE." (Anwar Ibrahim)
  * "THERE IS A POSSIBILITY OF CERTAIN ACTIONS BY CERTAIN QUARTERS THAT COULD GIVE RISE TO CHAOS AND THERE IS A LIKELIHOOD THAT THOSE WHO WANT TO VOTE COULD NOT DO SO AS THEIR FINGERS WERE ALREADY STAINED WITH INK. AS SUCH, THIS SORT OF VICTIMISATION SHOULD NOT BE ALLOWED." (PM Abdullah Badawi)
  * "IT SHOWS THAT THE ELECTION COMMISSION IS WORKING HAND IN HAND WITH THE BARISAN NASIONAL TO CHEAT IN THE ELECTIONS." (Lim Guan Eng)

  What is interesting is the claim that Anwar made at the press conference in Singapore that the opposition would win more than 75 parliamentary seats. "I can safely say that we have now achieved our first line of strategy of denying the Barisan Nasional its two-thirds majority. I'm absolutely certain of that."

  Let's see if his confidence will be justified.

  ReplyDelete
 4. SPR di saman...
  http://1426.blogspot.com/2008/03/pegawai-spr-akan-disaman-rm10-juta-oleh.html

  ReplyDelete
 5. Anonymous12:46 pm

  Dear Rocky

  Please comment of the US style campaigning using advertisement to woo voters via the papers, radio and TV by the BN. Sadly only BN with the financial surplus can afford to do it. What a one-sided affair. If Malaysians are still blinded to the blatant disregard to rules, fairness and justice, then we are doom. The estimate of RM20 billion used for this election maybe conservative.
  THIS IS FAST TURNING TO BE DIRTIEST EVER IN THE HISTORY.

  ReplyDelete
 6. che gu bard... tak kan tak leh tangkap sorang yang di rasuahkan di rembau?

  kalau kalah pada kj pun, lepas ni bawak yang di rasuah dan perasuah ke mahkamah.. and lets have another re election ...and if you lose again... tangkap lagi yg di rasuah dan perasuah...ad infinitum...

  but who knows, even now many umno people are simply fed up with this KJ upstart... they may want to kick this guy out before he becomes a mafia boss in parlimen....

  ReplyDelete
 7. Anonymous2:47 pm

  http://daftarj.spr.gov.my/daftarbi.asp

  try using your ic no

  try using the following IC numbers: 890211050014, 961022505236,971219750079, 991230710156,991025740081

  what do you think?

  ReplyDelete
 8. Anonymous3:09 pm

  PAS not only should win Kelantan state seat, they should sapu like 10-12 out of 14 parliament seats there as well. Then only PAS will aligned themselves to the main objective of denying BN 2/3. DAP and PKR would also have to work very very hard!! especially PKR, because they have the steepest mountain to climb with only 1 parliament seat before the disolution of parliament. if this time we cannot deny BN 2/3, i'll commit harakiri!

  ReplyDelete
 9. Anonymous3:46 pm

  malaysian government attacks anwar...

  the great imam islam hadhari together with his running dogs has a field day in rifle range... stood to their lowest & lost all sense of integrity with their personal attacks on anwar.

  just a few days ago this compulsive liar stated that character assassination is against islamic teachings & values.

  but in time of desperation,he together with his running dogs starts behaving like a pack of wild hyenas... spewing all sort of allegations & accusations on someone who is not even a candidate.

  knowing too well that the ppls do not subscribe to his promises & manifesto, which are nothing but full of lies...

  they finally shows their true colour - leaders with no clear directions & vision.

  will these leaders be able to lead us to a better future?... god bless malaysians.

  ReplyDelete
 10. Anonymous4:44 pm

  People, I suggest you campaign among your family, relatives, friends, neighbours and whoever you meet to take the BN goodies eh...no it's duit rakyat so its halal to take what is rightfully belong to us rakyat. Then undi BR for change and vote out BN for being corrupt.

  Tell all to take advantage of the BN's free transports if you are going back to your hometown. Then vote BR.

  BN is corrupting the nations and the people with money politics so now, let's turn the table on them.
  Let's take back our country. Vote BR.

  ReplyDelete
 11. Oh yeah the lies!
  The deceptions begin to rise
  The threats and 513
  It seems the party blue

  The light dim
  The party blue panics
  Ringing up maids and drivers
  Quick! Quick! Connect the light!

  The slow process
  Engendering its own success
  Every stop issuing bribes and threats
  Giving money saying for transport expenses

  The colors of money
  It blinds people to their greed
  Wake up people
  Before it is too late

  The red faces on blue
  Oh yeah the lies they spin
  Of threats and bribes
  Now the people know

  Say No to BN
  Film them in blue
  It will be a hit
  The black market sings
  Enough of the dirt and shit
  Flooding the shores of the country
  In and around the air we breathe

  Oh yeah the lies!
  Don’t forget they will spin
  Many times to make your realize
  You owe the blue something
  They tell you don’t forget

  Come on March 8
  Give them lines of red ink
  Show them the doors
  The devil waits……

  ReplyDelete
 12. Anonymous5:18 pm

  $20 billion warchest and yet those ordinary BN members helping the BN machinery gets only RM20 or a bottle of BN water .......

  ReplyDelete
 13. Saudara2,
  Agak-agak berapa yang dihabiskan oleh parti BN utk bilik gerakan, cetak poster, upah gantung & kempen2 meloyakan melaui media murahan?

  Agak2 berapa yang dihabiskan untuk membayar pengundi hantu?

  Agak2 berapa kos Pak Lah & hantu2nya berkempen untuk menjelajah seantero negeri?

  Agak2 berapa yang dihabiskan utk menyuap pak2 sanggup & kaki sorak bn?

  Agak2 berapa banyak duit yang digunakan utk menyebarkan janji2 indah yg hanya kosong belaka?

  Agak2, lepas pilihanraya nanti, dan mereka masih berkuasa - berapa banyak yang diclaim dari duit KITA?? ya.. KITA yang membayar kos
  mereka.

  Menurut sumber2 terdekat, kuncu2 BN telah menghantar seramai 4000 pelajar IPTA utk menjadi pengundi hantu di Kelantan. Setiap mereka dibayar RM250. Dikhabarkan lagi, seramai 40 ribu pengundi hantu akan dibawa masuk utk memastikan BN dapat menguasai Kelantan.

  Saudara Rocky Bru,
  saya berharap saudara akan berkesempatan bertemu dengan menteri besar kami, Tuan Guru Nik Aziz. Sampaikan salam saya padanya. Saya doakan semoga Allah melindungi negeri Kelantan & memastikan Kelantan akan tetap dibawah pemerintahan Pas. Kami akan pulang untuk mengundi untuk mempertahankan Tuan Guru kami.

  Khabarnya bumi Kelantan kaya dengan minyak.. itulah sebabnya mereka beria2 mahukan Kelantan.

  Apa gunanya kemajuan kalau keruntuhan akhlak berleluasa.
  Apa perlunya pembangunan & kemodenan kalau kita sebagai rakyat yang harus membayarnya?

  ReplyDelete
 14. Anonymous10:16 pm

  Is there a Conspiracy from Within UMNO to Topple Abdullah?

  Find out.......

  http://my12thelection.wordpress.com/

  ReplyDelete
 15. yo bro rocky,

  for your reading pleasure. :-)

  http://sophiesworld-sophiesworld.blogspot.com/
  2008/03/selamat-caught-at-causeway.html

  hmmm, broke the link into two. cant quite show the entire link on your comment page. :-(

  ReplyDelete